Wayne Rooney, οι πάγκοι σε περιμένουν

Ο τεράστιος Άγγλος ποδοσφαιριστής κρέμασε τα παπούτσια του και ξεκίνησε ήδη να υπηρετεί το ποδόσφαιρο ως προπονητής.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2021

Σκόρερ, αρχηγός, θρύλος. Αυτές οι τρεις λέξεις αρκούν για να περιγράψουν την καριέρα αλλά και την επίδραση του Wayne Rooney στο αγγλικό αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο σπουδαίος Άγγλος επιθετικός κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 36 ετών -και μετά από 756 παιχνίδια, 313 γκολ, 5 πρωταθλήματα Αγγλίας και 1 Champions League- αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί το ομορφότερο των σπορ από το ρόλο του προπονητή. 

Για την ακρίβεια, θα είναι μέχρι το 2023 ο μάνατζερ της Ντέρμπι Κάουντι, ομάδας στην οποία μέχρι πρότινος αγωνιζόταν ως παίκτης-προπονητής, με σκοπό να αφήσει εκεί το στίγμα του και από τον πάγκο και να την οδηγήσει ξανά στα σαλόνια της Premier League. Το ντεμπούτο στο νέο του ρόλο έγινε μάλιστα το περασμένο Σάββατο - με το αριστερό, καθώς οι παίκτες του ηττήθηκαν με 0-1 από τη Ρόδεραμ, η οποία δεν είχε πανηγυρίσει στην έδρα της Κάουντι για 56 ολόκληρα χρόνια. Κάθε αρχή και δύσκολη.

Η βιογραφία

Το βροχερό πρωινό της 24ης Οκτωβρίου του 1985, ο Wayne Mark Rooney είδε για πρώτη φορά το φως στο προάστιο Croxteth του Λίβερπουλ. Ο -ιρλανδικής καταγωγής- γιος των Jeanette Marie και Thomas Wayne Rooney θα εξελισσόταν στην πορεία σε ένα από τα σημαντικότερα παιδιά-θαύματα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ασφαλώς σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες που έβγαλε ποτέ το Νησί.

Άρχισε το ποδόσφαιρο από τα τμήματα υποδομής της Έβερτον στην ηλικία των 10 ετών. Το 2002 υπέγραψε  επαγγελματικό συμβόλαιο με το σύλλογο και στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους -πέντε ημέρες πριν συμπληρώσει τα 17 του χρόνια- πέτυχε σε βάρος της Άρσεναλ το πρώτο του τέρμα στην Premier League, διακόπτοντας μάλιστα το σερί των αντιπάλων με 30 αήττητους αγώνες. 

Wayne Rooney, οι πάγκοι σε περιμένουνGetty Images

Έγινε παράλληλα ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος έως τότε. Οι φιλοδοξίες του, όπως ακριβώς και το ταλέντο του, ήταν εξαρχής τεράστιες, γι' αυτό και μετά το πέρας της σεζόν 2003-04 ζήτησε μεταγραφή από την ομάδα της οποίας από παιδί ήταν αρχηγός. 

Νικήτρια στο μεταγραφικό παζάρι αναδείχθηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποκτώντας τον έναντι περίπου 26 εκατ. λιρών - πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που είχε δοθεί μέχρι τότε για παίκτη κάτω των 20 ετών. Στα 12 χρόνια που έμεινε στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ κατέκτησε τα πάντα και παράλληλα εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς του πλανήτη.

ΓΟΥΕΙΝ ΡΟΥΝΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ 1Getty Images

Ακολούθησε η επιστροφή στην Έβερτον, ένα πέρασμα από το αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (MLS) και η Ντέρμπι Κάουντι. Με την εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε 119 φορές (53 γκολ) και έπαιξε σε 3 Μουντιάλ και 3 EUROs.

Τι περιμένουμε στον πάγκο

Αν και είναι ίσως λίγο παράτολμο να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του προπονητή πια Rooney, θα το επιχειρήσουμε, με βάση τα όσα μέχρι τώρα έχουμε δει. Σε μία εποχή που οι τύποι στην άκρη του πάγκου κρίνονται από τη γραμμή που δίνουν στους παίκτες τους και από τα αποτελέσματα, ο ίδιος αναμένεται να εμφανιστεί επιμελής και παρατηρητικός. 

Δύσκολα θα δεις αρχικά την ομάδα του να ξεκινά λυσσασμένο pressing όπως για παράδειγμα κάνουν ο Antonio Conte ή ο Diego Simeone. Ο coach Rooney αρχικά θα παρατηρεί, θα περιμένει και μετά θα επεμβαίνει. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wayne Rooney (@waynerooney)

Όσο για το στυλ του, ήδη το έχουμε κάνει εικόνα: Όρθιος αλλά ήρεμος, με φόρμες σαν τον Jürgen Klopp -ξέχνα το στυλ- και τα χέρια την περισσότερη ώρα στις τσέπες. Όσα έχει να πει, θα τα πει στα αποδυτήρια, στην ανάπαυλα.

Στον καταρτισμό της 11άδας δεν θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Ότι έχει να πει, θα το πει κατά πρόσωπο σε κάθε έναν από τους ποδοσφαιριστές του.

Θα είναι ο επικεφαλής. Και δεν υπάρχει χώρος για debate σε αυτό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος