115 χρόνια Ίντερ

Η θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα του Μιλάνου ιδρύθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, το 1908.

Ήταν 9 Μαρτίου 1908 όταν ιδρύθηκε το Football Club Internazionale (ή πιο απλά Ίντερ Μιλάνου, όπως τη γνωρίζεις μέχρι σήμερα). Η δημιουργία του συλλόγου προέκυψε ως αποτέλεσμα του σχίσματος με το Milan Football & Cricket Club - τη σημερινή Μίλαν. Το Μιλάνο μπορεί να διαχωρίστηκε αθλητικά στα δύο αλλά το ιταλικό και κατ' επέκταση το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κατόρθωσε έκτοτε να αποκτήσει ακόμη μία εμβληματική ομάδα.

Ακολουθούν 10 πράγματα που πιθανότατα δε γνώριζες για την ιστορία και την πορεία της μέσα στα χρόνια.

Το όνομα

Το όνομά της (Internazionale) προέκυψε από την επιθυμία των ανθρώπων της να αγωνίζονται σε αυτήν παίκτες από πολλές διαφορετικές χώρες δίχως όριο, πέρα από τους Ιταλούς.

115 χρόνια ΊντερGetty Images

Το πρώτο πρωτάθλημα και ο Virgilio Fossati

Η Ίντερ κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα Ιταλίας του 1910 και το δεύτερο 10 χρόνια αργότερα. Ο αρχηγός αλλά και παίκτης-προπονητής της κατά το παρθενικό Scudetto ήταν ο Virgilio Fossati, ένας θρυλικός μέσος του οποίου η καριέρα αλλά και η ζωή διακόπηκαν εξαιτίας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Fossati σκοτώθηκε στη μάχη του Monfalcone, τα Χριστούγεννα του 1916.

Το μαύρο και το μπλε

Φημολογείται ότι τα χρώματα της ομάδας επιλέχθηκαν ως εξής: Το μαύρο για να εκπροσωπήσει τη νύχτα και το μπλε επιλέχθηκε με σκοπό να εκπροσωπήσει τον ουρανό. Εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ίντερ φορούσε πάντοτε τις μαύρες και μπλε ρίγες, αποκτώντας το ψευδώνυμο Νερατζούρι.

 Για λίγο καιρό όμως, ο σύλλογος αναγκάστηκε να τα εγκαταλείψει: Το 1928, η ονομασία και η φιλοσοφία της Ίντερ ήταν άβολα για το κυβερνών φασιστικό κόμμα στην Ιταλία. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, ο διάρκειας 20 ετών σύλλογος συγχωνεύθηκε με την Ουνιόνε Σπορτίβα Μιλανέζε.

ΙΝΤΕΡ ΜΙΛΑΝΟ 7Getty Images

Ο νέος σύλλογος ονομάστηκε Σοσιετά Σπορτίβα Αμπροζιάνα (Società Sportiva Ambrosiana) από την πολιούχο του Μιλάνου. Η σημαία της πόλης (κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο) αντικατέστησε το παραδοσιακό μαύρο και μπλε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι φασίστες έχασαν την εξουσία, ο σύλλογος επανήλθε στην αρχική ονομασία και τα χρώματά του. Ο σταυρός πάντως έχει απομείνει και χρησιμοποιείται αρκετά συχνά ως πρότυπο για την τρίτη αμφίεση. 

ΙΝΤΕΡ ΜΙΛΑΝΟ 6Getty Images

Οι πιο ακριβές μεταγραφές

Πίσω στο καλοκαίρι του 1999, οι Νερατζούρι εκταμίευαν €45.000.000 για την απόκτηση του Cristian Vieri - ένα εξωφρενικά μεγάλο τότε ποσό. Το ρεκόρ κράτησε έως το καλοκαίρι του 2019 όταν έδωσαν 55 εκατ. και 80 εκατ. για τους Nicolo Barella και Romelu Lukaku αντίστοιχα. Αν κρίνουμε από τη φετινή πορεία της ομάδας, η απόσβεση είναι κοντά.

