Χθες το μεσημέρι, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε και επίσημα τους αριθμούς που θα φορούν οι ποδοσφαιριστές της νέας σεζόν. Πριν από αυτό όλοι είχαν μία πολύ συγκεκριμένη απορία: Ποιος θα φορέσει τον αριθμό 10, που έμεινε κενός μετά την αποχώρηση του Lionel Messi. Η απάντηση έχει ονοματεπώνυμο. Ansu Fati.

Ο 18 χρονος επιθετικός πήρε την ενδεχομένως πιο βαριά φανέλα του συλλόγου, που το 2009, ο Ronaldinho έχει κληροδοτήσει στον Αργεντινό άσο της -πλέον- Παρί Σεν Ζερμέν. 

Πρόκειται για μία κίνηση που δημιουργεί προσδοκίες αλλά και υποχρεώσεις στον Fati. Είναι όμως και μία ψήφος εμπιστοσύνης της Μπαρτσελόνα προς το μεγαλύτερο ταλέντο της, που υπενθυμίζουμε πως έχει να αγωνιστεί σχεδόν έναν χρόνο λόγο τραυματισμού στο γόνατο (και ο οποίος του στέρησε και τη συμμετοχή στο EURO 2020).

Ποιος είναι ο Ansu Fati

Ο Anssumane (όπως είναι το πλήρες όνομά του) Fati γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2002 στο Μπισσάου, την πρωτεύουσα της Γουινέας Μπισσάου, μίας μικρής χώρας στη δυτική ακτή της Αφρικής. Ο πατέρας του, Bori Fati, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πίσω στη χώρα του, προτού πάρει τη μεγάλη απόφαση να αναζητήσει μία καλύτερη ζωή για τον ίδιο και την οικογένειά του, μεταναστεύοντας στην Ευρώπη. Η φαμίλια Fati βρέθηκε αρχικά στην Πορτογαλία και τη Λισαβόνα, στις αρχές του 2009, με τον Bori να αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες της χώρας.

Δύο χρόνια μετά, ο Bori Fati διάβασε στο διαδίκτυο για την Μαριναλέδα - μία ισπανική κοινότητα περίπου 3.000 κατοίκων στο κέντρο της Ανδαλουσίας, χαμένη ανάμεσα στους ελαιώνες του μεσογειακού νότου, που όμως δεν απέχει αρκετά από τα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής (μόλις 100 χλμ ανατολικά της Σεβίλης). Σε αυτή, υπήρχε -και υπάρχει ακόμη- μία άτυπη οργάνωση από τους φορείς και τους κατοίκους ώστε να παρέχονται δουλειές, κυρίως στον αγροτικό τομέα, για μετανάστες, παράλληλα και συμπληρωματικά με κάποιες παροχές, όπως τα χαμηλά ενοίκια που ξεκινούν από €15(!). 

Σε ηλικία περίπου 7 ετών, ο Ansu Fati εντάχθηκε στις ακαδημίες της Herrera, της ομάδας της ομώνυμης πόλης κοντά στη Μαριναλέδα, ενώ ο κατά 4 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Brahima, σε εκείνες της Σεβίλης. Ένα χρόνο μετά, το 2010, και ο έτερος Fati θα βρεθεί στα φημισμένα τμήματα υποδομής των ερυθρόλευκων, με τη φήμη του σπουδαίου ταλέντου που "μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και ξυπόλητος με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη από κουρέλια", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το scouting report του επικεφαλής των youth teams της Σεβίλλης, Fermín Galeote Martín.

Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης αντιλήφθηκαν άμεσα τι συμβαίνει στην Ανδαλουσία και επιχείρησαν αρκετές φορές να δελεάσουν την οικογένεια Fati.

Τελικά, ο Ansu και ο Brahima εντάχθηκαν στη La Masia το καλοκαίρι του 2012. "Η αλήθεια είναι πως η Ρεάλ μας προσέφερε καλύτερες απολαβές για τον Ansu. Η Μπαρτσελόνα όμως προσέφερε καλύτερες συνθήκες για την οικογένεια γενικότερα. Έτσι, προτιμήσαμε να μετακομίσουμε στη Βαρκελώνη", αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο μπαμπάς Fati. Τόσο ο μεγάλος αδερφός του Ansu όσο και ο μικρότερος, ο 8χρονος Miguel, ανήκουν στην Μπαρτσελόνα. 

> Διάβασε ακόμη: Γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ξανα)πήρε τον Cristiano Ronaldo

Στις 24 Ιουλίου 2019, ο Ansu Fati υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, το οποίο έχει διάρκεια μέχρι το 2022 και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μία ρήτρα αποδέσμευσης που ξεπερνά τα €100.000.000. Πιθανότατα, στη Βαρκελώνη ήδη σκέφτονται να την αυξήσουν. 

"Μπορεί να παίξει στο 7, στο 9, στο 10, στο 11. Είναι τρομερά ευπροσάρμοστος και μπορεί να κάνει τη διαφορά οπουδήποτε. Είναι γρήγορος. Έχει φαντασία. Έχει φυσικό και απεριόριστο ταλέντο. Μένει στο γήπεδο για ώρες μετά το τέλος της προπόνησης. Μου θυμίζει πάρα πολύ τον Messi σε αυτή την ηλικία". Αυτά ήταν τα λόγια του πρώην γενικού διευθυντή της La Masia προς τον Ernesto Valverde, Albert Puig, όταν ο τότε προπονητής της πρώτης ομάδας τον ρώτησε, στα τέλη της περασμένης άνοιξης, για τον νεαρό από την Αφρική, που πλέον έχει πάρει την ισπανική υπηκοότητα και αγωνίζεται στους Φούριας Ρόχας.

Η συμπληρωματική αξιολόγηση από τον Victor Valdes, πρώην τερματοφύλακα των Μπλαουγκράνα και πλέον προπονητή στα τμήματα υποδομής, δεν άφησε καμία αμφιβολία στον παλιό τεχνικό του Ολυμπιακού: "Είναι ένα πραγματικό διαμάντι για τη La Masia. Είναι άναρχος ορισμένες φορές αλλά αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην ηλικία και τις εμπειρίες του. Με τη σωστή καθοδήγηση μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα".

Για τον Ansu Fati ο δρόμος μοιάζει μακρύς, γεμάτος δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες. Ο ίδιος και η οικογένειά του μοιάζουν αρκετά προσγειωμένοι, κάτι στο οποίο βοηθά και η λειτουργία της ίδιας της Μπαρτσελόνα ως οργανισμού. Πλέον όμως υπάρχουν και σοβαρές υποχρεώσεις. Εκείνες που γεννά ο αριθμός '10' των Μπλαουγκράνα.