Ο Bill Russell μέσα από τα δικά του λόγια

20 εμπνευσμένες ατάκες από το θρύλο του NBA που έφυγε μία μέρα σαν κι αυτή πέρυσι.

Ο σπουδαίος Bill Russell αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πρότυπα στην ιστορία του NBA με την προσφορά του τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ να είναι ανεκτίμητη. Κατέκτησε 11 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια καριέρας με τους Boston Celtics, τα 8 από αυτά συνεχόμενα, όντας πρωταγωνιστής της δυναστείας του Auerbach. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή, ύψωνε το πελώριο ανάστημά του μπροστά σε κάθε αδικία και υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μία εποχή που τίποτα δεν ήταν δεδομένο.

Ο Bill Russell ήταν ο πρώτος μαύρος προπονητής στην ιστορία του NBA και όταν ανέλαβε τη θέση έλεγε "Δε μου έδωσε τη θέση του ο Red επειδή είμαι μαύρος, αλλά επειδή κατάλαβε ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά". Λάτρης της σκληρής δουλειάς, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής, όλα αυτά τα χρόνια ήταν γνωστός και για το χιούμορ, αλλά και για τις σοφές του ατάκες. "Θα σας την έριχνα στον κώλο" είχε πει στους Abdoul Jabbar, Alonzo Mourning, David Robinson, Shaquille O' Neal και Dikembe Mutombo το 2017, όταν δέχθηκε το NBA Lifetime Achievement Award, κάνοντας τους πάντες να λυθούν στα γέλια.  

> Διάβασε ακόμη: Το τελευταίο ματς του Bill Russell

Σήμερα, ένα χρόνο μετά από το θάνατό του, παρουσιάζουμε τον μεγάλο ατακαδόρο, Bill Russell μέσα από 20 χαρακτηριστικές φράσεις του.

  1.  "Το να αγαπάς κάποιον δεν είναι τίποτα, το να σε αγαπάει κάποιος είναι κάτι, το να αγαπάς κάποιον που σε αγαπάει είναι τα πάντα".
  2. "Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να αφήσουν τον εαυτό τους να αγαπήσει παρά να βρουν κάποιον να τους αγαπήσει".
  3. "Η ανθεκτικότητα είναι μέρος αυτού που κάνει έναν μεγάλο αθλητή".
  4. "Η ιδέα δεν είναι να μπλοκάρεις κάθε σουτ. Η ιδέα είναι να κάνεις τον αντίπαλό σου να πιστέψει ότι μπορεί να μπλοκάρεις κάθε σουτ".
  5. "Η φιλία είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης."
  6. "Το πιο πολύτιμο αγαθό μου ήταν η κάρτα βιβλιοθήκης από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Όκλαντ."
  7. "Για μένα, το πιο σημαντικό μέρος της νίκης είναι η χαρά. Μπορείς να κερδίσεις χωρίς χαρά, αλλά μια νίκη χωρίς χαρά είναι σαν να τρως σε εστιατόριο τεσσάρων αστέρων όταν δεν πεινάς."
  8. "Το μόνο σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι το τελικό σκορ".
  9. "Είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ με πολλούς πραγματικά έξυπνους ανθρώπους. Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο σε αυτούς είναι το πώς συνεχίζουν να εξερευνούν και να μαθαίνουν κάθε μέρα. Προσπάθησα να εφαρμόσω αυτή την προσέγγιση και στη μέτρια καριέρα μου".
  10. "Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι οι φίλοι που έχω κάνει".
  11. "Αν έχεις πραγματικά ακεραιότητα, υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που μπορούν να σε προσβάλουν ή να σε τιμήσουν".
  12. "Η αυτοσυγκέντρωση και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι τα περιθώρια της νίκης".
  13. "Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις να κάνεις, αν το θέλεις αρκετά έντονα".
  14. "Η δέσμευση διαχωρίζει αυτούς που ζουν τα όνειρά τους από αυτούς που ζουν τη ζωή τους μετανιώνοντας για τις ευκαιρίες που σπατάλησαν".
  15. "Αν ο Shakespeare μπορεί να παρομοιάσει όλη τη ζωή με μια σκηνή, ίσως δεν είναι παράξενο να πιστεύουμε ότι ένα μέρος του έργου μπορεί να λάβει χώρα σε ένα γήπεδο μπάσκετ."
  16. "Η ανικανότητα δεν πρέπει να περιορίζεται στο ένα φύλο (για τις γυναίκες αξιωματούχους στο ΝΒΑ)".
  17. "Η καρδιά στους πρωταθλητές έχει να κάνει με το βάθος του κινήτρου μας και με το πόσο καλά το μυαλό και το σώμα σου αντιδρούν στην πίεση - δηλαδή να μπορείς να κάνεις αυτό που κάνεις καλύτερα κάτω από μέγιστο πόνο και άγχος".
  18. "Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της συνεπούς εξάσκησης νικηφόρων δεξιοτήτων και ενεργειών. Δεν υπάρχει τίποτα το θαυματουργό στη διαδικασία. Δεν υπάρχει καμία τύχη που να εμπλέκεται".
  19. "Η μαγεία μιας σπουδαίας συνάντησης είναι όλη η δουλειά που έχει γίνει προηγουμένως".
  20. "Ελπίζω να ενσαρκώνω το αμερικανικό όνειρο. Γιατί ήρθα ενάντια σε μεγάλες πιθανότητες, από το γκέτο στην κορυφή του επαγγέλματός μου. Δεν ήμουν αμέσως καλός στο μπάσκετ. Δεν μου ήρθε εύκολα. Ήρθε ως αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς και αυτοθυσίας. Οι ανταμοιβές, άξιζαν τον κόπο; Χίλιες φορές".

Το αντίο του Obama

Πράγματι, ο Bill Russell και το American Dream ήταν ένα και το αυτό. Δεν τον τίμησε τυχαία άλλωστε ο Barack Obama με το μετάλλιο της Ελευθερίας το 2011. "Σήμερα χάσαμε έναν γίγαντα. Μπορεί ο Russell να ήταν πολύ ψηλός στο ύψος, όμως η κληρονομιά που αφήνει ως παίκτης και ως άνθρωπος είναι ακόμη ψηλότερη", δήλωσε ο Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. 


Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος