Ο δρόμος της Γαλλίας και της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ

Η Αργεντινή ήταν με την ψυχή στο στόμα από τον πρώτο αγώνα, ενώ η Γαλλία έφτασε στον τελικό στο ρελαντί: Η πορεία των δύο φιναλίστ στον τελικό του Μουντιάλ.

Αργεντινή και Γαλλία έφτασαν σε ακόμη έναν τελικό Μουντιάλ και στις 17:00 της Κυριακής θα διεκδικήσουν τον τρίτο τίτλο τους. Οι Αργεντίνοι έφτασαν πρώτη φορά σε τελικό στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1930 κόντρα στην οικοδέσποινα Ουρουγουάη από την οποία ηττήθηκαν με 4-2. Οι Γάλλοι έφτασαν πολύ σύντομα τις 4 συμμετοχές σε τελικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρώτη φορά έγιναν φιναλίστ το 1998, όταν και κατέκτησαν το τρόπαιο, νικώντας τους Βραζιλιάνους με 3-0. Την Κυριακή στο Κατάρ, Αργεντινή και Γαλλία θα διεκδικήσουν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται χειμώνα. Ας δούμε παρακάτω πώς έφτασαν ως εδώ.

Αργεντινή: Με την ψυχή στο στόμα από την πρώτη μέρα

Η Αργεντινή μπήκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με ένα αδιανόητο αήττητο σερί 36 αγώνων, όμως στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων έπεσε θύμα της Σαουδικής Αραβίας σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Τρία γκολ της ακυρώθηκαν ως οφσάιντ και η Σαουδική Αραβία πέτυχε μια τρομερή ανατροπή κερδίζοντας με 2-1, βάζοντας δύσκολα στην παρέα του Messi. Ο Αργεντίνος σούπερσταρ "ξεκλείδωσε" την άμυνα του Μεξικού στο 64ο λεπτό και τότε όλα έγιναν πιο εύκολα. Την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Πολωνία η Αργεντινή ήθελε πάλι μόνο νίκη για να επιβεβαιώσει την πρόκρισή της και τα κατάφερε, χάρη στον Julian Alvarez. 

Στο πρώτο νοκάουτ παιχνίδι η Αργεντινή ήταν ανώτερη από την Αυστραλία σε όλο το παιχνίδι και φάνηκε να κλειδώνει την πρόκριση όταν έκανε το 2-0. Ωστόσο ένα αυτογκόλ του Fernandez στο 77ο λεπτό έβαλε ξανά τα καγκουρό στο κόλπο και χρειάστηκε μια απίθανη επέμβαση του Martinez στο τελευταίο λεπτό, για να περάσει η χώρα της Λατινικής Αμερικής στους "8". 

Εκεί ζήσαμε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της διοργάνωσης με την Αλμπισελέστε να αντιμετωπίζει την Ολλανδία. Με έναν εκπληκτικό Messi να έχει γκολ και ασίστ, οι Αργεντίνοι προηγήθηκαν πάλι με 2-0, για να δουν τους Οράνιε να πετυχαίνουν 2 γκολ με τον Wout Weghorst από το 84ο λεπτό και έπειτα. Οι Αργεντίνοι φαίνονταν ιδανικοί αυτόχειρες χάνοντας την μία ευκαιρία μετά την άλλη στην παράταση, όμως ο Emiliano Martinez ήταν εξαιρετικός στη διαδικασία των πέναλτι και έστειλε την Αργεντινή στον ημιτελικό. 

Στους "4" η Αργεντινή έχει ένα αδιανόητο ρεκόρ το οποίο και συνέχισε κόντρα στην Κροατία. Με αντίπαλο τον σπουδαίο Luka Modric η Αλμπισελέστε κέρδισε ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο και η συνέχεια ήταν πολύ άνετη. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση η ομάδα του Messi ήταν άνετη και εξασφάλισε την πρόκρισή στον τελικό με το εμφατικό 3-0. 

Γαλλία: Το τουρνουά - αποθέωση του Didier Deschamps

Η Γαλλία έπρεπε να σπάσει μια φοβερή κατάρα, που ξεκίνησε από την ίδια πριν από 20 χρόνια. Οι πρωταθλητές σπάνια έκαναν καλή πορεία στο επόμενο Μουντιάλ και οι Γάλλοι είχαν στην πλάτη τους 5 σημαντικότατες απουσίες. Λίγο πριν το Μουντιάλ έγιναν γνωστές οι απουσίες των Benzema, Nkuku, Kimpembé, Kanté και Pogba.

O Didier Deschamps αναγκάστηκε να κάνει ανανέωση στην ομάδα πριν την ώρα της και έριξε πολύ τον μέσο όρο της ηλικίας της, ενώ ο Olivier Giroud βρήκε τον χώρο για να γίνει πρώτος σκόρερ της ιστορίας των τρικολόρ. Όλα αυτά δεν την πτόησαν και οι Γάλλοι έφτασαν στον τελικό για δεύτερη σερί φορά... στο ρελαντί. 

Στους ομίλους η Γαλλία μπήκε πολύ δυνατά κερδίζοντας 4-1 την Αυστραλία και 2-1 τη Δανία και ο προπονητής της είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει τους βασικούς κόντρα στην Τυνησία. Στους "16" οι Γάλλοι κέρδισαν άνετα την Πολωνία με 3-1, έχοντας τον Kylian Mbappe σε εξαιρετική ημέρα και έπαιξαν το πιο δύσκολο παιχνίδι τους ως τώρα στα προημιτελικά, με τους Άγγλους.

Εκεί, ο Aurélien Tchouameni έκανε το ματς της ζωής του, σκόραρε με δυνατό σουτ στο πρώτο ημίχρονο και ο Harry Kane αστόχησε από το σημείο του πέναλτι στο 84ο λεπτό για να κάνει το 2-2. Είχε προηγηθεί το τέρμα του Giroud κόντρα στη ροή του αγώνα για το 2-1. 

Στα ημιτελικά και η Γαλλία είχε σχετικά εύκολο έργο, αντιμετωπίζοντας τη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, το Μαρόκο. Αφού μπόρεσε να "ξεκλειδώσει" την φοβερή άμυνα των μαροκινών με τον Hernandez στο 5ο λεπτό, η Γαλλία δεν τα βρήκε σκούρα. Ο Hugo Lloris ήταν υπέροχος, όποτε χρειάστηκε και οι Γάλλοι έκαναν και το 2-0 στο δεύτερο ημίχρονο με τον Kolo Muani, για να φτάσουν σε έναν ακόμη τελικό.

Την Κυριακή στις 17:00 o Messi θα αντιμετωπίσει τον Mbappe για μια θέση στην κορυφή του κόσμου. Την τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν οι δύο ομάδες, η Γαλλία επικράτησε με 4-3 για την φάση των "16" του Μουντιάλ της Ρωσίας.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος