H Megan Rapinoe δεν κλωτσά απλά μία μπάλα

Η πιο διάσημη παίκτρια του πλανήτη κάνει πολλά περισσότερα από το να παίζει σπουδαίο ποδόσφαιρο.

Δε γίνεται να ασχολείσαι από οποιονδήποτε ρόλο με το ποδόσφαιρο και να μη γνωρίζεις την Megan Rapinoe. Η δημοφιλής Αμερικανίδα μεσοεπιθετικός γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου 1985 στην Καλιφόρνια, και πια θεωρείται πέρα από μία από τις καλύτερες παίκτριες του πλανήτη ένα κοινωνικό σύμβολο, για όλους τους σωστούς λόγους. 

Το καλοκαίρι του 2019 ήταν η MVP του Μουντιάλ της Γαλλίας και λίγο αργότερα κέρδισε την Ballon d'Or Féminin, δηλαδή τη γυναικεία Χρυσή Μπάλα. Το συγκεκριμένο βραβείο ξεκίνησε να απονέμεται το 2018 και η αρχηγός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας εθνικής ομάδας των ΗΠΑ είναι η δεύτερη νικήτριά του, μετά τη Νορβηγίδα Ada Hegerberg, ένα χρόνο πριν. 

Όχι μόνο μπάλα

Καθόλου άδικα θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του παγκόσμιου αθλητισμού για τη δράση της απέναντι στον σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

H Megan Rapinoe δεν κλωτσά απλά μία μπάλα

Στο παλμαρέ της, εκτός από δύο Παγκόσμια Κύπελλα και αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις, φιγουράρει ακόμη ένα πλήθος από πράξεις, δηλώσεις και χειρονομίες προς τη σωστή κατεύθυνση, εναντίον ατόμων όπως ο Donald Trump

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα έμαθε η ζωή στην Pamela Anderson

Η ιστορία της εν ολίγοις μπορεί να συνοψιστεί σε κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Έκανε coming out το 2012 μέσω του περιοδικού Out και εδώ και μία τριετία διατηρεί σχέση με την δημοφιλή μπασκετμπολίστρια του WNBA Sue Bird. Είναι ένα άτομο με μεγάλη ανθρωπιστική και φιλανθρωπική δράση, που συχνά τοποθετείται για όλα τα άσχημα και τις ανισότητες της αμερικανικής κοινωνίας δημόσια, συνήθως με απόλυτο και απότομο τρόπο, δίνοντας την κατάλληλη αφορμή στα media της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού να τη χαρακτηρίσουν ως μία "κινητή διαμαρτυρία".

ΜΕΓΚΑΝ ΡΑΠΙΝΟ ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ

Η 36χρονη πια σταρ έχει πάρει ανοιχτά το μέρος του Colin Kaepernick, γονατίζοντας και παραμένοντας σιωπηλή κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου τόσο στους αγώνες της εθνικής της ομάδας όσο και πριν τη σέντρα κάθε παιχνιδιού στο αμερικανικό πρωτάθλημα. Έχει καταφερθεί πολλάκις εναντίον των αντιλήψεων και των πολιτικών που ακολουθεί ο Donald Trump. Κερασάκι στην τούρτα, η δήλωσή της κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας αλλά πολύ περισσότερο η απάντησή της στον Trump.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτώ τον  Λευκό Οίκο σε περίπτωση επιτυχίας" ανέφερε αμέσως μετά τον νικηφόρο προημιτελικό με την Ισπανία, στον οποίο πέτυχε και τα δύο τέρματα της ομάδας της. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε μέσω Twitter, τονίζοντας πως "θα πρέπει πρώτα να κερδίσει για να το πει αυτό", για να ακολουθήσουν κάποια από τα κορυφαία παιχνίδια στην καριέρα της Rapinoe, η κατάκτηση του τροπαίου και η ανάδειξή της σε πρώτη σκόρερ του τουρνουά. Προσωπικότητες όπως η Alexandria Ocasio-Cortez φυσικά τη στηρίζουν.

Είναι παράλληλα μία από τις πρώτες που διαμαρτυρήθηκαν για τις τεράστιες αποκλίσεις στους μισθούς των αθλητών σε σχέση με τις αθλήτριες ενώ στηρίζει αρκετές LGBT οργανώσεις. Κοινώς, φέρνει τα άπλυτα της αμερικανικής καθημερινότητας στη φόρα με τον πιο άμεσο, άκομψο και απόλυτο τρόπο. Είναι μία πραγματική επαναστάτρια ακόμη κι αν χρειάστηκε να κάνει την επανάστασή της σε ένα αρκετά δύσκολο περιβάλλον.  

Στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνια από όπου κατάγεται, η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει Trump - ακόμη και ο πατέρας της τον ψήφισε, την ίδια στιγμή που ο πρώην ακροδεξιός αδερφός της βρίσκεται στη φυλακή ύστερα από μπλεξίματα με επιθέσεις και εμπόριο ναρκωτικών. Και οι δύο, βλέποντας την πορεία της, έχουν μετανιώσει για τις πράξεις τους και τη στηρίζουν απόλυτα σε ό, τι κι αν κάνει. 

ΜΕΓΚΑΝ ΡΑΠΙΝΟ 3
ΜΕΓΚΑΝ ΡΑΠΙΝΟ 1

Όλα αυτά, η Rapinoe τα εξισορροπεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Είναι απόλυτα επαγγελματίας και ταυτόχρονα performer. Μέσα στο γήπεδο θα τα δώσει όλα για τη νίκη αλλά παράλληλα θα αστειευτεί με διαιτητές και αντιπάλους. Είναι μία παίκτρια που ανεξαρτήτως συνθηκών και πίεσης φαίνεται να το διασκεδάζει με την ψυχή της. Κάτι που αναμένεται να κάνει και το επόμενο καλοκαίρι, επιθυμώντας να κλείσει την τεράστια καριέρα της με ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο.

> Διάβασε ακόμη: Δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ την Lucy Lawless

Μετά από αυτό, ίσως ασχοληθεί με την πολιτική. Η σύγχρονη Αμερική άλλωστε έχει κάτι περισσότερο από ανάγκη φωνές όπως αυτή της Megan Rapinoe, της κορυφαίας παίκτριας ποδοσφαίρου του πλανήτη αλλά κυρίως ενός πραγματικού συμβόλου των καιρών μας. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος