Τι πρέπει να ξέρεις για τον αποψινό τελικό του Conference League

Ρόμα και Φέγενορντ διεκδικούν το νεοσύστατο ευρωπαϊκό τρόπαιο στα Τίρανα.

Ρόμα και Φέγενορντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στα Τίρανα και αυτή είναι μία πρόταση που ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου δεν περίμενε ποτέ πως θα έγραφε. Ο τελικός του Europa Conference League όμως αποτελείται από την ιταλική ομάδα και το ολλανδικό σύνολο, με τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού κόσμου να στρέφονται απόψε στο γήπεδο Kombëtare της αλβανικής πρωτεύουσας. 

Ευρωπαϊκή προϊστορία

Η Ρόμα του Jose Mourinho φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό, για πρώτη φορά μετά το 1991 και εκείνον του Κυπέλλου UEFA, όταν και σε διπλό ματς είχε ηττηθεί από την Ίντερ - 7 χρόνια νωρίτερα, οι Ρωμαίοι είχαν παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (Champions League) αλλά είχαν χάσει -και μάλιστα στο Ολίμπικο- από τη σπουδαία Λίβερπουλ. Οι Τζιαλορόσι δεν έχουν κατακτήσει έως σήμερα κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο και θέλουν να το αλλάξουν αυτό. 

Από την άλλη, η Φέγενορντ Arne Slot, φιλοδοξεί να κερδίσει και πάλι έναν διεθνή τίτλο - στην τροπαιοθήκη της φιγουράρουν τα Κύπελλα UEFA του 1974 και του 2002, καθώς και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1970.

Κάποια ενδιαφέροντα trivia

> O Jose Mourinho είναι ο πρώτος προπονητής που φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό με 4 διαφορετικές ομάδες. 

Τι πρέπει να ξέρεις για τον αποψινό τελικό του Conference LeagueGetty Images

> Ποτέ δεν έχει χάσει σε τέτοιο ματς: Το 2003 και το 2004 κέρδισε τα Κύπελλο UEFA και Champions League αντίστοιχα με την Πόρτο, το 2010 το Champions League με την Ίντερ και το 2017 το Europa League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

> Η τελευταία ολλανδική ομάδα που κέρδισε ευρωπαϊκό τίτλο ήταν και πάλι η Φέγενορντ, το 2002. Οι Ολλανδοί είχαν επικρατήσει με 3-2 της Μπορούσια Ντόρτμπουντ, στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, που είχε διεξαχθεί στην έδρα τους, στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ.

> Ο Arne Slot έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Ολλανδός προπονητής που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο, μετά το 2008. Τότε, ο Dick Advocaat είχε οδηγήσει την ρωσική Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA.

> Οι ομάδες του Mourinho έχουν παίξει 11 φορές με αντίστοιχες ολλανδικές. Έχουν κερδίσει τις 9 - ένα ματς έχει λήξει ισόπαλο και ένα με ήττα του Special One. Αυτό συνέβη στη φάση των ομίλων για το Europa League του 2017, όταν η Φέγενορντ κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο ΤΑΜΙ ΕΪΜΠΡΑΧΑΜ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΡΟΜΑ@tammyabraham

> Ο 27χρονος Νιγηριανός επιθετικός Cyriel Dessers της Φέγενορντ είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ. Ένα περισσότερο από τον Άγγλο striker της Ρόμα, Tammy Abraham.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.