Έναν χρόνο μετά την... συγκλονιστική στάση της Simone Biles στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η κατάσταση με το ζήτημα της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό, φαίνεται να είναι ουσιαστικά βελτιωμένη.

Η Αμερικανίδα κορυφαία γυμνάστρια της σύγχρονης εποχής, "υποχρεώθηκε" να αποχωρήσει από τα περισσότερα αγωνίσματα στην κορυφαία διοργάνωση, προκειμένου να διαφυλάξει την ψυχική και κατά συνέπεια τη σωματική υγεία της, καθώς αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την ψυχολογική της κατάσταση.

Η εξομολόγηση της Biles, βοήθησε καταλυτικά αρκετούς ανθρώπους του αθλητισμού, να μιλήσουν για την ψυχική υγεία. Όπως συνέβη με τον Thierry Henry, ο οποίος μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα " L’ Equipe”, συγκλόνισε τους αναγνώστες: "Το κλάμα ήταν αδύνατο. Δεν μπορούσες να δείξεις τις αδυναμίες σου. Μου έλεγαν "Thierry, μην κλαις, μην κλαις". Έχω κλάψει, μόνος μου, αλλά πάλευα να μην ραγίσω. Τώρα κλαίω".

Οι αθλητές δεν έπρεπε να εκδηλώνουν τα συναισθήματα και τις αδυναμίες τους

Όπως υποστηρίζει ο Greg Décamps, ερευνητής αθλητικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, η αδυναμία έκφρασης, εξηγείται από το γεγονός ότι "το αθλητικό περιβάλλον παραμένει ένα περιβάλλον στο οποίο λατρεύουμε την αριστεία, τη δύναμη, τον ανδρισμό και κάθε σημάδι αδυναμίας, είναι εντελώς απαγορευμένο".

Όποιος μιλήσει "θα θεωρείται, και τις περισσότερες φορές λανθασμένα, ως αυτός που δεν θα είναι αρκετά αξιόπιστος και ικανός, για να παίξει στο γαλλικό πρωτάθλημα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.λ.π. Για να μην αναφέρουμε, ότι σε κλάδους όπως το ποδόσφαιρο με τεράστια οικονομικά διακυβεύματα, εκτός από σωματικούς τραυματισμούς, που δεν μπορούν να συγκαλυφθούν, τα υπόλοιπα είναι θέμα... μυστικής άμυνας", προσθέτει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Σχεδόν ένας χρόνος, έχει περάσει και από την "κατάρρευση" της Ναόμι Οσάκα στο Ρολάν Γκαρός, με την πρωταθλήτρια από την Ιαπωνία, να αναφέρεται στις "μακρές περιόδους κατάθλιψης" και "στο κοινωνικό άγχος", γεγονός που προκάλεσε την εφαρμογή ενός έργου από την γαλλική ομοσπονδία αντισφαίρισης (FFT), με τίτλο "ψυχική και ψυχολογική διάσταση".

Getty Images

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών (NWSL), συμπεριέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο, στη συλλογική του σύμβαση, "εξάμηνη άδεια ψυχικής υγείας".

Η συνέχεια στο WomanToc.gr