Το Κατάρ μάλλον μετανιώνει για τη φιλοξενία του Μουντιάλ

Όλα πάνε στραβά όπως φαίνεται για το Κατάρ που δέχεται την κριτική όλου του δυτικού κόσμου.

Τα πράγματα για το Κατάρ δεν έχουν εξελιχθεί και πολύ καλά. Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι οικοδεσπότες του Μουντιάλ είδαν το Εκουαδόρ να τους κερδίζει εύκολα με 2-0 στην πρεμιέρα, την ώρα που το γειτονικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μπόρεσε να σοκάρει τον κόσμο και να επικρατήσει της Αργεντινής με 2-1. Το χειρότερο ωστόσο πλήγμα για τους Καταριανούς είναι το κοινωνικό.

> Διάβασε ακόμη: Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Μουντιάλ

Το Μουντιάλ αυτό μπορεί να ακολούθησε όλους τους κανόνες του Sportswashing, όσον αφορά την διεξαγωγή του, με το Κατάρ να σπαταλά περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια για την ανάληψή του. Οι διοργανωτές έψαχναν φυσικά τη θετική δημοσιότητα, μια σπουδαία καμπάνια για το Εμιράτο και υπέρογκα έσοδα από διαφημίσεις/τουρισμό και πιθανότατα τη δημιουργία ποδοσφαιρικής κουλτούρας για τη χώρα τους. Τα πράγματα όμως κύλησαν ακριβώς ανάποδα.

Τίποτα δεν κύλησε όπως το σκέφτονταν στο Εμιράτο

Γρήγορα έγινε γνωστό στη Δύση ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάστηκαν τα γήπεδα ήταν άθλιες, με τον Guardian να κάνει λόγο για περισσότερους από 6.500 νεκρούς εργάτες σε έκθεσή του. Τα κοινωνικά δικαιώματα του Εμιράτου είναι ανύπαρκτα, κάτι που ανάγκασε τη FIFA να αποστείλει ειδικές οδηγίες για τους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες κατά τη διαμονή τους στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ μέχρι και το αλκοόλ απαγορεύτηκε πλήρως στους χώρους κοντά στο γήπεδο.

Όλα αυτά έχουν φυσικά δημιουργήσει μια τρομερή δυσφήμιση για τη διοργάνωση, κάτι που οι Καταριανοί δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως. Κορυφαίοι σταρ όπως ο Cantona δήλωσαν ότι θα έπρεπε να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση, οι φίλαθλοι που ταξίδεψαν ως εκεί, δεν απολαμβάνουν το Μουντιάλ και τα ήθη της χώρας, την ίδια στιγμή που οι ντόπιοι άρχοντες δεν φαίνονταν έτοιμοι να υποδεχθούν τα δυτικά ήθη. 

> Διάβασε ακόμη: 22 πράγματα για το 22ο Μουντιάλ της ιστορίας

Σε ένα απόσπασμα έπαιξε πολύ χθες στα social media, ο πρώην δημοσιογράφος του BBC, Jon Sopel ανέφερε ότι ανώτατα στελέχη του Εμιράτου έχουν μετανιώσει για την επιλογή της χώρας να διοργανώσει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. 

"Γιατί στο καλό ασχοληθήκαμε; Ξοδέψαμε 200 δισεκατομμύρια λίρες γι' αυτό, μας διασύρουν για τα δικαιώματα των LGBTQ, μας επιτίθενται για διαφθορά για τον τρόπο με τον οποίο πήραμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μας θεωρούν βικτοριανούς όσον αφορά την εργατική νομοθεσία που έχουμε, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι. Τίποτα καλό δεν μας ήρθε ως αποτέλεσμα αυτού. Όλα αυτά ήταν μια τεράστια σπατάλη χρημάτων, και εύχομαι όλα αυτά να εξαφανίζονταν, αλλά δεν μπορούν να εξαφανιστούν" του ανέφερε -ανώνυμα φυσικά- πηγή από την κορυφή του Κράτους. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας