Το τελευταίο ματς του Bill Russell

Ο μυθικός ΝΒΑer κλείνει σήμερα τα 88 του χρόνια.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Φεβρουαρίου 2022

5 Μαΐου 1969, Λος Άντζελες. Lakers εναντίον Celtics για τον 7ο τελικό του ΝΒΑ. Ο ιδιοκτήτης των γηπεδούχων Jack Kent Cooke έχει παραγγείλει δεκάδες κάσες σαμπάνιας, την ίδια στιγμή που στην κορυφή του The Forum εκατοντάδες κίτρινα και μωβ μπαλόνια δείχνουν έτοιμα να ξεχυθούν μετά τη λήξη του ματς και αφού οι Lakers πάρουν το πρωτάθλημα. Η USC Marching band έχει κάνει πρόβες για να παίξει το 'Happy Days Are Here Again' και ο broadcaster Chick Hearn έχει ήδη κανονίσει να πάρει συνεντεύξεις από τους Elgin Baylor, Jerry West και Wilt Chamberlain. Όλα καλά. Αλλά κάποιοι λογάριαζαν χωρίς τον Bill Russell.

Ένα ματς που όλοι θυμούνται

Η ομάδα του ΛΑ είναι το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο απέναντι στη γηρασμένη δυναστεία της Βοστώνης. Πριν το τζάμπολ, ο 36χρονος τότε σέντερ των Celtics Bill Russell πλησιάζει τον Jerry West και του λέει με έντονο ύφος: "Αυτά τα γαμημένα μπαλόνια θα μείνουν στην οροφή απόψε". 48 αγωνιστικά λεπτά αργότερα, ο μυθικός Russell έχει παίξει όλο το ματς (!), μαζεύοντας 21 ριμπάουντ και πετυχαίνοντας 6 πόντους.

Το τελευταίο ματς του Bill RussellGetty Images

Οι Celtics κερδίζουν με 108-106 και ο ίδιος κατακτά το 11ο δαχτυλίδι της καριέρας του - ένα επίτευγμα που ποτέ, κανείς δεν πρόκειται να πλησιάσει. "Ήξερα ότι θα είναι διασκεδαστικό. Τα μπαλόνια δεν υπήρχε περίπτωση να μη μείνουν εκεί". Φεύγει από το παρκέ θριαμβευτής και λίγες ημέρες μετά ανακοινώνει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Πρωταθλητής. Ένας από τους καλύτερους που έπαιξαν ποτέ το παιχνίδι.

Το legacy

Ο τεράστιος William Felton Russell, απλά γνωστός ως Bill, γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου του 1934, στο Μονδρό της Λουζιάνα και θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ. Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του αγωνιζόμενος στους Boston Celtics (1956-1969), με τους οποίους πήρε 11 τίτλους, αναδείχθηκε 5 φορές MVP και συμμετείχε σε 12 All Star Games.

ΜΠΙΛ ΡΑΣΕΛ 2Getty Images

Η φανέλα του με το νο.6 έχει αποσυρθεί από την ομάδα της Βοστώνης από το 1972, ενώ από το 1975 είναι μέλος του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Από το 2013, στο City Hall Plaza της πόλης υπάρχει το άγαλμά του. Εκτός γηπέδου είναι ένας ανοιχτός και φιλικός τύπος, με έντονη φιλανθρωπική δράση, υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων - δεν έχει διστάσει να τσακωθεί πολλές φορές όταν αντιλαμβάνεται φυλετικές διακρίσεις και ρατσιστικό μίσος.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, πόσταρε μία φωτογραφία του στο Twitter με το περίφημο #taketheknee, για να δείξει τη συμπαράστασή του στο κίνημα που ξεκίνησε από το NFL. Μετά τον θάνατο του Kobe Bryant, πριν περίπου έναν χρόνο, φόρεσε τη φανέλα του -και των αντιπάλων Lakers- σαν πράξη στήριξης για την οικογένεια του Black Mamba.

Να τα εκατοστήσεις τεράστιε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.