Ο Djokovic, ο Kyrgios και μία κόντρα που κρατά χρόνια

Η ιδιαίτερη σχέση του Djokovic με τον Αυστραλό τενίστα προσθέτει περισσότερο ενδιαφέρον στον τελικό του Wimbledon.

Είναι αρκετά δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς τη σχέση του Novak Djokovic και του Nick Kyrgios. Ο Αυστραλός για πολλά χρόνια έκραζε δημοσίως τον Nole, όμως κατά κάποιον περίεργο τρόπο οι δυο τους φτάνουν στον τελικό του φετινού Wimbledon ως φίλοι. Ανταλλάσσουν μηνύματα και ευχές και φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους τα παλιά και μετά την απόσυρση του Nadal και την επικράτηση του Σέρβου επί του Cameron Norrie με 3-1 σετ, ετοιμάζονται να φορέσουν τα λευκά τους για τελευταία φορά με στόχο τον τίτλο. Τι προηγήθηκε όλων αυτών; Ένας κανονικός χαμός.

Το 2-0 του Kyrgios κόντρα στον Djokovic και η κόντρα που μόνος του ξεκίνησε

Το beef τους ξεκίνησε μάλλον απροκάλυπτα, με τον Kyrgios να ξεκινά να επιτίθεται στον Djokovic σε ανύποπτο χρόνο μέσα από συνεντεύξεις και podcast. Τον εκνεύριζσαν οι πανηγυρισμοί του, "η εμμονή του να είναι αρεστός" και θεωρούσε cringe τους πανηγυρισμούς του μετά το τέλος των αγώνων. Το 2019 όταν ο Djokovic ήταν ασταμάτητος, ο Αυστραλός με ελληνικές ρίζες δήλωνε: "Απλά νιώθω ότι έχει μια αρρωστημένη εμμονή με το να θέλει να είναι αρεστός. Θέλει να είναι σαν τον Roger. Νιώθω ότι θέλει τόσο πολύ να είναι αρεστός που δεν τον αντέχω. Όλο αυτό το πράγμα με τους πανηγυρισμούς (το να φυσάει φιλιά στο κοινό) που κάνει μετά τους αγώνες, είναι τόσο cringe."

> Διάβασε ακόμη: O Nick Kyrgios δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει

Η εκτίμηση του ωστόσο, για όσα πετυχαίνει μέσα στα γήπεδα είναι δεδομένη -όπως και το μίσος του για τον Σέρβο ανόθευτο- ενώ το 2-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις του έδινε κι άλλο θάρρος: "Είναι ένας απίστευτος παίκτης, είναι ένας πρωταθλητής του αθλήματος, ένας από τους μεγαλύτερους που θα δούμε ποτέ. Πιθανότατα θα το κάνει, ειλικρινά, εκτιμώ ότι θα πάρει το Grand Slam, εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει τον Federer. Αλλά μιλάμε για έναν τύπο που αποσύρθηκε από το Australian Open μια χρονιά επειδή έκανε πολύ ζέστη. Όσα Grand Slam κι αν κερδίσει, δεν θα είναι ποτέ ο μεγαλύτερος για μένα. Απλά επειδή, έχω παίξει μαζί του δύο φορές και λυπάμαι, αλλά αν δεν μπορείς να με νικήσεις, δεν είσαι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών."

Ο Djokovic όλα αυτά τα χρόνια αρνούνταν να ανοίξει οποιαδήποτε κόντρα μαζί του. Άλλωστε για τουλάχιστον μία πενταετία ο Kyrgios ήταν ωσεί παρών στο τένις. Μέχρι που το 2021 τα σχόλια του Kyrgios έγιναν πιο επιθετικά. Τον αποκαλούσε αλλόκοτο και τρελό για τη συμπεριφορά του μέσα στην πανδημία. 

Ο Djokovic λίγους μήνες νωρίτερα είχε διοργανώσει τουρνουά με θεατές στο Βελιγράδι, την εποχή των σκληρών lockdown, όπως επίσης είχε συμμετάσχει σε πάρτι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας με αποτέλεσμα να κολλήσει και ο ίδιος, αλλά και αρκετοί συναθλητές του. Το κακό παιδί του παγκοσμίου τένις, αισθανόταν αδικημένος και δικαίως. Ο Kyrgios τα άκουγε από την παγκόσμια κοινότητα, για τα πάντα, όμως ο Djokovic έμενε ατιμώρητος: "Είναι ο LeBron James του αθλήματος μας και όμως είναι τόσο ηλίθιος και απερίσκεπτος".

Στο Australian Open του 2021 o Djokovic απάντησε μετά από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Αναγνώρισε την αξία του Kyrgios εντός γηπέδου, λέγοντας πως είναι σημαντικός για το άθλημα γιατί είναι κάτι διαφορετικό, αλλά πρόσθεσε ότι δε σέβεται την εκτός γηπέδου συμπεριφορά του και ότι ήθελε να το λήξει εκεί. 

2021: Η χρονιά του Djokovic, τα εμβόλια και η απρόσμενη υποστήριξη του Kyrgios

Από τότε ο Σέρβος τα κατέκτησε σχεδόν όλα. Πήρε 3 συνεχόμενα Grand Slams και έφτασε στον τελικό στο US Open, φτάνοντας τις 20 κατακτήσεις και ισοφαρίζοντας Nadal και Federer. Εντούτοις, αμέσως μετά από την ήττα στον τελικό με τον Medvedev, εμφανίστηκαν σύννεφα. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιούσε ότι κανένας ανεμβολίαστος δε θα μπορούσε να μπει στη χώρα. Από την άλλη η Ομοσπονδία τένις, και o Craig Tiley, CEO της Tennis Australia, άφηνε παραθυράκια. 

Ο Djokovic, εκμεταλλευόμενος αυτήν την σύγχυση, αποφάσισε με την ομάδα του να ταξιδέψει στην Μελβούρνη και αφού αρχικά έμεινε εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο, μπόρεσε να λάβει μια προσωρινή άδεια παραμονής και να προπονηθεί στα γήπεδα του Australian Open. Λίγες ημέρες μετά βέβαια, σε μια δίκη που έγινε σίριαλ, η βίζα του ανεμβολίαστου Djokovic ανεστάλη. 

O Kyrgios, αν και φανατικός υπέρ των εμβολίων, ήταν έξαλλος με τον τρόπο που η αυστραλιανή κυβέρνηση φέρθηκε στον Nole. Ήταν μάλιστα από τους λίγους παίκτες που μίλησαν εξαρχής καθαρά υπέρ του. Ο Djokovic βρήκε τον πιο απρόσμενο σύμμαχό του σε ένα πρόσωπο που πάντα του ασκούσε σκληρή κριτική. 

Περασμένα ξεχασμένα και ένα νέο bromance γεννιέται

Έκτοτε συχνά πυκνά αναφέρεται με θετικά λόγια για τον Kyrgios. Μετά την απόφαση του Rafa Nadal να αποσυρθεί λόγω της θλάσης που τον ταλαιπωρούσε, ο Djokovic κλήθηκε να σχολιάσει τον αντίπαλό του στον τελικό: "Αν και εδώ και χρόνια έλεγε άσχημα πράγματα για μένα, εκείνη την περίοδο στάθηκε δίπλα μου. Όταν περνούσα από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα μου, ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που με στήριξαν δημόσια και του είμαι πολύ ευγνώμων".

Τα ίδια και καλύτερα συναισθήματα έχει και ο Αυστραλός, ο οποίος στη συνέντευξη τύπου του πριν από το μεγάλο τελικό της Κυριακής δήλωσε: "Σίγουρα, πλέον έχουμε ένα είδους bromance, κάτι που είναι περίεργο. Νομίζω όλοι ξέρουν ότι δεν υπήρχε αγάπη μεταξύ μας για αρκετό καιρό. Νομίζω ότι ήταν υγιές για το σπορ. Κάθε φορά που παίζαμε αντίπαλοι υπήρχε ένταση. Ήταν ενδιαφέρον για τα media, για τον κόσμο, που έβλεπε, για όλους. Ένιωσα ότι ήμουν ο μοναδικός παίκτης που τον υποστήριξε σε όλο αυτό το δράμα που έζησε στο Australian Open. Πιστεύω ότι ο σεβασμός είναι κάτι που αποκτάται όχι σε ένα γήπεδο τένις, αλλά όταν υπάρχει μια κρίση στην πραγματική ζωή και κάποιος είναι εκει για σένα. Πλέον αλλάζουμε μηνύματα στα dm's του Instagram και είναι περίεργο. Πάντως μέσα στη βδομάδα, μου είπε ότι ελπίζει να με δει την Κυριακή".

Οι δυο τους ετοιμάζονται για έναν από τους πιο αμφίρροπους τελικούς της σύγχρονης ιστορίας του Wimbledon και μένει να δούμε εάν ο Αυστραλός θα κάνει το 3-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις και θα κατακτήσει τον σημαντικότερο τίτλο της καριέρας του, ή αν ο Σέρβος θα φτάσει τα 21 Grand Slam και τις 7 κατακτήσεις στο Λονδίνο. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.