Κι αν ο Hakeem Olajuwon ήταν ο καλύτερος σέντερ όλων των εποχών;

Ο Hakeem 'the Dream' Olajuwon σβήνει σήμερα 59 κεράκια στην τούρτα της ζωής του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Ιανουαρίου 2022

Υπάρχει ένα τρομερό παράδοξο με τον Hakeem Olajuwon - ο οποίος γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου του 1963: Μέχρι την ηλικία των 15 ετών δεν είχε πιάσει στα χέρια του μπάλα μπάσκετ. Κι όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ένα από τους πιο εμβληματικούς NBAers όλων των εποχών και ίσως ο καλύτερος σέντερ που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι. 

Το προφίλ 

Ο Hakeem Olajuwon γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λάγος της Νιγηρίας. Ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά της Abike και το Salim, οι οποίο ήταν ιδιοκτήτες μίας επιχείρησης παραγωγής τσιμέντου. Οι γονείς του, του δίδαξαν πολλά από τα στοιχεία που μετέπειτα τον έκαναν να ξεχωρίσει και στο παρκέ: Σκληρή δουλειά, πειθαρχία, σεβασμός.

Κι αν ο Hakeem Olajuwon ήταν ο καλύτερος σέντερ όλων των εποχών;Getty Images

Μέχρι την εφηβεία του, ο Hakeem έπαιζε ποδόσφαιρο. Πιο συγκεκριμένα, τερματοφύλακας. Τα αθλητικά του προσόντα, όπως επίσης και το διαρκώς μεγαλύτερο ύψος του τον έκαναν να ξεχωρίζει και σε άλλα σπορ, όπως στο χάντμπολ. Ένας προπονητής όμως τον είδε και πίστεψε πως μπορεί να κάνει καριέρα στο μπάσκετ.

> Διάβασε ακόμη: Όταν ο Michael Jordan αποσυρόταν για δεύτερη φορά

Λίγα χρόνια μετά, το πανεπιστήμιο του Χιούστον του έδωσε την ευκαιρία, με τον ίδιο να μη γνωρίζει στην πρώτη του χρονιά καλά-καλά τα βασικά. Αλλά μάθαινε γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. 

ΧΑΚΙΜ ΟΛΑΖΟΥΟΝ 1Getty Images

Κατάλαβε πως το μπάσκετ είναι κάτι που θα λατρέψει και άρχισε να κάνει ατομικές προπονήσεις μαζί με τον μύθο του ΝΒΑ Moses Malone. Τα skills του άρχισαν να βελτιώνονται, τόσο, που ο προπονητής των Cougars Guy Lewis δεν πίστευε στα μάτια του, αμέσως μόλις ο Hakeem επέστρεψε από τις καλοκαιρινές τους διακοπές σαν δευτεροετής.

Ο Hakeem που έγινε Dream

Με ύψος 2,13 μ., εξαιρετική αντίληψη, τρομερό άγγιγμα στην μπάλα και τρομερό footwork, ο νεαρός από το Λάγος άρχισε να κάνει πλάκα στο NCAA. Έναν χρόνο πριν, δεν μπορούσε κανείς με σιγουριά να πει πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Κι όμως. 

ΧΑΚΙΜ ΟΛΑΖΟΥΟΝ 4Getty Images

Στο draft του 1984, οι Houston Rockets θα τον επέλεγαν στο νο.1, στην πιθανότατα καλύτερη κίνηση της ιστορίας τους. Αποκτούσαν έναν τρομερά ικανό και στις δύο πλευρές του παρκέ αθλητή, με διέθετε έναν μαγικό συνδυασμό ταχύτητας και δύναμης, συμπληρωματικά με ένα έξοχο ρεπερτόριο κινήσεων. 

Φυσικά, η σπεσιαλιτέ του μενού ήταν το περιβόητο Dream Shake. Τι εστί Dream Shake; Ας πέσει το βίντεο:

Οι αριθμοί του δε, στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου κάτι παραπάνω από εντυπωσιακοί: 21,8 π., 11,1 ρ., 3,1 μπ., 2,5 ασ. και 1,7 κλ. Οι Rockets ευτύχησαν με ηγέτη τον ίδιο να κατακτήσουν τα δύο μοναδικά πρωταθλήματα στην ιστορία του franchise (1994, 1995), με τον Olajuwon να αναδεικνύεται και στις δύο περιπτώσεις MVP των τελικών. 

ΧΑΚΙΜ ΟΛΑΖΟΥΟΝ 5Getty Images
ΧΑΚΙΜ ΟΛΑΖΟΥΟΝ 3Getty Images

Για να καταλάβεις για τι ακριβώς impact είχε στο παιχνίδι, κυριαρχούσε απέναντι σε ιερά τέρατα όπως οι Patrick Ewing, David Robinson και Shaquille O'Neal. Μέχρι σήμερα, είναι ο μοναδικός παίκτης του ΝΒΑ που έχει κερδίσει την ίδια χρονιά τα βραβεία του MVP, του Defensive Player of the Year και το Finals MVP. 

> Διάβασε ακόμη: Ο Dominique Wilkins ήταν το θέαμα

Αποτέλεσε μέλος της Dream Team III στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, κατακτώντας το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αστικός μύθος λέει πως θα ήταν αυτός ο βασικός σέντερ της αυθεντικής Dream Team, στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, αλλά δεν είχε καταφέρει να πάρει ακόμη την αμερικανική υπηκοότητα - για την ιστορία αυτό συνέβη στις 2 Απριλίου του 1993.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος