Ο μύθος του Eusebio

Μία ημέρα σαν σήμερα, το 1942, ερχόταν στη ζωή ο θρυλικός ποδοσφαιριστής.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Ιανουαρίου 2023

Στις 25 Ιανουαρίου του 1942 γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: Ο Πορτογάλος (με καταγωγή από την Μοζαμβίκη) Eusébio da Silva Ferreira, που έμεινε στην ιστορία με το μικρό του όνομα ή αλλιώς ως Μαύρος Πάνθηρας (το παρατσούκλι του). Πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποδοσφαιρική του αξία, ήταν ο παίκτης που ουσιαστικά 'άνοιξε' την πόρτα της Ευρώπης για τους αθλητές από την Αφρική.

Η βιογραφία

Ο Laurindo António da Silva Ferreira ήταν ένας (λευκός) εργάτης σιδηροδρόμων από τον Ανγκόλα που εργαζόταν στη Μοζαμβίκη. Εκεί γνώρισε την ντόπια Elisa Anissabeni. Μαζί εγκαταστάθηκαν στην πόλη Λοουρένσο Μάρκες και έκαναν οικογένεια, το τέταρτο παιδί της οποίας ήταν ο Eusébio.

Ο μύθος του EusebioGetty Images

Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε σε ένα εξαιρετικά φτωχό περιβάλλον αλλά σύντομα κατάλαβα τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Έφευγε από το σχολείο και ξυπόλητος και έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του, συνήθως με αυτοσχέδιες μπάλες από κουρέλια ή εφημερίδες. Όταν έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 8 ετών από τέτανο, το ποδόσφαιρο έγινε γι' αυτόν μονόδρομος. 

Προσπάθησε να μπει στην Γκρούπο Ντεπορτίβο ντε Λοουρένσο ντε Μάρκες, μία θυγατρική ομάδα της Μπενφίκα στην Αφρική, όμως δεν τα κατάφερε και εντάχθηκε τελικά στην αντίστοιχη της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, την Σπόρτινγκ Κλουμπ ντε Λοουρένσο Μάρκες. Αγωνίστηκε για δύο σεζόν εκεί, με τη δεύτερη να είναι άκρως επιτυχημένη, καθώς η ομάδα κατέκτησε το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μοζαμβίκης (1960).

Η "απαγωγή" και η αρχή ενός θρύλου

Βλέποντάς τον, οι άνθρωποι της Μπενφίκα κατάλαβαν το λάθος του και έσπευσαν αμέσως να τον αποκτήσουν. Ο Eusébio ήταν ήδη ένας έτοιμος και χαρισματικός ποδοσφαιριστής, με τεράστια δύναμη, φονικό σουτ και απίστευτη ταχύτητα - ο μύθος λέει πως μπορούσε να τρέξει τα 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα.

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας αμφισβήτησε τη νομιμότητα της μεταγραφής αλλά μιλάμε για τη δεκαετία του 1960, οπότε πάνω-κάτω αντιλαμβάνεσαι τα νομοθετικά πλαίσια που ίσχυαν. Υπάρχει μάλιστα μία ιστορία που έμεινε στα χαρτιά ως "η απαγωγή του Ruth Malosso". Αυτό ήταν το ψεύτικο όνομα με το οποίο η Μπενφίκα τον έφερε στην Ευρώπη, φοβούμενη πως η Σπόρτινγκ θα επιχειρήσει την αρπαγή του. Οι άνθρωποι των Κόκκινων της Λισαβόνας τον έστειλαν για δύο εβδομάδες στο Αλγκάρβε ώστε να κοπάσει ο θόρυβος, με τον ίδιο τον Eusébio να σκέφτεται ακόμη και να γυρίσει στην Αφρική. Τελικά, η μητέρα του τον έπεισε να παραμείνει και αυτό ήταν κάτι καθοριστικό για την πορεία του.

Χρειάστηκε να περάσουν 5 μήνες μέχρι να κάνει το ντεμπούτο του ο νεαρός από τη Μοζαμβίκη αλλά άπαντες κατάλαβαν γιατί έγινε τέτοιος ντόρος. Στην πρώτη του εμφάνιση σημείωσε χατ-τρικ. Έμεινε στην Μπενφίκα 15 χρόνια, πετυχαίνοντας 319 γκολ σε 313 παιχνίδια, κατακτώντας μαζί της το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (σημερινό Champions League) του 1962. Στον τελικό του Άμστερνταμ, η Μπενφίκα κέρδισε με 5-3 την Ρεάλ Μαδρίτης, με τον ίδιο να πετυχαίνει 2 γκολ. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε και η Χρυσή Μπάλα.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες κατέθεσαν προτάσεις στον ίδιο και την Μπενφίκα -κυρίως η Γιουβέντους- αλλά η στρατιωτική θητεία που έπρεπε να υπηρετήσει του έκοψε το δρόμο για κάτι διαφορετικό. Έγινε διεθνής με την εθνική Πορτογαλίας (64 συμ./41 γκ.) και μάλιστα την οδήγησε στην 3η θέση του Μουντιάλ του 1966, στα γήπεδα της Αγγλίας. Εκεί, αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 9 τέρματα.

Έχει αναγνωριστεί από όλους τους επίσημους φορείς ως ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον κατατάσσει 9ο στη λίστα με τους καλύτερους παίκτες του 20ού αιώνα. 

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιανουαρίου 2014 και μετά την κηδεία του, ο τεράστιος Alfredo Di Stéfano ανέφερε πως "για μένα θα είναι πάντοτε ο πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών".

Τα λόγια του έχουν επιπλέον αξία καθώς ο Eusebio ήταν ο πρώτος μεγάλος ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Αφρική και ένας από εκείνους που κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την κατάσταση που τότε επικρατούσε στη Μαύρη Ήπειρο, κάνοντας καριέρα και γνωρίζοντας δόξα στην Ευρώπη. Μετά από αυτό, πολλές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου ξεκίνησαν να επενδύουν σε ακαδημίες στην Αφρική, ψάχνοντας τον 'επόμενο Eusebio'. Αλλά αυτός αποδείχθηκε πως ήταν μόνο ένας.


Διάβασε ακόμη για το καταραμένο νο.9 της Μίλαν, τους πάγκους που περιμένουν τον Wayne Rooney και τον άνθρωπο που έκοψε την μπάλα για τις μπύρες και το bbq.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος