Ο Πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino φαίνεται ότι θέλει να ρίξει βόμβα στα θεμέλια του ποδοσφαίρου και είναι διατεθειμένος να τα βάλει με πολύ κόσμο για να το πετύχει. Πριν από τρεις μέρες οι μέτοχοι των κορυφαίων ποδοσφαιρικών κλαμπ συλλόγων απέρριψαν την ιδέα για Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ωστόσο ο Infantino σήμερα σε μια απολογιστική συνέντευξη για το Μουντιάλ του Κατάρ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.

Ανέφερε με σιγουριά ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα έχει τη μορφή Μουντιάλ και θα συμμετέχουν οι 32 καλύτερες ομάδες του πλανήτη. Θα υπάρχουν 8 όμιλοι των 4 ομάδων και θα προκρίνονται στη νοκάουτ φάση οι δύο καλύτεροι. Μάλιστα έδωσε και το 2025 ως τη χρονιά που θα ξεκινήσει η νέα διοργάνωση. Κανείς όμως δεν ξέρει μέχρι σήμερα πώς ακριβώς θα διεξάγεται, πότε και πώς θα χωρέσει στο ήδη πιεσμένο καλεντάρι. Η αποτυχία της European SuperLeague είναι άλλωστε νωπή και όλοι είναι αρκετά υποψιασμένοι για ένα νέο φιάσκο.

Στο Παγκόσμιο Συλλόγων, όπως υπάρχει σήμερα συμμετέχουν ομάδες από κάθε ήπειρο και συνήθως το τρόπαιο καταλήγει στην κάτοχο του Champions League μετά από 3 αγώνες. Ο Infantino δήλωσε: "To Champions League είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα της. Όπως θα θυμάστε, είχαμε συμφωνήσει πριν από μερικά χρόνια να έχουμε ένα νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ανδρών με 24 ομάδες. Αυτό θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί το 2021 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Επομένως, το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ανδρών θα διεξαχθεί το 2025 και θα περιλαμβάνει 32 ομάδες, τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Φυσικά, οι λεπτομέρειες αυτού πρέπει ακόμη να συζητηθούν και να συμφωνηθούν, αλλά το τουρνουά των 32 ομάδων θα προχωρήσει, καθιστώντας το πραγματικά σαν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο".

Ο Infantino επιβεβαίωσε επίσης ότι, το Μαρόκο, η ημιφιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του επόμενου έτους και δήλωσε ότι θα υπάρξει επίσης ένα νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων Γυναικών, αλλά δεν διευκρίνισε μια πιθανή ημερομηνία έναρξης.

Έκανε λόγο για ένα επιτυχημένο Μουντιάλ

Παρά τις πολλές αντιπαραθέσεις γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Infantino χαρακτήρισε το τουρνουά "ως μια πραγματικά απίστευτη επιτυχία" και αποκάλυψε ότι η FIFA συγκέντρωσε έσοδα 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αυτόν τον τετραετή κύκλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα από τον προηγούμενο, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. "Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο", δήλωσε. "Το συμβούλιο της FIFA ενέκρινε έναν προϋπολογισμό εσόδων ύψους 11 δισ. δολαρίων για τον επόμενο τετραετή κύκλο".

Ο Infantino υποστήριξε επίσης ότι η αμφιλεγόμενη χρονική συγκυρία αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα μέσα της σεζόν οδήγησε σε καλύτερο ποδόσφαιρο και όχι "στο τέλος μιας εξαντλητικής σεζόν" για τους παίκτες. "Για μένα το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μια πραγματικά απίστευτη επιτυχία, σε όλα τα μέτωπα", δήλωσε. "Το κυριότερο οι φίλαθλοι, που έφεραν τον κόσμο κοντά, που γνώρισαν τον αραβικό κόσμο, είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον όλων μας". Αποκάλυψε τέλος ότι οι χώρες με τους περισσότερους επισκέπτες που επισκέφθηκαν το Κατάρ ήταν η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μεξικό.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.