Είναι ο Holger Rune, ο νέος Στέφανος Τσιτσιπάς;

Ο 19χρονος Δανός με το αστείρευτο σταριλίκι, είναι γεννημένος για να προκαλεί.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 07 Σεπτεμβρίου 2022

O Holger Rune δεν είναι ένας συνηθισμένος 19χρονος. Νο 1 στον κόσμο σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες μοιάζει να είναι γεννημένος για να πρωταγωνιστεί. Το ύφος του, η φάτσα του όταν χάνει, οι εκρήξεις του και φυσικά το πάθος για το τένις τον έκαναν γρήγορα πολύ γνωστό. Μόλις πέρυσι κόντραρε τον αγαπημένο του Novak Djokovic στα γήπεδα της Νέας Υόρκης και αποθεώθηκε από το κοινό του ιστορικού Arthur Ashe. Φέτος, έδειξε ότι είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, αλλά διάολε είναι μόλις 19. 

Ο Δανός φέτος διένυσε την πρώτη του χρονιά ως κανονικός επαγγελματίας και τα έκανε όλα. Κέρδισε τον πρώτο του τίτλο σε τουρνουά της ATP, στο Μόναχο, έφτασε στα προημιτελικά του Roland Garros αποκλείοντας τον Στέφανο Τσιτσιπά, εκ των φαβορί του τουρνουά και στη συνέχεια έκανε τη μεγαλύτερη κοιλιά της καριέρας του, έχοντας 10 ήττες στα επόμενα 12 παιχνίδια του. Στο ενδιάμεσο δήλωσε ότι ο Federer στην ηλικία του ήταν περίπου 40 φορές χειρότερος παίκτης από εκείνον, ξενίζοντας τους πάντες και φρόντισε να αποκτήσει τους δικούς του haters, όπως κάθε superstar που σέβεται τον εαυτό του. Βέβαια, ο Federer είναι το είδωλό του, οπότε μάλλον η δήλωση προέρχεται από νεανική βλακεία. Ας επιστρέψουμε στο τώρα όμως.

Στο Σινσινάτι ο 19χρονος έπαιξε στο διπλό μαζί με τον Στέφανο Τσιτσιπά, όπου έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά με τη μεταξύ τους χημεία να ξεχωρίζει. Ο Rune έφτασε ως τον 3ο γύρο του US Open, δείχνοντας ότι έχει βρει τον καλό του εαυτό. Σε έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τον Carlos Alcaraz, ο ένα χρόνο μεγαλύτερος του, Δανός καλείται καθημερινά να δείξει ότι το μέλλον του ανήκει. Ο ίδιος μίλησε στο αμερικανικό Esquire για το US Open και το μέλλον του, που κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει. 

> Διάβασε ακόμη: Πώς εξηγείται ο αποκλεισμός του Στέφανου Τσιτσιπά στο US Open

"Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, σκέφτηκα, "εντάξει, ας το κάνουμε, ας μπούμε στο top 100", λέει ο Rune. Είναι η Πέμπτη πριν από την έναρξη του Open και φοράει ένα μαύρο φούτερ (παρόλο που η θερμοκρασία έχει φτάσει στους 32 βαθμούς), μαύρο αθλητικό σορτς, κόκκινα αθλητικά παπούτσια Nike και λευκές κάλτσες. Είναι γνωστός για την εκρηκτικότητά του στο Court, έξω από αυτό όμως είναι πολύ ήρεμος. 

"Ήξερα ότι είχα το επίπεδο για να φτάσω εκεί, αλλά ότι θα ήταν δύσκολο και ότι έπρεπε να αγωνίζομαι σκληρά για κάθε πόντο που έπαιζα. Είχα την θέληση να το κάνω αυτό". Η θέληση λειτούργησε, και μετά από λίγο: Μέχρι στιγμής, το 2022, έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του, στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, και έχει τοποθετηθεί στην 28η θέση στο Open, το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα. Είχε την πρώτη του νίκη στο tour στο Μόναχο της Γερμανίας τον Μάιο και έφτασε στα προημιτελικά του Γαλλικού Όπεν τον Ιούνιο.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο γεννημένος στην Κοπεγχάγη Rune άρχισε να παίζει τένις σε ηλικία έξι ετών, ακολουθώντας τα τουρνουά junior της αδελφής του Alma. Ήταν η πρώτη στην οικογένεια που έπιασε ρακέτα. "Γρήγορα απέκτησα εμμονή", λέει ο Rune. "Προσπάθησα να μιμηθώ όλους τους μεγάλους παίκτες. Έπαιζα με μια μπαντάνα, προσπαθώντας να μοιάσω στον Roger. Έτσι ξεκίνησε". Η Aneke Rune, η μητέρα του Holger και νυν μάνατζερ, άρχισε να τον πηγαίνει σε εβδομαδιαίους αγώνες.

Ήταν εξαιρετικός από πολύ νωρίς και σύντομα άρχισε να συμμετέχει σε διεθνή τουρνουά. Ο Rune λέει ότι, ενώ ο μηχανισμός για επιτυχία στο τένις υπήρχε στη Δανία, διαπίστωσε ότι η "κουλτούρα" δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο σε μέρη όπως η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς όταν άρχισε να παίζει σε αυτές τις χώρες, το "επίπεδο ήταν πολύ υψηλότερο" και πολύ ευπρόσδεκτο. Πολύ γρήγορα ο Rune θα έφτανε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης για τους juniors. 

