EURO: Τι περιμένουμε από το Ιταλία-Ισπανία

Ο πρώτος ημιτελικός του EURO είναι μία σύγκρουση παραδοσιακών γιγάντων, που έχει όμως ξεκάθαρο φαβορί.

Εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ντέρμπι της Μεσογείου σε διεθνές επίπεδο, με την Ισπανία και την Ιταλία -που τίθενται αντιμέτωπες σε λίγες ώρες στο Wembley και τον πρώτο ημιτελικό του EURO- να αποτελούν δύο παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαιρικού στερεώματος. Και οι δύο είχαν επιτυχίες κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα: Οι Ατζούρι κερδίζοντας το Μουντιάλ του 2006 και οι Φούριας Ρόχας σαρώνοντας τα πάντα από το 2008 μέχρι το 2012 (δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο).

Και οι δύο ωστόσο βρέθηκαν, μερικά χρόνια μετά, σε ένα κρίσιμο μονοπάτι: Να αντικαταστήσουν με επιτυχία τις χρυσές γενιές τους, κάτι που ακόμη δείχνουν να μην έχουν καταφέρει αποτελεσματικά, ούσες σε μεταβατική περίοδο. Το εν λόγω ματς όμως μπορεί να εξελιχθεί στο turning point για εκείνη την ομάδα που θα μπορέσει να προχωρήσει στον τελικό.

Τα τελευταία νέα

Στην αρχή του τουρνουά η Ιταλία έμοιαζε κάπως ταλαιπωρημένη, με βασικούς παίκτες να μπαίνουν τραυματίες στο EURO. Ο Marco Verratti ήταν ο σημαντικότερος εξ' αυτών, επιστρέφοντας ωστόσο άμεσα.

Μετά, είδε κάποιους να βγαίνουν εκτός για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, με αποκορύφωμα τον (μάλλον πιο φορμαρισμένο της ποδοσφαιριστή) Leonardo Spinazzola. Παρόλα αυτά κατόρθωσε να βρει ρυθμό και να παρουσιάσει μία κάτι παραπάνω από καλή εικόνα, έχοντας πια -δικαίως- τον τίτλο του φαβορί. Όχι μόνο για τον ημιτελικό αλλά και για τον τίτλο.

Ο Luis Enrique δεν έχει θέματα τραυματισμών να τον απασχολούν, ούτε θα στερηθεί κάποιον λόγω τιμωρίας. Η Ισπανία θα μπορέσει να παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11άδα που θα μπορούσε σε ένα τέτοιο ματς - το πιο δύσκολό της έως τώρα αλλά και το πιο challenging.

Πιθανές 11άδες

  • Ιταλία:  Donnarumma; Di Lorenzo, Chiellini, Bonucci, Emerson, Verratti, Jorginho, Barella, Berardi, Immobile, Insigne.
  • Ισπανία: Simon, Azpilicueta, Laporte, P. Torres, Alba, Koke, Busquets, Pedri, F. Torres, Morata, Sarabia.

Τα κλειδιά

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Lorenzo Insigne είναι ό,τι πιο δημιουργικό και απρόβλεπτο έχει η Ιταλία από τη μέση και μπροστά. Ο άσος της Νάπολι πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό τουρνουά, με κερασάκι στην τούρτα το θαυμάσιο γκολ εναντίον του Βελγίου.

Ο ίδιος μοιάζει στην καλύτερη φάση της καριέρας του αλλά πια έχει την ευκαιρία να πετύχει κάτι παραπάνω: Να γίνει ένας από τους θρύλους της Σκουάντρα Ατζούρα.

Από την άλλη, η Ισπανία ευελπιστεί να βγάλει κρυφούς -περίπου- άσους από το μανίκι της. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι ο Ferran Torres. Ο 21χρονος επιθετικός της Mάντσεστερ Σίτι δείχνει να έχει την ικανότητα να κάνει το step-up και ουσιαστικά να συστηθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Το πρόβλημα είναι πως απέναντί του θα υπάρχει μία ιταλική άμυνα. Και άπαντες, διαχρονικά, γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό.

Ο Luis Enrique ποντάρει σίγουρα και σε μονάδες όπως οι Dani Olmo και Mikel Oyarzabal, που μπορεί να έρθουν από το πουθενά και να δημιουργήσουν μία κάποια αναστάτωση. 

Η πρόβλεψη του Esquire

Σε παιχνίδια νοκ-άουτ και ειδικά σε εκείνα που βρίσκονται κοντά στο φινάλε μίας διοργάνωσης κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Μία στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα και να ανατρέψει οποιαδήποτε σταθερή - αν υποθέσουμε πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχουν τέτοιες. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και μερικά στοιχεία, με σημαντικότερο τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα και το μομέντουμ των ομάδων. 

Η Ιταλία, που μετρά ένα σερί 32 αήττητων αγώνων, είναι αποφασισμένη και ανυπόμονη για το επόμενο βήμα. Η Ισπανία είναι ισορροπημένη και επίμονη, εξακολουθώντας να παίζει το γνωστό της ποδόσφαιρο με τη συντριπτική κατοχή μπάλας.

Τόσο ο Roberto Mancini όσο και ο Luis Enrique θα πρέπει ήδη να θεωρούνται κορυφαίοι τεχνικοί σε διεθνές επίπεδο και αυτό μπορεί να παίξει το ρόλο του. 

> Διάβασε ακόμη: Η βιομηχανία ποδοσφαιριστών της Αταλάντα

Θέλεις να σου πούμε τι πιστεύουμε; Μία λογική πρόβλεψη θα ήταν ένα τελικό σκορ 2-1 υπέρ των Ιταλών. Αυτά. Τα υπόλοιπα το βράδυ.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος