Ansu Fati, το (νέο) παιδί-θαύμα της La Masia

Οι εμφανίσεις αλλά κυρίως η προοπτική του 16χρονου άσου κάνουν άπαντες στην Μπαρτσελόνα να ξεχάσουν τον Neymar.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Σεπτεμβρίου 2019

Το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου, τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων της Γηραιάς Ηπείρου ήταν στραμμένα στο Camp Nou της Βαρκελώνης, για το ενδεχομένως πιο ενδιαφέρον ματς του Σαββατοκύριακου στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η Μπαρτσελόνα του Ernesto Valverde υποδεχόταν την Βαλένθια, για την 4η αγωνιστική της La Liga. Ανάμεσα στους 11 των Μπλαουγκράνα, ξεχώριζε το όνομα του Ansu Fati.

Χρειάστηκαν μόλις 2 λεπτά μετά το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή Sanchez Martinez για τον νεαρό από την Γουινέα Μπισσάου ώστε να ανοίξει το σκορ και άλλα 5 για να δώσει την ασίστ στον Frenkie de Jong για το 2-0, σε ένα ματς που τελικά ολοκληρώθηκε με τελικό σκορ 5-2 υπέρ της Μπάρτσα.

Η ιστορία τόσο της Μπαρτσελόνα όσο και του ισπανικού ποδοσφαίρου μόλις απέκτησε κάποια νέα ρεκόρ: Ο Fati έγινε ο νεότερος παίκτης των Καταλανών που ξεκινά στην 11άδα σε ματς του Camp Nou, ο μικρότερος ηλικιακά που σκοράρει και δίνει ασίστ στο ίδιο παιχνίδι στην ιστορία της La Liga και επιπλέον ο πιο νέος που σκοράρει στην έδρα της Μπαρτσελόνα, ανεξαρτήτως ομάδας. Μερικές ημέρες πριν, είχε καταφέρει -σκοράροντας εναντίον της Οσασούνα- να γίνει ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών.

Η βιογραφία

Ο Anssumane (όπως είναι το πλήρες όνομά του) Fati γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2002 στο Μπισσάου, την πρωτεύουσα της Γουινέας Μπισσάου, μίας μικρής χώρας στη δυτική ακτή της Αφρικής. Ο πατέρας του, Bori Fati, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πίσω στη χώρα του, προτού πάρει τη μεγάλη απόφαση να αναζητήσει μία καλύτερη ζωή για τον ίδιο και την οικογένειά του, μεταναστεύοντας στην Ευρώπη. Η φαμίλια Fati βρέθηκε αρχικά στην Πορτογαλία και τη Λισαβόνα, στις αρχές του 2009, με τον Bori να αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες της χώρας. Δύο χρόνια μετά, ο Bori Fati διάβασε στο διαδίκτυο για την Μαριναλέδα - μία ισπανική κοινότητα περίπου 3.000 κατοίκων στο κέντρο της Ανδαλουσίας, χαμένη ανάμεσα στους ελαιώνες του μεσογειακού νότου, που όμως δεν απέχει αρκετά από τα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής (μόλις 100 χλμ ανατολικά της Σεβίλης). Σε αυτή, υπήρχε -και υπάρχει ακόμη- μία άτυπη οργάνωση από τους φορείς και τους κατοίκους ώστε να παρέχονται δουλειές, κυρίως στον αγροτικό τομέα, για μετανάστες, παράλληλα και συμπληρωματικά με κάποιες παροχές, όπως τα χαμηλά ενοίκια που ξεκινούν από €15(!). 

Ansu Fati, το (νέο) παιδί-θαύμα της La Masia

Σε ηλικία περίπου 7 ετών, ο Ansu Fati εντάχθηκε στις ακαδημίες της Herrera, της ομάδας της ομώνυμης πόλης κοντά στη Μαριναλέδα, ενώ ο κατά 4 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Brahima, σε εκείνες της Σεβίλης. Ένα χρόνο μετά, το 2010, και ο έτερος Fati θα βρεθεί στα φημισμένα τμήματα υποδομής των ερυθρόλευκων, με τη φήμη του σπουδαίου ταλέντου που "μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και ξυπόλητος με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη από κουρέλια", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το scouting report του επικεφαλής των youth teams της Σεβίλλης, Fermín Galeote Martín. Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης αντιλήφθηκαν άμεσα τι συμβαίνει στην Ανδαλουσία και επιχείρησαν αρκετές φορές να δελεάσουν την οικογένεια Fati.

ΑΝΣΟΥ ΦΑΤΙ 2

Τελικά, ο Ansu και ο Brahima εντάχθηκαν στη La Masia το καλοκαίρι του 2012. "Η αλήθεια είναι πως η Ρεάλ μας προσέφερε καλύτερες απολαβές για τον Ansu. Η Μπαρτσελόνα όμως προσέφερε καλύτερες συνθήκες για την οικογένεια γενικότερα. Έτσι, προτιμήσαμε να μετακομίσουμε στη Βαρκελώνη", αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο μπαμπάς Fati.

Τόσο ο μεγάλος αδερφός του Ansu όσο και ο μικρότερος, ο 7χρονος Miguel, ανήκουν στην Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος αγωνίζεται φέτος δανεικός στην Καλαχόρα, στην τρίτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, ενώ ο δεύτερος είναι συμπαίκτης του Thiago Messi (πρώτου γιου του Lionel) στην ομάδα Junior της La Masia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ansu Fati (@ansufati) on

Στις 24 Ιουλίου 2019, ο Ansu Fati υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, το οποίο έχει διάρκεια μέχρι το 2022 και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μία ρήτρα αποδέσμευσης που ξεπερνά τα €100.000.000. Πιθανότατα, στη Βαρκελώνη ήδη σκέφτονται να την αυξήσουν. 

Έτοιμος για απογείωση

"Μπορεί να παίξει στο 7, στο 9, στο 10, στο 11. Είναι τρομερά ευπροσάρμοστος και μπορεί να κάνει τη διαφορά οπουδήποτε. Είναι γρήγορος. Έχει φαντασία. Έχει φυσικό και απεριόριστο ταλέντο. Μένει στο γήπεδο για ώρες μετά το τέλος της προπόνησης. Μου θυμίζει πάρα πολύ τον Messi σε αυτή την ηλικία". Αυτά ήταν τα λόγια του πρώην γενικού διευθυντή της La Masia προς τον Ernesto Valverde, Albert Puig, όταν ο προπονητής της πρώτης ομάδας τον ρώτησε, στα τέλη της περασμένης άνοιξης, για τον νεαρό από την Αφρική.

Η συμπληρωματική αξιολόγηση από τον Victor Valdes, πρώην τερματοφύλακα των Μπλαουγκράνα και πλέον προπονητή στα τμήματα υποδομής, δεν άφησε καμία αμφιβολία στον παλιό τεχνικό του Ολυμπιακού: "Είναι ένα πραγματικό διαμάντι για τη La Masia. Είναι άναρχος ορισμένες φορές αλλά αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην ηλικία και τις εμπειρίες του. Με τη σωστή καθοδήγηση μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα".

Τα προβλήματα τραυματισμών του Messi και του Luis Suarez άνοιξαν στον Ansu Fati το δρόμο για την πρώτη ομάδα, με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Ρεάλ Μπέτις, στις 25 Αυγούστου, όταν και πάτησε χορτάρι στο Camp Nou, περνώντας ως αλλαγή στη θέση του -επίσης εξαιρετικά αξιόλογου νεαρού- Carles Pérez. Μετά το φινάλε εκείνου του παιχνιδιού, η εικόνα του στην αγκαλιά του Lionel Messi έκανε το γύρο του ποδοσφαιρικού και όχι μόνο κόσμου. Παρεμπιπτόντως, σχεδόν 3 εβδομάδες μετά από αυτό, το προφίλ του στο Instagram απογειώθηκε από τους 64.000 followers στους 1.200.000.

ΑΝΣΟΥ ΦΑΤΙ 4
ΑΝΣΟΥ ΦΑΤΙ 3

Εκτός από την Μπαρτσελόνα, το ταλέντο του 16χρονου ποδοσφαιριστή σκοπεύει να αξιοποιήσει και η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, που έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας και της ένταξής του στις εθνικές ομάδες. Οι Ισπανοί άλλωστε ανέκαθεν επεδείκνυαν άψογα αντανακλαστικά και ευελιξία σε τέτοιες περιπτώσεις, σε οποιοδήποτε σπορ.

Για τον Ansu Fati ο δρόμος μοιάζει μακρύς, γεμάτος δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες. Ο ίδιος και η οικογένειά του μοιάζουν αρκετά προσγειωμένοι, κάτι στο οποίο βοηθά και η λειτουργία της ίδιας της Μπαρτσελόνα ως οργανισμού. Στο μυαλό του ίσως βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτι πολύ συγκεκριμένο: Να αγωνιστεί αρχικά στο Champions League που ξεκινά αυτή την εβδομάδα και, γιατί όχι, να σπάσει το ρεκόρ που κρατά από τον Οκτώβριο του 1997 ο Peter Ofori-Quaye, όταν και είχε γίνει ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, σε ηλικία 17 ετών και 195 ημερών.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ansu Fati (@ansufati) on


Διάβασε ακόμη για τους κορυφαίους νέους παίκτες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και την τελευταία ευκαιρία του Alexis Sanchez.


Φωτογραφίες © FC Barcelona

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.