Το νερόφιδο

Παλαιότερα στο ιταλικό ποδόσφαιρο ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να χρησιμοποιούνται τα ζώα ως προσωνύμια για τις ομάδες. Το νερόφιδο είναι εκείνο που αντιπροσώπευε την Ίντερ. Γενικότερα, το φίδι είναι ένα σημαντικό σύμβολο για την πόλη - αποτελούσε το οικόσημο της οικογένειας Sforza, που κυβέρνησε την Ιταλία από το Μιλάνο κατά την περίοδο της Αναγέννησης.

Οι ρέκορντμαν

Με 858 συμμετοχές, ο Αργεντινός Javier Zanetti είναι εκείνος με τις περισσότερες ever στην ιστορία του συλλόγου. Κορυφαίος σκόρερ παραμένει μέχρι σήμερα ο Giuseppe Meazza (ναι, αυτός από τον οποίο πήρε το όνομά του το γήπεδο της πόλης), με 284 τέρματα.

Οι προπονητές

Ο Αργεντινός Helenio Herrera θεωρείται μέχρι σήμερα ο κορυφαίος προπονητής που κάθισε στον πάγκο της Ίντερ. Κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ιταλίας (1963, 1965 και 1966), δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (το σημερινό Champions League - 1964 και 1965) και δύο Διηπειρωτικά (τις ίδιες χρονιές με τα Κύπελλα Πρωταθλητριών). Ο Helenio Herrera είχε στη διάθεσή του τρεις από τους πιο εμβληματικούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία του club: Τον επιδέξιο μεσοεπιθετικό Sandro Mazzola, τον ταχύτατο δεξιό εξτρέμ Jair da Costa και τον κεντρικό μέσο Luis Suárez, που είχε έρθει από την Μπαρτσελόνα σαν μεταγραφή-ρεκόρ, το 1961.

ΙΝΤΕΡ ΜΙΛΑΝΟ 3Getty Images

Ο Roberto Mancini που κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ιταλίας και 2 Κύπελλα αλλά και ο José Mourinho (2 πρωταθλήματα και 1 Champions League) θεωρούνται εξίσου σημαντικοί.

Οι φανέλες που έχουν αποσυρθεί

Οι αριθμοί "3" και "4" δεν είναι πια διαθέσιμοι για οποιονδήποτε παίκτη της ομάδας. Κι αυτό γιατί ο σύλλογος έχει αποφασίσει να τις αποσύρει προς τιμήν των Giacinto Facchetti (3) και Javier Zanetti (4), το 2004 και το 2014 αντίστοιχα.

ΙΝΤΕΡ ΜΙΛΑΝΟ 1Getty Images

Οι θρύλοι

Εκατοντάδες παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα της. Εκείνοι όμως που έχουν λατρευτεί όσο λίγοι είναι τύποι όπως οι παρακάτω: Giuseppe Meazza, Lennart Skoglund, Antonio Valentín Angelillo, Sandro Mazzola, Giacinto Facchetti, Jair da Costa, Luis Suárez, Roberto Boninsegna, Alessandro Altobelli, Walter Zenga, Lothar Matthäus, Andreas Brehme, Jürgen Klinsmann, Ronaldo, Hernán Crespo, Javier Zanetti, Christian Vieri, Youri Djorkaeff, Zlatan Ibrahimović και Diego Milito. Δικαιολογημένα. Πλέον (μετά την κατάκτηση του περσινού Scudetto) μπορούν να προστεθούν σε αυτούς και οι Romelu Lukaku και Lautaro Martinez.

ΙΝΤΕΡ ΜΙΛΑΝΟ 2Getty Images
ΙΝΤΕΡ ΜΙΛΑΝΟ 4Getty Images
ΙΝΤΕΡ ΜΙΛΑΝΟ 8Getty Images

Ποτέ στη Serie B

Η Ίντερ είναι η μοναδική ιταλική ομάδα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από τη Serie A. Ο ιστορικός αντιπρόεδρός της Giuseppe Prisco (από το 1963 μέχρι και το 2001 που πέθανε) είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Μπορώ να διαβεβαιώσω τους οπαδούς της Ίντερ πως όσο ζω η ομάδα δε θα πέσει ποτέ στη δεύτερη κατηγορία. Ο υποβιβασμός δεν είναι στο DNA μας".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος