Η Μάντσεστερ Σίτι του Guardiola δεν ξέχασε ποτέ να κερδίζει

Η ομάδα του Μάντσεστερ κατέκτησε και μαθηματικά την Premier League, κυρίως γιατί δεν ξεδίψασε ποτέ για επιτυχίες.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι και μαθηματικά πια πρωταθλήτρια Αγγλία για τη σεζόν 2020-21, διαδεχόμενη τη Λίβερπουλ στην κορυφή της Premier League. Αυτός είναι ο τρίτος τίτλος του Pep Guardiola στο Νησί, στα 4 χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο των Γαλάζιων του Μάντσεστερ. Επιπροσθέτως, η Σίτι έφτασε τα 7 συνολικά πρωταθλήματα, με τα 5 εξ' αυτών να κατακτώνται από το 2011 και μετά. Όσο για τον Καταλανό τεχνικό, αυτός είναι ο 31ος τίτλος μίας τεράστιας καριέρας (ανάμεσά τους 3 Premier League, 3 La Liga και 3 Bundesliga) που από ό,τι φαίνεται έχει ακόμη πολλά κεφάλαια μπροστά της.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manchester City (@mancity)

Ανανέωση αλλά με στυλ

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Pep αποφάσιζε να συνεχίσει στο Μάντσεστερ συμφώνησε μεταξύ άλλων με τη διοίκηση σε ένα πράγμα: Ότι χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα και στυλ. Ήταν κάτι απαραίτητο για όλους. Τα βήματά έγιναν σχετικά γρήγορα, με την απόκτηση των Ferran Torres και Ruben Dias - ειδικά ο δεύτερος αποδείχθηκε καταλυτικός στην μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. 

Εκτιμήθηκε πως χρειάζεται να παραμείνουν οπωσδήποτε 4-5 από την παλαιά φρουρά του club και να δοθεί μία ευκαιρία για restart σε ποδοσφαιριστές όπως οι Joao Cancelo και John Stones, ειδικά από τη στιγμή που η αγορά είχε επηρεαστεί από την πανδημία. Το βασικότερο στοιχείο όμως ήταν να υπάρξει φρεσκάδα στον τρόπο με τον οποίο η Σίτι προσέγγιζε τα ματς και πιο συγκεκριμένα στους ρόλους κάποιων παικτών-κλειδιών. Για παράδειγμα, η τριάδα Ilkay Gundogan, Rodri και Kevin de Bruyne έμεινε μακριά από τραυματισμούς και, ακλόνητη, έδεσε το κέντρο. Οι Phil Foden, Raheem Sterling και Riyad Mahrez (αλλά και ο Bernardo Silva) ένιωσαν πιο ελεύθεροι ενώ ο Sergio Aguero έπαψε να είναι το βασικό σημείο αναφοράς στη γραμμή κρούσης.

Στο μυαλό του Guardiola η λέξη-κλειδί ήταν η "ρευστότητα". Δεν επικεντρώθηκε ποτέ στο να γεμίσει με παίκτες την αντίπαλη περιοχή αλλά αυτοί να έρχονται από παντού προς αυτήν, με γρήγορη κίνηση και σωστή κυκλοφορία της μπάλας. Αυτό αποδείχθηκε καθοριστικό στα πιο σημαντικά παιχνίδια της χρονιάς, με τη Σίτι να διεκδικεί σε λίγες εβδομάδες και τον μεγαλύτερο τίτλο που υπάρχει σε διασυλλογικό επίπεδο, το Champions League.

Τέλος, η νέα εμμονή του Pep ήταν να σταματήσει η ομάδα του να δέχεται γκολ από αντεπιθέσεις, ένα πρόβλημα που υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό. Η παγίωση του Rodri στο ρόλο του μετρονόμου βοήθησε σε αυτό.

Το επόμενο βήμα

Όλοι στη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ έχουν κυκλώσει μία ημερομηνία. Δεν είναι άλλη από την 29η Μαΐου, όταν και η Σίτι θα αντιμετωπίσει την Τσέλσι του Thomas Tuchel στον τελικό της σημαντικότερης διασυλλογικής διοργάνωσης. Δεν είναι μυστικό πως η κούπα με τα μεγάλα αυτιά ήταν ο διακαής πόθος όλων στη Σίτι, όλα αυτά τα χρόνια. Το επιβεβαιώνουν και τα δισεκατομμύρια των Ευρώ (ή των λιρών Αγγλίας αν προτιμάς) που έχουν επενδυθεί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manchester City (@mancity)

Μετά από αυτό, ο Guardiola και οι συνεργάτες του θα κληθούν να λύσουν και μερικά ακόμη θέματα όσον αφορά το άμεσο αλλά και το απώτερο μέλλον του club. Το βασικότερο εξ' αυτών σχετίζεται με τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει τον Aguero, ειδικά από τη στιγμή που ο Sterling δεν είναι και ο σπουδαιότερος γκολτζής που υπάρχει. Ένας επιθετικός κλάσης λοιπόν θα αποτελέσει την κύρια μεταγραφική αναζήτηση των Πολιτών, με τον μεγάλο στόχο να είναι ο Erling Braut Haaland, τον οποίο κυνηγούν τουλάχιστον άλλες 10 κορυφαίες ομάδες. Και μένει να δούμε τι άλλο θα σκεφτεί ο Pep για να παρακινήσει τους παίκτες του, ώστε να μη χάσουν το μεγαλύτερο από τα κίνητρα που μπορεί να έχει κανείς: Τη δίψα για τη νίκη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear