Κι όμως η Premier League έχει πολλά να μάθει από το μπέιζμπολ

Ποια είναι τα συμβόλαια-μαξιλάρια που ολοένα και περισσότερες ομάδες επιλέγουν στην Premier League.

Ο όρος συμβόλαιο-μαξιλάρι απαντάται κυρίως στο μπέιζμπολ και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όμως κάθε χρόνο που περνάει η Premier League έρχεται όλο και πιο κοντά με τις ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο οι αγώνες football που κατά καιρούς φιλοξενούνται σε αγγλικά γήπεδα, ούτε η απίθανη επιτυχία του Jason Sudeikis με το Ted Lasso, που ένωσε τους δύο κόσμους. Ο Todd Boehly ο νέος ιδιοκτήτης της Τσέλσι θα μπορούσε να ήταν πρωτοδιδάξας στα συμβόλαια μαξιλάρια, όμως φαίνεται ότι η αρχή είχε γίνει από πιο πριν.

Τι ακριβώς είναι το συμβόλαιο - μαξιλάρι

Πρόκειται για ένα μικρό σε διάρκεια συμβόλαιο που θα εξυπηρετήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή και τις δύο μεριές. Για παράδειγμα, ο Christian Eriksen τον χειμώνα που μας πέρασε δούλεψε σε ατομικό πρόγραμμα την επιστροφή του στο κορυφαίο επίπεδο, όμως καμία μεγάλη ομάδα δεν θα μπορούσε αμέσως να τον εμπιστευτεί. Προτίμησε έτσι να υπογράψει για 6 μήνες στην Μπρέντφορντ, να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να βοηθήσει τις "σφίγγες" να παραμείνουν στην κατηγορία. Το συμβόλαιο του δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, όμως ήταν win/win. 

> Διάβασε ακόμη: Οι 5 πιο ενδιαφέροντες rookies της φετινής Premier League

Τελικά και η Μπρέντφορντ έμεινε στην κατηγορία και πλήρωσε λίγο για έναν παίκτη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να έχει στο ρόστερ της, ενώ και ο Eriksen έδειξε ότι έχει επιστρέψει και φέτος πήρε μεταγραφή για τη Γιουνάιτεντ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη φετινή σεζόν είναι ο Jesse Lingard, που υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Lingard είναι top class παίκτης, που οι τραυματισμοί τον άφησαν τελευταία χωρίς ομάδα, ενώ ήταν μέχρι πρότινος και μέλος της Εθνικής Αγγλίας. Με τη θέση του για το Μουντιάλ να είναι τελείως επισφαλής προτίμησε να υπογράψει στην ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπου θα έχει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του και θα μπορέσει να πάρει χρόνο συμμετοχής, για να δείξει ξανά την αξία του. 

> Διάβασε ακόμη: Πώς φτάσαμε στα σημερινά 'χρυσά συμβόλαια' του ποδοσφαίρου;

Παράλληλα η Νότιγχαμ θα έχει στις τάξεις της ένα σπουδαίο ταλέντο, ενώ σε περίπτωση που υποβιβαστεί στο τέλος της χρονιάς, δεν θα υπάρχει κάτι να δεσμεύει τις δύο πλευρές. Είναι με λίγα λόγια ένα συμβόλαιο με μικρό ρίσκο και με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Η δημοτικότητα αυτών των συμβολαίων φαίνεται ότι κάθε χρόνο θα μεγαλώνει, αφού είναι αδύνατο και για τις top ομάδες να πληρώνουν τις δυσθεώρητες ρήτρες για να αγοράσουν παίκτες με μεταγραφή. Όμως συμφέρει και τους παίκτες, τόσο να μην "κάθονται" στο συμβόλαιό τους, όσο και να κυνηγούν ένα καλό πριμ υπογραφής στην ομάδα που θα βρεθούν. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear