Gavi, από πού μας ήρθες;

Ο 17χρονος μέσος της Μπαρτσελόνα έγραψε ιστορία με την εθνική Ισπανίας.

O Ferran Torres σημείωσε και τα δύο γκολ της εθνικής ομάδας της Ισπανίας στον ημιτελικό του Nations League χθες το βράδυ, απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, με τον Mikel Oyarzabal να είναι ο άνθρωπος που του σέρβιρε ισάριθμες φορές την μπάλα για να σκοράρει. Κι όμως, όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης συζητά για έναν συμπαίκτη τους, που ο ομοσπονδιακός προπονητής Luis Enrique δε δίστασε να ρίξει στη μάχη παρά τα 17 του χρόνια. Κυρίες και κύριοι, ο Gavi.

Ο άσος της Μπαρτσελόνα στάθηκε εξαιρετικά για 84' στο χορτάρι του Σαν Σίρο, προτού αντικατασταθεί από τον Sergi Roberto. Έγινε ο νεαρότερος βασικός παίκτης στην ιστορία των Φούριας Ρόχας (σε ηλικία ακριβώς 17 ετών και 62 ημερών), καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ 85 ολόκληρων ετών. 

Το νέο παιδί-θαύμα των Μπλαουγκράνα έπαιξε θαυμάσια στο πλευρό των Sergio Busquets και Koke, εκμεταλλευόμενος με τον καλύτερο τρόπο την απουσία του (επίσης παιδιού-θαύμαυτος, επίσης της Μπαρτσελόνα) Pedri από την αποστολή της ομάδας. Παράλληλα, είναι ένα από τα ελάχιστα φωτεινά σημεία της τραγικής στο ξεκίνημα της σεζόν Μπάρτσα.

Το προφίλ

O Ανδαλουσιάνος Pablo Martín Páez Gavira γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 2004 στο Los Palacios y Villafranca (κωμόπολη στην ευρύτερη περιοχή της Σεβίλλης) και σε ηλικία 6 ετών εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μπέτις.

Μέχρι τα 11 του χρόνια είχε καταφέρει να ξεχωρίσει, σκοράροντας μεταξύ άλλων 95 (!) γκολ για τις παιδικές ομάδες της Μπέτις. Τότε, μπήκε στο στόχαστρο των σημαντικών ομάδων του ισπανικού ποδοσφαίρου. Μπαρτσελόνα, Βιγιαρεάλ, Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης τον προσέγγισαν, με την πρώτη να είναι εκείνη που κέρδισε τη μάχη της απόκτησής του. 

Κάτι λιγότερο από 6 χρόνια μετά, έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπάρτσα, στις 29 του περασμένου Αυγούστου και το ματς απέναντι στη Χετάφε.

Εντελώς συμπτωματικά, πέρασε αλλαγή στη θέση του Sergi Roberto. Μέχρι στιγμής μετρά φέτος 5 συμμετοχές και έχει μία ασίστ στη La Liga, συν δύο ακόμη ματς στο Champions League. 

Τι παίκτης είναι ο Gavi; Οι φανατικοί του Football Manager ήδη γνωρίζουν και η πραγματικότητα έρχεται να τους επιβεβαιώσει. Μιλάμε για έναν εξαιρετικά χαρισματικό playmaker με τρομερή αίσθηση του χώρου και διάβασμα του παιχνιδιού, εξαιρετική τεχνική και πάσα, μαγική πρώτη επαφή και ικανότητα να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο, χωρίς να το επιζητά σε κουραστικό σημείο. Κυρίως όμως, είναι παίκτης ομάδας και από εκείνους που λατρεύουν οι προπονητές. Στην Ισπανία κάνουν ήδη λόγο για μία νέα βελτιωμένη εκδοχή του Thiago Alcantara.

Όπως και να έχει, είναι ένα παιδί μόλις 17 ετών που έχει όλο τον κόσμο μπροστά του. Φυσικά και θα τον παρακολουθούμε. Όπως άλλωστε και όλη η υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ευρώπη. 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear