Τίποτα δεν σταματά τον Erling Haaland

Το παιδί-θαύμα από τη Νορβηγία, Erling Haaland, έγραψε ξανά ιστορία στο Champions League.

O Erling Haaland μετρά πια περισσότερα γκολ στο Champions League από όσα θρύλοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σαν τον Zinedine Zidane και τον Ronaldo, μετά τα δύο τέρματα που σημείωσε εναντίον της Μπριζ το βράδυ της Τρίτης. Ο Νορβηγός επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι μόλις 20 χρονών.

Αν υποθέσουμε πως φέτος θα γινόταν κανονικά η απονομή της Χρυσής Μπάλας, κατά πάσα πιθανότητα -και απολύτως ορθά- θα την κατακτούσε ο Robert Lewandowski. Εκείνος όμως ο ποδοσφαιριστής που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλον το έτος που διανύουμε είναι δίχως αμφιβολία και για όλους τους σωστούς λόγους ο Erling Haaland.

Ασταμάτητος

Το wonderkid της Μπορούσια Ντόρτμουντ μοιάζει να σκοράρει όπως κανείς άλλος παίκτης στην πρόσφατη ιστορία. Μετά και τους χθεσινοβραδινούς αγώνες για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετρά 16 γκολ σε αυτή, σε μόλις 12 συμμετοχές. Αυτά, μπορούν να προστεθούν στα 16 γκολ σε 14 συμμετοχές με τη φανέλα της (πρώην ομάδας του) Σάλτσμπουργκ στο πρωτάθλημα Αυστρίας και τα 8 σε 6 ματς για CL, συν τα 23 τέρματα σε 22 παιχνίδια της Bundesliga με την κιτρινόμαυρη φανέλα των Βεστφαλών, για να καταλήξουμε σε ένα πολύ ασφαλές συμπέρασμα: Μιλάμε πια για έναν ποδοσφαιριστή-φαινόμενο που σε πολύ μικρή ηλικία δείχνει να έχει όλο τον κόσμο στα πόδια του.  

Τίποτα δεν σταματά τον Erling HaalandGetty Images

Για να καταλάβεις το πού ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Haaland οφείλεις να γνωρίζεις κάποιους από τους παίκτες που έχει ξεπεράσει σε τέρματα στο κορυφαίο επίπεδο: Έχει σκοράρει περισσότερες φορές από τους Roberto Firmino, Pierre-Emerick Aubameyang, Paulo Dybala, Miroslav Klose, Adriano, David Villa και ασφαλώς από τους δύο προαναφερθέντες στην αρχή του κειμένου, μεταξύ άλλων. 

Για να μην αναφέρουμε ακόμη τους Carlos Tevez και Olivier Giroud (και οι δύο με 13 γκολ στο CL), τους Michael Owen και Diego Costa (11), τον Christian Vieri (10) και τον Dennis Bergkamp (7).

Θέλεις να μάθεις και κάτι ακόμη πιο εξωφρενικό; Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα καριέρας του σε συλλόγους έχει σουτάρει 91 φορές προς την εστία (shots on target). Έχει βρει δίχτυα στις 70 από αυτές.

Η βιογραφία

Ο Erling Braut Haaland είναι γιος του πρώην ποδοσφαιριστή Alf-Inge Håland, ο οποίος είχε αγωνιστεί σε Λιντς, Μάντσεστερ Σίτι και Νότιγχαμ Φόρεστ, πριν η καριέρα του σταματήσει μετά από ένα βίαιο μαρκάρισμα του Roy Keane. Ο νεότερος Håland γεννήθηκε στο Λιντς της Αγγλίας στις 21 Ιουλίου του 2000 και μέχρι σήμερα δηλώνει οπαδός της τοπικής ομάδας, αναφέροντας μάλιστα ότι όνειρό του είναι να κατακτήσει την Premier League ως παίκτης της. 

Η καριέρα του Νορβηγού επιθετικού ξεκίνησε στην Μπριν, ομάδα της πατρίδας του, με τη δεύτερη ομάδα της οποίας σημείωσε 18 γκολ σε 14 αγώνες το 2015, πριν πάρει προαγωγή στο αντρικό τμήμα, που αγωνιζόταν τότε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του πρωταθλήματος Νορβηγίας.

Στα 15 του, ο Haaland είχε ήδη αγωνιστεί σε 16 ματς, προτού η Μόλντε -με προπονητή τον Ole Gunnar Solskjaer- τον αποκτήσει, τον Φεβρουάριο του 2017. Ενάμιση χρόνο και 14 γκολ μετά, το καλοκαίρι του 2018, η Σάλτσμπουργκ ανακοίνωσε την απόκτησή του, με τον παίκτη όμως να πηγαίνει τελικά στην Αυστρία το Ιανουάριο του 2019, υπογράφοντας 5ετές συμβόλαιο. 

Τον Μάιο του 2019, στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20, ο Haaland με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Νορβηγίας σημείωσε 9 γκολ απέναντι στην άτυχη Ονδούρα διαλύοντας τόσο όλα τα ρεκόρ όσο και τους αντιπάλους του.  

Στην ομάδα της Red Bull, ο Erling Haaland ξεκίνησε να ξεχωρίζει αλλά αυτό που συνέβη στη συνέχεια δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί ή προβλέψει. Η μετέπειτα πορεία του είναι γνωστή και η ιστορία του γράφεται ακόμη.

ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΑΛΑΝΤ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ 2Getty Images

Για τύπους σαν τον Erling Haaland στόχος είναι η κορυφή. Για να τη φτάσει, σε συλλογικό επίπεδο, θα πρέπει να κάνει σωστή επιλογή στην επόμενη ομάδα του, αυτή τη φορά στο top level των clubs της Γηραιάς Ηπείρου, όποτε κι αν συμβεί αυτό.

Σε ατομικό επίπεδο και αναφορικά με τους πρώτους σκόρερ στην ιστορία του Champions League, θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ: Ο Cristiano Ronaldo μετρά 132 γκολ, ο Lionel Messi ακολουθεί με 118, ο Raul έχει 71, ο Robert Lewandowski 70 και ο Karim Benzema 67.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος