Πόσο φτωχότερο θα γίνει το Τόκιο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Με κόστος άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μειωμένα έσοδα λόγω έλλειψης θεατών, πόσα δισεκατομμύρια θα χάσει το Τόκιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Γράφει: Esquire Editors 24 Ιουλίου 2021

Το Τόκιο κινείται από χθες σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη ξεκίνησε και επίσημα με την Τελετή Έναρξης, την ώρα που η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και της επικίνδυνης και εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Ενάντια στη διοργάνωση η πλειοψηφία των Ιαπώνων

Εν τω μεταξύ, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 83% των Ιαπώνων πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο αφού η διοργάνωση αποτελεί τη μέγιστη γιορτή του αθλητισμού. Η αντίθεση των Ιαπώνων, μάλιστα, στη διεξαγωγή των Αγώνων υπήρξε σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Αιτία ο φόβος για την έξαρση της πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας η φετινή διοργάνωση δεν θυμίζει σε τίποτε προηγούμενους αγώνες, καθώς οι αθλητές θα συναγωνιστούν για πρώτη φορά σε παντελώς άδεια στάδια

Γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια όχι μόνο από την έλλειψη θεατών και επισκεπτών, αλλά και από τις ακυρώσεις διαφημιστικών προγραμμάτων από μεγάλους χορηγούς των αγώνων.

Πολωμένο το κλίμα στην Ιαπωνία

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας από τους κορυφαίους Ολυμπιακούς χορηγούς, η ιαπωνική Toyota ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλει πλέον τηλεοπτικές διαφημίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καταδεικνύοντας πόσο πολωμένο είναι το κλίμα σχετικά με τους Αγώνες στη χώρα.

"Είναι αλήθεια ότι η Toyota δεν θα παρευρεθεί στην Τελετή Έναρξης και η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων την απουσία θεατών", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. "Δεν θα προβάλλουμε διαφημίσεις που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία", πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Toyota Motor Corp. υπέγραψε πολυετή συμφωνία χορηγίας ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 2015.

Πόσο φτωχότερο θα γίνει το Τόκιο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;Getty Images

Η απόφαση της Toyota να μην προβάλλει τηλεοπτικές διαφημίσεις που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιορίζεται πάντως μόνο στην Ιαπωνία και δεν αφορά άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, άλλοι σημαντικοί χορηγοί όπως η Coca-Cola, η Airbnb, η Alibaba, η Visa, η Intel και η General Electric δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως πώς σχεδιάζουν να διαφημιστούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων. 

Εκπρόσωποι των Toyota, Coca-Cola, Airbnb, Alibaba, Visa, Intel και General Electric δεν απάντησαν στις κρούσεις του MarketWatch να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Το κόστος της διοργάνωσης

Εν τω μεταξύ, ο προϋπολογισμός για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εκτοξεύθηκε μετά την αναβολή των Αγώνων, που κανονικά ήταν να διεξαχθούν πέρυσι αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και έχει πλέον ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την The Wall Street Journal. Μέρος του κόστους περιλαμβάνει ανακαινίσεις σταδίων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και εκδηλώσεις προώθησης της διοργάνωσης.

Αυτό το κόστος των 20 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί -τουλάχιστον εν μέρει- από τα έσοδα των αγώνων. Ωστόσο, τα έσοδα αυτά θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα, καθώς τα στάδια θα παραμείνουν άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων

Μόνο τα άδεια στάδια εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Tokyo 2020 τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια από τις απώλειες εισιτηρίων.

Ωστόσο, τα χαμένα εισιτήρια αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του πλήγματος που θα έχει η Ιαπωνία από τα άδεια στάδια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επισκέπτες που θα έφταναν στην Ιαπωνία για τους Αγώνες εκτιμάται ότι θα ξόδευαν περίπου 2 δισ. δολάρια σε γεύματα, μεταφορές, ξενοδοχεία και αγορές προϊόντων.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο είχε προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 6,7 δισ. δολαρίων από τη διοργάνωση των Αγώνων, ποσό όμως το οποίο περιελάμβανε και τα έσοδα από τα εισιτήρια. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το ποσό αυτό και πάλι απέχει πολύ από το ποσό που υπολογίζεται ότι κόστισε τελικά η προετοιμασία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Βέβαια, το Τόκιο πρόκειται να εισπράξει κάποια χρήματα από τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά έσοδα, αλλά το ύψος αυτού του ποσού παραμένει ασαφές λόγω της πανδημίας.

> Διάβασε ακόμα: Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Naomi Osaka άναψε τον Βωμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Ολυμπιακοί Αγώνες δεν απέφεραν κέρδη στην διοργανώτρια πόλη-χώρα, ωστόσο η περίπτωση του Τόκιο είναι ξεχωριστή λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο απέφεραν έσοδα 3,6 δισ. δολαρίων, όταν η κινεζική πρωτεύουσα ξόδεψε περισσότερα από 40 δισ. δολάρια, ενώ οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο απέφεραν 5,2 δισ. δολάρια έναντι 18 δισ. δολαρίων που ήταν το κόστος της διοργάνωσης.

> Διάβασε ακόμα: Τα 83 μέλη της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πολλές κυβερνήσεις και πόλεις υποδοχής επισημαίνουν ότι παρότι οι Αγώνες είναι ζημιογόνοι, η διοργάνωσή τους τονώνει την οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τον τουρισμό για χρόνια. Οφέλη, όμως, που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Από: Capital.gr
 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος