Στο ποδόσφαιρο και ειδικά στο υψηλότερο επίπεδο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσέχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές κάνει τη διαφορά. Ο Pep Guardiola είναι ένας από αυτούς και τα όσα έχει καταφέρει στην μέχρι τώρα πορεία του στους πάγκους επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Αυτή τη φορά, ο Καταλανός προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι φρόντισε να πάει το όλο θέμα μερικά βήματα πιο μακριά, προσλαμβάνοντας στο τεχνικό επιτελείο 4 αστροφυσικούς. Πώς κολλά η μπάλα με την εν λόγω επιστήμη; Οι παρακάτω γραμμές ίσως σου λύσουν την -εύλογη- απορία.
Επιστήμη, αριθμοί και ποδόσφαιρο
Η αρχή είχε γίνει πριν λίγο καιρό και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο με τον αστροφυσικό Laurie Shaw, ο οποίος θα έχει πια τρεις ακόμη συναδέλφους του στην ομάδα. Το βασικό task της εργασίας τους θα είναι να παρατηρούν και να καταγράφουν τα δεδομένα από τις κινήσεις κάθε ποδοσφαιριστή τόσο κατά τη διάρκεια των αγώνων όσο και κατά τις προπονήσεις της Σίτι, προκειμένου να φτιάχνουν reports σχετικά με το τι μπορεί να βελτιωθεί.
Ανάμεσα στα data που θα περνούν από τον έλεγχό τους θα είναι τα τρεξίματα, οι κινήσεις χωρίς την μπάλα, οι θέσεις που έχουν στο χορτάρι κάθε δευτερόλεπτο κ.α.
Ο Jurgen Klopp κατά το παρελθόν είχε κάνει κάτι αντίστοιχο στη Λίβερπουλ με άλλου είδους επιστήμονες (μεταξύ άλλων, είχε προσλάβει και έναν δάσκαλο στο σκάκι) και αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη πως τα λαμπρά μυαλά της επιστήμης μπορούν κάλλιστα να παίξουν μεγάλη μπάλα στις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη, που επενδύουν όλο και περισσότερο σε τομείς όπως το data analysis.
Η Σίτι συνεργάζεται μάλιστα και με την software company Acronis, η οποία αποθηκεύει όλα τα παραπάνω δεδομένα και μοντάρει ατελείωτες ώρες βίντεο, για να δώσει στον Guardiola και τους συνεργάστες του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουν προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική του club.
"Μπάλα είναι, δεν είναι αστροφυσική" θα μπορούσε να πει κάποιος. Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι πια.