Το φυσικό παιχνίδι του Rune είναι ξεχωριστό, ακόμη και συχνά εκθαμβωτικό. Ακόμα και στις προπονήσεις, αποσπάσματα των οποίων θα ανεβάσει στο Instagram ή στο TikTok, ο Rune είναι ανταγωνιστικός και η επιμονή είναι εμφανής. "Είναι σημαντικό να δείχνεις αυτό που νιώθεις", λέει. Δεν του αρέσει να είναι "πέτρινος" στο γήπεδο. Από πλευράς χτυπημάτων, έχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά forehands στο tour, αν και, όπως λέει, "όταν χτυπάω καλά τη μπάλα, θα έλεγα ότι το backhand μου στη γραμμή είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο. Με τον προπονητή μου προσπαθούμε να πάρουμε τα καλύτερα πράγματα από άλλους παίκτες για να χτίσω τον εαυτό μου".

Ήταν στο περσινό U.S. Open που ο Rune προσγειώθηκε μπροστά σε μεγαλύτερο κοινό. Ήταν ένας προκριματικός που αντιμετώπιζε ένα δύσκολο έργο: Ένας αγώνας στον πρώτο γύρο στο στάδιο Arthur Ashe εναντίον του κορυφαίου Novak Djokovic, ο οποίος απέσυρε τη συμμετοχή του από τη φετινή διοργάνωση λόγω του μη εμβολιασμού του. Ο Rune έχασε, αλλά πήρε ένα σετ από τον Djokovic και δεν θα ξεχάσει σύντομα την εμπειρία: "Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτό το γήπεδο".

"Αν είσαι τέλειος στην ηλικία των 19 ετών, δεν έχει πλάκα"

Το 2021, η ΑΤΡ ξεκίνησε έρευνα για υποτιμητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε στο γήπεδο, για τις οποίες ο Rune ζήτησε συγγνώμη μετά. Το 2022, στο Roland-Garros, έχασε στα προημτελικά από τον Casper Ruud. Παρά το γεγονός ότι ήταν το καλύτερό του σημαντικό αποτέλεσμα, τα πρωτοσέλιδα επικεντρώθηκαν στην ιδιοσυγκρασία του Rune και σε μια σύντομη χειραψία στο τέλος που έκανε τον Ruud να κουνήσει το κεφάλι του με αποδοκιμασία.

Οι οπαδοί του τένις, ειδικά εκείνοι της Νέας Υόρκης, τείνουν να συγχωρούν τα ξεσπάσματα και τις εκρήξεις - σε πολλές περιπτώσεις, τα πικάντικα ταμπεραμέντα μπορούν να βοηθήσουν στην τροφοδότηση των επαναστατικών επιδόσεων. Ο Nick Kyrgios ήταν γνωστός για τις βρισιές, το σπάσιμο ρακετών και την αντιαθλητική συμπεριφορά του όλα αυτά τα χρόνια, όμως φέτος που αποφάσισε να παίξει κανονικό τένις, αντιμετωπίζεται με σεβασμό από όλους στις ΗΠΑ. 

"Όλοι μαθαίνουμε", λέει. "Πρέπει να κάνεις λάθη. Αν είσαι τέλειος στην ηλικία των 19 ετών, δεν έχει πλάκα". Θα πει επίσης: "Η μαμά μου πάντα μου έλεγε ότι πρέπει να παίζω τένις με πάθος. Αυτό το έχω πραγματικά στο μυαλό μου όταν μπαίνω στο γήπεδο. Όταν ήμουν μικρός, αν έχανα, έκλαιγα για μια ώρα. Είναι δύσκολο, ειδικά όταν το θέλεις τόσο πολύ. Αλλά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλεις, πρέπει να το αποδεχτείς. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ακόμα κι αν έτσι νιώθεις, μερικές φορές. Νομίζω ότι γίνομαι όλο και καλύτερη σε αυτό".

Άσχετα αν δεν κατάφερε να προκριθεί στους 16 του U.S. Open, ο Rune φροντίζει πάντα να απολαμβάνει τη στιγμή. Το βράδυ πριν μιλήσει στο Esquire, αυτός και η αδερφή του Alma παρήγγειλαν UberEats στη σουίτα τους, ώστε να απολαύσουν τη νυχτερινή θέα των ουρανοξυστών του Μανχάταν. Αναφέρει ότι είναι κοντά στην οικογένειά του και του αρέσει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του μαζί τους, ειδικά από τότε που μετακόμισε στο Μονακό από τη Δανία.

Στη συνέχεια θα πάει στη Nike για να δει τη νέα του εμφάνιση στο γήπεδο. Και έπειτα, όταν έρθει η ώρα, θα είναι έτοιμος: "Μπαίνω σε μια κατάσταση. Σε κατάσταση αγώνα, λέω στον εαυτό μου. Γίνομαι πολύ συγκεντρωμένος και πολύ ενεργητικός, κατά κάποιο τρόπο. Ό,τι και να γίνει, θα πάω με τα μούτρα και θα πάω με το φουλ".
 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.