Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας αποφάσισε την απόρριψη της προσφυγής Novak Djokovic, νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις. Η πρώτη αντίδραση του Σέρβου τενίστα ήρθε περίπου μία ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Δηλώνει εξαιρετικά απογοητευμένος από την απόφαση αλλά σημειώνει: 'Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα'.

Ο Djokovic ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν: 'Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους οπαδούς και τους Σέρβους συμπατριώτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας. Υπήρξατε όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα'.

Ο Novak Djokovic, ο οποίος δεν είναι εμβολιασμένος και από την άφιξή του στη χώρα στις 5/01 άρχισε να ξετυλίγεται ένα απίστευτο γαϊτανάκι αποκαλύψεων, απαγορεύσεων, δικαστικών αντεγκλήσεων και πολιτικής όξυνσης, πρόκειται να απελαθεί από την Αυστραλία, αφού έχασε την έφεσή του κατά της ακύρωσης της βίζας, όπως μεταδίδουν αυστραλιανά και διεθνή ΜΜΕ. Οι τρεις δικαστές απέρριψαν ομόφωνα την έφεσή του. Το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα.

> Διάβασε ακόμα: Όλα λάθος από τον Novak Djokovic

Όπως σημείωσε ο δικαστής Άλσοπ, αντικείμενο του δικαστηρίου ήταν απλώς να εξετάσει εάν η απόφαση που έλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ ήταν νόμιμη, αβάσιμη ή νομικά αβάσιμη.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι λόγοι που περιέγραψαν οι δικηγόροι του Novak Djokovic δεν το αποδείκνυαν. Αυτό σημαίνει ότι θα απελαθεί από την Αυστραλία, δεν θα μπορεί να αγωνιστεί στο Australian Open και μπορεί να αντιμετωπίσει απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία έως και τρία χρόνια.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης έγινε γνωστό ότι οι δικηγόροι του Djokovic συσκέπτονταν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Απογοήτευση για τους εκατοντάδες οπαδούς του Nole

Η αισιοδοξία κι ο ενθουσιασμός έδωσαν τη θέση τους σε σκοτεινιασμένο πρόσωπα και σκυφτά κεφάλια αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση δεν έγινε αμέσως σαφής στους συγκεντρωμένους στον προαύλιο χώρο του δικαστηρίου, όμως γρήγορα όλοι κατάλαβαν.

Τι έκρινε την απόφαση

Στα τελευταία του σχόλια, ο δικηγόρος του Djokovic, Νικ Γουντ, τόνισε ένα σημείο συγκεκριμένα και έθεσε αυτό το ερώτημα: 'Έχει εξετάσει σωστά η κυβέρνηση τον αντίκτυπο της εκδίωξής του;' Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι ο σταρ του τένις είναι υποτιθέμενο σύμβολο για τους αντιεμβολιαστές. Αποκλείοντάς τον, θα ενθάρρυνε αυτή την ομάδα ανθρώπων που με την φρασεολογία της κυβέρνησης της Αυστραλίας αποτελεί 'κίνδυνο για την δημόσια υγεία'.

> Διάβασε ακόμα: Θρίλερ με τον Novak Djokovic στην Αυστραλία

Η απόδειξη αυτού του 'κινδύνου' είναι η πρώτη από τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσει ο υπουργός για την ισχύ της ακύρωσης της βίζας.

Οι ίδιοι οι δικαστές είπαν ότι ο κίνδυνος είχε κλιμακωθεί μόνο επειδή η κυβέρνηση είχε μετατρέψει τον Djokovic σε στόχο. Αλλά το πιο σημαντικό, έχει εκπληρώσει ο υπουργός μια δεύτερη προϋπόθεση περί ασφάλειας του 'δημοσίου συμφέροντος'; Οι δικηγόροι του Djokovic πίεσαν σκληρά σε αυτό το σημείο. Υποστήριξαν ότι εάν η κυβέρνηση αναγνώριζε τον Djokovic ως απειλή, τότε σίγουρα θα αναγνώριζαν ότι η απέλασή του θα πυροδοτούσε επίσης οργή από την κοινότητα - και αυτό θα απειλούσε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επειδή ο υπουργός δεν κάνει αναφορά σε αυτό δεν μπορεί να έχει σκεφτεί σωστά το δημόσιο συμφέρον, λένε οι δικηγόροι του Σέρβου τενίστα.

Η πλευρά του αυστραλιανού δημοσίου αντέκρουσε ότι ο υπουργός είχε πλήρη επίγνωση αυτής της 'μη κανονικής' κατάστασης.

Από: Thetoc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.