Γιατί ο Erling Haaland πάει στην Μάντσεστερ Σίτι

Ο Νορβηγός striker έκανε την επιλογή του. Τι σημαίνει όμως αυτό για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές;

Πριν λίγα 24ωρα, η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαίωσε ουσιαστικά την απόκτηση του Erling Haaland από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη ενός πολύ θερμού μεταγραφικού καλοκαιριού, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν. Η ομάδα του Pep Guardiola ήρθε σε συμφωνία με τους Βεστφαλούς και φαίνεται να μένουν μόνο οι όροι της πλευράς του Νορβηγού striker ώστε να ολοκληρωθεί η σπουδαία κίνηση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manchester City (@mancity)

Πώς και γιατί όμως ο 21χρονος επιθετικός θα φορά από την 1η Ιουλίου τη γαλάζια φανέλα; Το Esquire επιχειρεί μία ανάλυση της επιλογής των δύο πλευρών για συνεργασία.

Οι άλλοι μνηστήρες και η συναισθηματική προσέγγιση

Φυσικά και ο Haaland αποτελεί έναν από τους πιο ποθητούς ποδοσφαιριστές για την ευρωπαϊκή ελίτ, σχεδόν όσο η Ana de Armas για τον αντρικό πληθυσμό (και όχι μόνο γι' αυτόν) στον μάταιο τούτο κόσμο. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένα ισχυρό φαβορί για να τον κάνει δικό της, ενώ έντονο ενδιαφέρον είχαν δείξει τόσο η Μπάγερν Μονάχου όσο και η Μπαρτσελόνα.

Ο ίδιος όμως επέλεξε την Σίτι τόσο για το οικονομικό πακέτο που του προσφέρει (5ετές συμβόλαιο με απολαβές περίπου €600.000/εβδομάδα) όσο και για το συναισθηματικό υπόβαθρο που υπάρχει.

Γιατί ο Erling Haaland πάει στην Μάντσεστερ Σίτι

Ο πατέρας του, Alf-Inge Haaland (σημαντικός Νορβηγός διεθνής μέσος των 90s, με συμμετοχή στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, το 1994, καθώς και ο άνθρωπος που συμβουλεύεται περισσότερο από τον καθένα ο νεότερος Haaland), αγωνίστηκε για 3 σεζόν στην Μάντσεστερ Σίτι. Το γεγονός, έκανε τον πιτσιρικά Erling να υποστηρίζει την Σίτι και να δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί της μεγαλώνοντας. Ο οποίος μοιάζει να εξαργυρώνεται τώρα.

Ο Guardiola και οι συμπαίκτες

Δεν είναι μυστικό πως η Σίτι έψαχνε εδώ και καιρό τον διάδοχο του Sergio Aguero. Έριξε μερικές ματιές προς τον Harry Kane το περασμένο καλοκαίρι αλλά κατέληξε στον Haaland. Ο σταρ της Ντόρτμουντ γοητεύτηκε από κάποιους παράγοντες που σχετίζονται και με το καθαρά πρακτικό, δηλαδή το αγωνιστικό, σκέλος. 

> Διάβασε ακόμη: Κι αν ο Luis Díaz είναι η μεταγραφή της χρονιάς;

Αρχικά, το να συνεργαστεί με τον Pep Guardiola. Ο Καταλανός προπονητής -ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών- αποτελεί κίνητρο για κάθε παίκτη, ειδικά για τους πιο νεαρούς. Παρότι κατά το παρελθόν είχε κόντρες με πολλούς και σπουδαίους (βλέπε Zlatan και Yaya Toure), έχει αναδείξει δεκάδες παίκτες. Βασικά, δεκάδες παικταράδες. 

ΚΕΒΙΝ ΝΤΕ ΜΠΡΟΪΝΕ 1Getty Images
ΦΙΛ ΦΟΝΤΕΝ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 2Getty Images

Έπειτα, ο πιο φονικός επιθετικός του πλανήτη αυτή τη στιγμή, θα έχει τους ανθρώπους που θα τον τροφοδοτούν καταλλήλως: Σκέψου μόνο τι θα συμβεί, όταν έχει τριγύρω του τύπους σαν τους Kevin De Bruyne, Phil Foden, Riyad Mahrez και Bernardo Silva. Τρομακτικό, σαν σενάριο τουλάχιστον.

Η προοπτική

Ξέρεις τι δεν έχει κερδίσει ποτέ μέχρι τώρα η Σίτι; Ναι, πολύ σωστά. Το Champions League. Νομοτελειακά, αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια - δε γίνεται να μη συμβεί.

Για κάθε ποδοσφαιριστή με φιλοδοξίες που τρυπούν οποιοδήποτε ταβάνι, μία τέτοια προοπτική είναι συναρπαστική: Να γίνει δηλαδή κάποιο από τα πρόσωπα που θα οδηγήσει ένα σύνολο σε έναν μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτο στόχο. Επιπροσθέτως, η Σίτι βρίσκεται διαρκώς στις διεκδικήτριες οποιουδήποτε τροπαίου και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει προσεχώς. 

Το προσωπικό brand

Η Premier League είναι το κορυφαίο και το δημοφιλέστερο πρωτάθλημα του κόσμου. Είναι η λίγκα που παρακολουθούν όλοι, σε κάθε γωνιά του πλανήτη και μπορεί να μετατρέψει τον Haaland σε απόλυτο σούπερ σταρ του ποδοσφαιρικού στερεώματος, εν αντιθέσει με την La Liga ή την Serie A.

ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΑΛΑΝΤ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Κάποιες επιτυχημένες σεζόν με την Σίτι θα γιγαντώσουν το overall global profile του (σε επίπεδα Lionel Messi και Cristiano Ronaldo), δίνοντάς του πιθανότατα και τη δυνατότητα να διεκδικήσει την Χρυσή Μπάλα.

Ναι αλλά χωρά στο σύστημα της Σίτι;

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των ημερών. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο καλός παίκτης χωρά οπουδήποτε. Μπαίνει, παίζει και κάνει τη διαφορά, χωρίς πολλά-πολλά. Ωραία; Προχωράμε. 

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι μια από τις ομάδες που προσανατολίζονται περισσότερο στην κατοχή μπάλας και δεν ακολουθεί ακριβώς το στυλ της Ντόρτμουντ. Υπάρχει όμως μία σημαντικότατη παράμετρος. Παρότι κυριαρχεί σε κάθε ματς, πολύ συχνά παρουσιάζει αδυναμία στο φινάλε. Όταν η μπάλα πρέπει να μπει μέσα.

> Διάβασε ακόμη: Μία αφρικανική κατάρα για τον Pep Guardiola

Χωρίς ουσιαστικά ούτε ένα αληθινό νο.9 στο ρόστερ, αυτό της κόστισε για ακόμη μία σεζόν, στο κρισιμότερο κομμάτι, τουλάχιστον όσον αφορά το Champions League. Και ναι, η άφιξη του Haaland μπορεί να αναγκάσει τον Guardiola σε μερικές τροποποιήσεις. Αλλά μάντεψε, έχει πια τον καλύτερο striker του πλανήτη στις επιλογές του.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.