Ο Shaquille O’Neal δεν κρατά τίποτα μέσα του

O σέντερ που άλλαξε το μπάσκετ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου 1972.

Αφού πρώτα άλλαξε το μπάσκετ αναγκάζοντας το NBA να αλλάξει τους κανόνες του για να μπορέσουν οι αμυντικοί να τον αντιμετωπίσουν, μετά ο Shaquille O’Neal είπε να αλλάξει και τον τρόπο που γίνεται η τηλεόραση. Στο Inside the Nba του TNT, μαζί με τον Charles Barkley διαλύουν κάθε είδος σοβαρής συζήτησης βρίσκοντας συνέχεια τρόπους για να κάνουν τον κόσμο να γελά. Τα τελευταία χρόνια ο Shaq έχει ξεχωρίσει τόσο για την κόντρα που έχει ανοίξει με τον Γάλλο Rudy Gobert, όσο και για την αγάπη του στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το Shaqtin' A Fool έχει επίσης γράψει τη δική του ιστορία με εκατοντάδες bloopers όλα αυτά τα χρόνια να γίνονται γνωστά. Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια -γίνεται 51 χρόνων- ρίχνουμε μία ματιά στα καλύτερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό Esquire. Όπως θα παρατηρήσεις, μιλά πολύ ανοιχτά.

Όσα είπε ο Shaq

>Όταν ήμουν μικρός, ήθελα πάντα να γίνω κασκαντέρ, οπότε μάθαινα στον εαυτό μου πώς να πέφτω. Όταν χάνεις την ισορροπία σου, πρέπει να γυρίσεις και να προσπαθήσεις να βρεις το κέντρο της πλάτης σου, σωστά; Αν προσπαθήσεις να πας μπροστά, το ένστικτό σου πρέπει να βγάλει τα χέρια σου έξω. 

>Το motto του πατέρα μου ήταν: Aν μπορείς να περπατάς και να τρέχεις, μπορείς και να παίξεις. Μου άρεσε να μπαίνω σε ένα παιχνίδι και να βλέπω εσένα και τον πατέρα σου με μπλούζες Shaq και να κάθεστε εκεί και να παρακολουθείτε το παιχνίδι. Αυτό με έκανε να νιώθω καλά. Αυτό με έκανε να νιώθω ότι ήμουν κάποιος. Και ξέρεις κάτι; Ο θείος Shaq δε μπορεί να απογοητεύσει τα παιδιά. Ξέχνα τον μπαμπά σου, αλλά εγώ δε μπορώ να απογοητεύσω εσένα, μικρέ. Εντάξει, κοίτα αυτό, μικρέ, θα καρφώσω και θα σε κοιτάξω για να σε βοηθήσω να νιώσεις καλά, ώστε να γυρίσεις στο σχολείο και να πεις, "Φίλε, έβγαλα φωτογραφία με τον Shaq." Αγαπoύσα και αγαπώ τους φιλάθλους, αγαπώ τους ανθρώπους. Έτσι, αν μπορούσα να περπατήσω ή να τρέξω, θα έπαιζα.

>Πήρα παυσίπονα. Πήρα πολλά παυσίπονα. Τόσα πολλά που οι γιατροί λένε: "Φίλε, δεν χρειάζεται να παίρνεις αυτά τα πράγματα τώρα. Πρέπει να είσαι προσεκτικός". Μερικές φορές δεν μπορούσα να παίξω αν δεν έπαιρνα. Το μόνο που έκαναν ήταν να καλύπτει τον πόνο.

>Όταν ήμουν 18 ετών, ενήλικος άνθρωπος πια, άρχισα να ασχολούμαι με τα συμβόλαια. Και ερχόταν μέσα ο πατέρας μου και φώναζε και εγώ έλεγα: "Έι, φίλε, το κατάλαβα". Και τότε, επιτέλους, σχεδόν δάκρυσε και είπε: "Το περίμενα αυτό. Περίμενα να σηκωθείς και να ξέρω ότι μεγάλωσα έναν άντρα. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, να προστατεύεις την οικογένεια, να έχεις πάντα το νου σου, να προσέχεις τα χρήματά σου, να μην υπογράφεις τίποτα χωρίς να το κοιτάς". Και με άφησε να συνεχίσω από εκεί και πέρα. Ήταν καλό, σα να ήθελε να του αντισταθώ.

>Η σκληραγώγηση του πατέρα μου με βοήθησε να γίνω σκεπτόμενος. Και με βοήθησε να γίνω ηγέτης. Φίλοι μου πέθαναν γιατί έπιναν αλκοόλ και οδηγούσαν και από τότε κατάλαβα πόσο δίκιο είχε. Τότε είπα "Ποτέ ξανά. Από σήμερα είναι ώρα για ηγεσία." Συνέβη όντως αυτό. Ποτέ δεν είπα σε κανέναν αυτή την ιστορία. Όλοι από έξω νομίζουν ότι θα έπρεπε να είσαι του στυλ "Γεια σου γλυκιά μου". Όχι, δεν κερδίζεις έτσι τα πρωταθλήματα.

>Μπορώ να φάω 50 μπιφτέκια αυτή τη στιγμή και να τσακίσω τον Rudy Gobert. 

>Όταν έρθει η ώρα να προπονηθώ, ξέρω τι να κάνω, ξέρω πώς να το κάνω. Οι άνθρωποι πάντα λένε, "Ήρθες σε κακή φόρμα". Εγώ λέω, "Για ποιο έτος μιλάς; Δώσε μου ένα χρόνο. Ήταν το 2000, όταν πήρα το MVP; Ήταν το 2001; Για ποια χρονιά μιλάς; Από το '96 μέχρι το 2000, όταν ήρθα σε φόρμα, μας έσκισαν.

>Σέβομαι τους πάντες, σέβομαι κάθε θρησκεία, σέβομαι κάθε πολιτισμό.

>Είχαμε καβγάδες με τον Kobe. Έχω έναν μικρό αδερφό, τσακωνόμαστε συνέχεια. Αλλά ο σεβασμός ήταν πάντα εκεί. Όταν μου έστηναν παγίδες, τον έψαχνα. Όταν δεν έκανα καλό παιχνίδι, τον έψαχνα. Και αντιστοίχως, έψαχνε εμένα. Αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόμασταν, σεβασμός. 

>Ήμουν ο πρώτος που είδε τον Wade όταν ήταν 18 ετών. Και είδα ότι ήθελε να γίνει σπουδαίος. Πολλά παιδιά στα 18 τους ήταν απλά χαρούμενα που ήταν εκεί. Εκείνος ήθελε να γίνει μεγάλος. Εντάξει, θέλεις να γίνεις ο άντρας, αλλά δεν είσαι ακόμα ο άντρας. Οπότε, του λέγαμε, "Δεν είσαι ο άντρας, μικρέ αλήτη". Και αυτό τον τρέλαινε, μέχρι που έπρεπε να πηγαίνει να γυμνάζεται έξι, επτά ώρες την ημέρα επειδή ήθελε να τον σέβονται. Και αυτό είναι το σχέδιό μου. Ήξερα ακριβώς τι έκανα. Πρέπει να τους σπάσεις και μετά να τους ξανασηκώσεις. Και ο Kobe ήταν σκληρό παιδί. Μπορούσε να αντέξει τα πάντα. Οπότε μπορούσα να του πω σχεδόν τα πάντα.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος