Ο Thomas Tuchel μεταμόρφωσε την Τσέλσι

Οι Μπλε του Λονδίνου θα διεκδικήσουν το Champions League και ο Γερμανός προπονητής είναι μία από τις βασικότερες αιτίες.

Όταν ο Thomas Tuchel περνούσε για πρώτη φορά την πόρτα του Cobham Training Centre, στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου, ήταν πεπεισμένος πως θα μπορούσε να πετύχει στην Τσέλσι. Η αυτοπεποίθηση του Γερμανού προπονητή ερχόταν σε αντιπαράθεση με την μέχρι τότε εικόνα των Μπλε: Η ομάδα βρισκόταν στη 10η θέση της Premier League, οι νέες μεταγραφές δεν είχαν αποδώσει και η άμυνα είχε τα χάλια της. Σχεδόν 3,5 μήνες μετά, η Τσέλσι θα διεκδικήσει το Champions League στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι του Pep Guardiola.

Αυτοπεποίθηση και ικανότητα

Ο διάδοχος του Frank Lampard στην τεχνική ηγεσία των Μπλε του Λονδίνου είναι ένας άντρας με πανίσχυρη αυτοπεποίθηση. Ήταν βέβαιος πως μπορεί να διαφοροποιήσει την εικόνα του club και μάλιστα άμεσα. Ευτυχώς για τον ίδιο, το πλεόνασμα της αυτοπεποίθησής του είναι αντίστοιχο με εκείνο του ταλέντου του και της διορατικότητάς του. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να μπορέσεις να πετάξεις εκτός διοργάνωσης τον διαχρονικό δυνάστη αυτού, την Ρεάλ Μαδρίτης. Και πολύ περισσότερο, για να διεκδικήσεις με αρκετές πιθανότητες το σπουδαιότερο διασυλλογικό τρόπαιο που υπάρχει. 

Πείνα και ενέργεια. Αυτές οι δύο λέξεις ήταν οι πρώτες που ο 47χρονος πρώην προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν 'έμαθε' στους παίκτες του. Γνώριζε πως η ποιότητα υπήρχε, ειδικά μετά τις προσθήκες του περασμένου καλοκαιριού, γι' αυτό και αποφάσισε πως η Τσέλσι θα πρέπει να έχει την μπάλα και να κάνει παιχνίδι, παρά να κυνηγά. Σε οποιοδήποτε ματς, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. 

Παράλληλα, φρόντισε να κάνει πιο διασκεδαστικές τις προπονήσεις, ώστε να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα. Πάντα όμως ζητούσε τα πάντα να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια και οι ποδοσφαιριστές να μπαίνουν 'πεινασμένοι' για τη νίκη στο χορτάρι. Το πέτυχε. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Το επόμενο στοίχημα ήταν να κάνει σωστό rotation. Σε αυτό το επίπεδο είναι δύσκολο να μείνουν άπαντες ικανοποιημένοι από τον χρόνο συμμετοχής τους ή τον ρόλο τους στην ομάδα. Ο Tuchel ήταν ξεκάθαρος: Θα παίζουν αυτοί που δείχνουν στην προπόνηση να το θέλουν περισσότερο. Αυτό ίσως και να δικαιολογεί επιλογές όπως αυτή του Timo Werner έναντι του Tammy Abraham ή του Mason Mount αντί του Callum Hudson-Odoi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc)

Φρόντισε επίσης να αξιοποιήσει την τακτική διορατικότητά του, εκτιμώντας πως η ομάδα θα αποδώσει καλύτερα παίζοντας 3-4-3, στο οποίο προσάρμοσε δυναμικό pressing και κλείσιμο διαδρόμων για τον αντίπαλο, αξιοποιώντας στο απόλυτο τους N'Golo Kante και Jorginho.

Σταδιακά, η Τσέλσι έχτισε μία από τις καλύτερες άμυνες της Ευρώπης - και από εκεί ξεκινούν όλα αν θέλεις να γίνεις διεκδικητής. Ο Thomas Tuchel θα βρεθεί σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό Champions League και το όνομά του θα προστεθεί δίπλα σε εκείνα των Avram Grant και Roberto Di Matteo, των μοναδικών που οδήγησαν από τον πάγκο την ομάδα του Roman Abramovich σε έναν τέτοιο. Εντελώς συμπτωματικά και οι τρεις προαναφερθέντες είχαν αναλάβει την Τσέλσι μεσούσης της σεζόν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc)

Εν αντιθέσει όμως με τους Grant και Di Matteo, ο Γερμανός δεν ήρθε για τον ρόλο του υπηρεσιακού. Είναι εδώ για μία μεγάλη θητεία. Αν αυτή ξεκινήσει με την κούπα του Champions League, ακόμη καλύτερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος