Η επόμενη μέρα στα γήπεδα του Κατάρ μετά το Μουντιάλ

Τι μέλλει γενέσθαι με τα εξωπραγματικά γήπεδα που δημιουργήθηκαν στο Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ, μετά το τέλος της διοργάνωσης;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 19 Δεκεμβρίου 2022

Εδώ και χρόνια, η διεθνής προσοχή στα λαμπερά ποδοσφαιρικά γήπεδα του Κατάρ περιστρέφεται -και λογικά- γύρω από τους θανάτους των μεταναστών εργατών που τα έχτισαν. Πρόκειται για μια αξιόλογη και σημαντική συζήτηση, την οποία το Κατάρ σαφώς προσπαθεί όσο μπορεί να αποφύγει. 

Αλλά τώρα που το τουρνουά έριξε αυλαία, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε, τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτά τα γήπεδα. Θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των αθλητικών υποδομών που πήγαν χαμένες τη στιγμή που οι αθλητές εγκατέλειψαν την πόλη; Είναι εύκολο να βρει κανείς σοκαριστικές φωτογραφίες εγκαταλελειμμένων γηπέδων στο διαδίκτυο. Άλλωστε και στην Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα αρκετών παρατημένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. 

Ευτυχώς, το Κατάρ φαίνεται να έχει σχέδια για μερικά τουλάχιστον από τα ολοκαίνουργια στάδια του. Σύμφωνα με το Dezeen, το μεγαλύτερο από αυτά, το στάδιο Lusail, το οποίο φιλοξένησε και τον μεγάλο τελικό (κεντρική φωτογραφία) θα μετατραπεί σε έναν "κοινοτικό χώρο", γεμάτο με σχολεία, καταστήματα, ακόμη και κλινικές υγείας. Το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο το Al Bayt, θα μεταλλαχθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της οροφής - η οποία δίνει την εντύπωση σκηνών που ξεπροβάλλουν από την έρημο - θα επαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σταδίων σε άλλες χώρες.

Σε πολλά από τα γήπεδα, στο μεταξύ, το Κατάρ προφανώς σχεδιάζει να διατηρήσει την αποκλειστική κυριότητα του χώρου, ενώ θα αντικαταστήσει μέρος των καθισμάτων με λειτουργικές προσθήκες, όπως αίθουσες διδασκαλίας, συνεδριακούς χώρους ή μπουτίκ ξενοδοχεία. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση (Al Janoub Stadium), μια τοπική ποδοσφαιρική ομάδα θα αναλάβει τη λειτουργία του χώρου (όπως έγινε πχ με τη μετακόμιση της West Ham United στο London Stadium μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012).

Μόνη εγγύηση, το διπλωματικό μέλλον της χώρας

Υπάρχει κάποια εγγύηση ότι το Κατάρ θα τηρήσει τα σχέδια που έχει δηλώσει για τις περιοχές αυτές; Φυσικά όχι. Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Ντόχα φιλοξενεί τους Ασιατικούς Αγώνες του 2030 και ότι η χώρα έχει φιλοδοξίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036, όσο απειροελάχιστες κι αν φαντάζουν οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο. 

Όπως και να έχει, το Κατάρ έχει κάθε κίνητρο να διατηρήσει τους χώρους του σε καλή κατάσταση και να τους αξιοποιήσει για περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν ψυχαγωγία. Ακολουθεί ένα παρόμοιο μοντέλο με το Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα βιομηχανικό συγκρότημα ψυχαγωγίας γύρω από μια σειρά από τα εντυπωσιακά γήπεδα που έχει χτίσει. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.