Όταν ο Michael Jordan αποσυρόταν για δεύτερη φορά

Στις 13 Ιανουαρίου του 1999 ο GOAT αποχαιρετούσε οριστικά τους Chicago Bulls. Όχι όμως και το μπάσκετ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Ιανουαρίου 2024

"Πιστεύω πως το παιχνίδι είναι από μόνο του πολύ μεγαλύτερο από τον Michael Jordan". Αυτές ήταν κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Air τον Ιανουάριο του 1999, όταν εν μέσω lockout στο NBA ανακοίνωνε την -τότε- οριστική απόφασή του να εγκαταλείψει τους Chicago Bulls και το μπάσκετ γενικότερα.

Ένας νέος κόσμος

Εν αντιθέσει με την προηγούμενη φορά που ο Jordan έκανε κάτι αντίστοιχο, το 1993 (μετά τη δολοφονία του πατέρα του και για να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ), τα πράγματα έμοιαζαν να είναι πιο σοβαρά. Ο κορυφαίος παίκτης που πάτησε ποτέ παρκέ βρισκόταν πια στα 36 του χρόνια, είχε κατακτήσει οτιδήποτε μπορεί να κατακτηθεί και υπήρχαν μερικά πραγματάκια που δεν του άρεσαν ακριβώς σχετικά με την ομάδα του.

Όταν ο Michael Jordan αποσυρόταν για δεύτερη φοράGetty Images

Ποια ήταν τα τελευταία; Το γεγονός πως το συμβόλαιο του Phil Jackson δε θα ανανεωνόταν από τους Bulls, καθώς και το ό,τι οι Scottie Pippen και Dennis Rodman δε θα συνέχιζαν στο Σικάγο.

> Διάβασε ακόμη: Ο Ja Morant μας έδωσε τη φάση της σεζόν στο ΝΒΑ

Η απόσυρση του 1999 ήταν ένα Big Bang για το ΝΒΑ, το μπάσκετ και τα σπορ γενικότερα. Ο καλύτερος όλων σταματούσε να παίζει, σηματοδοτώντας έτσι μία νέα εποχή για τον αθλητικό κόσμο. Το γεγονός πως δεν ήταν ο μόνος που το έκανε εκείνη τη χρονιά, έδινε ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην απόφασή του - υπενθυμίζουμε πως λίγους μήνες πριν και μετά είχαν αποσυρθεί οι Wayne Gretzky, John Elway, Barry Sanders, Boris Becker και Steffi Graf.

Για τον ίδιο τον μαγικό πλανήτη καθώς και για τους Chicago Bulls (πολύ περισσότερο για τους Ταύρους) υπάρχουν δύο εποχές: Η προ MJ και η μετά MJ.

Γιατί ξαναέπαιξε;

"Πνευματικά, είμαι εξαντλημένος. Δε νιώθω πια πως έχω κάποια πρόκληση μπροστά μου, παρόλο που σωματικά νιώθω ακόμη καλά. Είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγω από το παιχνίδι και είμαι ήσυχος με αυτό" έλεγε μία ημέρα σαν σήμερα, 23 χρόνια πριν, ο Michael Jordan. Επέμεινε στην απόφασή του; Φυσικά και όχι.

Ο ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣGetty Images

Έναν χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2000, έγινε συνιδιοκτήτης και πρόεδρος των Washington Wizards, ενός franchise του ΝΒΑ που δεν το λες ακριβώς και λαμπερό ή κορυφαίο. Στην πρώτη του χρονιά στη διοίκηση, η ομάδα της Ουάσινγκτον κέρδισε μόλις 19 παιχνίδια, με τον MJ να αποφασίζει να πάρει κάποια μέτρα.

Ένα από αυτά ήταν να προσλάβει τον coach Doug Collins, που γνώριζε από τους Bulls. Παράλληλα, συνήθιζε και ο ίδιος να παίρνει μέρος στις προπονήσεις, "για να ξεσκουριάσει" όπως συνήθιζε τότε να υποστηρίζει.

Όλοι όμως είχαν αρχίσει να υποπτεύονται πως το υπέρμετρο 'εγώ' του, το έντονο ανταγωνιστικό πνεύμα και η δυσαρέσκειά του για όσα έβλεπε στο παρκέ, τον ωθούσαν όλο και περισσότερο στο να ξαναφορέσει τα sneakers του και να μπει στο παρκέ. Ένιωθε πιθανότατα πως μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά σαν παίκτης -ακόμη- παρά σαν παράγοντας. 

Στα 38 του, υπέγραψε διετές συμβόλαιο, δωρίζοντας μάλιστα τους μισθούς του στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2001, ο Air επέστρεψε για δεύτερη φορά, με άλλη πλέον φανέλα.

> Διάβασε ακόμη: Ο Dominique Wilkins ήταν το θέαμα

Παρότι δεν κατάφερε να οδηγήσει τους Wizards στα playoffs, έγραψε 21,2 π., 5.9 ρ. και 4,4 ασ. Κυρίως όμως βοήθησε στο να είναι sold-out όλα τα παιχνίδια στα οποία έπαιξε -ναι, και τα 142, εκτός και εντός έδρας. Όλοι ήθελαν να δουν λίγο ακόμη Mike. Και ποιος δεν θα ήθελε εδώ που τα λέμε.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος