Ο Gerard Pique δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

O 36χρονος από σήμερα ποδοσφαιριστής μπορεί να εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο, όμως παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 02 Φεβρουαρίου 2023

O Gerard Pique γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή, στις 2 Φεβρουαρίου του 1987 στη Βαρκελώνη. Δεν έχει μια συγκινητική παιδική ιστορία, όπως εκείνη πολλών συμπαικτών του. Στην πραγματικότητα δε χρειαζόταν ποτέ το ποδόσφαιρο για να ζήσει, καθώς η οικογένειά του, ήταν μία από τις πιο πλούσιες στην Καταλωνία. Ο παππούς του ήταν αντιπρόεδρος της Barcelona και ο μικρός Gerard μοιραία κατέληξε στην Barca. Είχε τα "μέσα", αλλά είχε και το ταλέντο για να ενταχθεί στη Masia. Το ντεμπούτο του όμως έγινε πολύ μακριά από το ασφαλές του περιβάλλον. 

Βρέθηκε στο Manchester για λογαριασμό της United, προτού ακόμα ενηλικιωθεί. Το 2005 υπέγραψε συμβόλαιο με τους "Μπέμπηδες" του Sir Alex Ferguson, που φάνηκε να τον πιστεύει. Το καλοκαίρι του 2006 ο Pique επαναπατρίστηκε για λογαριασμό της Zaragoza, στην οποία είχε μια γεμάτη σεζόν ως δανεικός, για να επιστρέψει στην Manchester United, ένα χρόνο αργότερα.

Η παρουσία του στη La Liga ήταν αρκετή για να μπει ξανά στα ραντάρ της Barca και φυσικά της Εθνικής Ισπανίας. Στην United αναδείχθηκε ως ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες της χρονιάς και η μεταγραφή του στην Barcelona ήταν θέμα χρόνου. Η Manchester United παρεμπιπτόντως, τον είχε αγοράσει τσάμπα το 2004, και χωρίς να τον έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες από 12 φορές σε 4 χρόνια, έβγαλε 5 εκατομμύρια λίρες, σε μια εποχή που τα μεγάλα ποσά δειλά - δειλά ξεκινούσαν να μοιράζονται. 

Ο Guardiola από την άλλη, τον ήθελε για βασικό του και έβλεπε στα μάτια του, τον τέλειο αντικαταστάτη του θρυλικού αρχηγού των Blaugrana, Carles Puyol. Φυσικά οι τοπικιστές της Βαρκελώνης προτιμούσαν ένα δικό τους παιδί για αντικαταστάτη του σέντερ μπακ τους. Ο Pique τους δικαίωσε· σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι της μοίρας, την πρώτη του χρονιά στη Barca, κέρδισε το Champions League κόντρα στην παλιά του ομάδα.

Από όταν επέστρεψε στη Βαρκελώνη μέχρι και το 2019, όλα έμοιαζαν με θαύμα για τον ισπανό αμυντικό, που κέρδισε τα πάντα. Πήρε 3 φορές το Champions League, 8 φορές τη La Liga, 7 φορές το Copa Del Rey και άλλες τόσες το European Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όντας αναντικατάστατο μέλος μιας από τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές δυναστείες στην ιστορία. Με τη Furia Roja κατέκτησε τον κόσμο το 2010 και την Ευρώπη το 2012. Μέχρι και στο πόκερ, ο Pique έμοιαζε ανίκητος, βγάζοντας 300 χιλιάδες ευρώ στο μοναδικό επίσημο τουρνουά που συμμετείχε. 

Ο απόλυτος έρωτας με τη Shakira

Εκείνα ήταν τα χρόνια που ο Pique και η κολομβιανή τραγουδίστρια Shakira -η οποία έχει επίσης σήμερα γενέθλια- έκαναν γνωστή τη σχέση τους. Οι φήμες οργίαζαν ήδη από το καλοκαίρι του 2010, με την επίσημη ανακοίνωση να έρχεται ένα χρόνο αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Shakira ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος και τον Ιανουάριο του 2013 ήρθε ο Milán Piqué Mebarak, το πρώτο τους παιδί. Δύο χρόνια μετά και ενόσω ο μύθος του Pique μεγάλωνε, γεννήθηκε και ο δεύτερος γιος τους, ο Sasha Pique Mebarak.

Η πτώση του μύθου και ο επιχειρηματίας Pique

Η περίοδος χάριτος του Pique άρχισε να πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Ο κορυφαίος αμυντικός βρέθηκε κατηγορούμενος σε μια υπόθεση φοροδιαφυγής, όταν και κλήθηκε να πληρώσει στο ισπανικό δημόσιο 2,1 εκατομμύρια ευρώ. Έπειτα η Μπαρτσελόνα βρέθηκε σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και μέχρι το 2021 τα χρέη έφτασαν στο Θεό. Ο Messi αποχώρησε καθώς ήταν αδύνατο να παραμείνει με τέτοιο συμβόλαιο και ο Pique έμεινε ως αρχηγός αν και η ομάδα φέρεται να του χρωστά περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Έκτοτε, τα πράγματα άλλαξαν δραστικά. Η καριέρα του στην Εθνική Ισπανίας ολοκληρώθηκε και η αγωνιστική του απόδοση στην Μπαρτσελόνα, μόνο έπεφτε. Ο ίδιος επειδή έβλεπε το ποδοσφαιρικό του φινάλε να κοντοζυγώνει, επιδόθηκε σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

Ο Pique είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν ότι οι μέρες της δόξας τους στο γήπεδο ήταν μετρημένες. Είχε αρχίσει να σκέφτεται το μέλλον του πολύ πριν από τη συνταξιοδότησή του. Γι' αυτό, ενώ σήκωνε ασταμάτητα τίτλους, ίδρυσε την Kosmos, μια εταιρεία με την οποία έχει διάφορες επενδύσεις που του εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη. 

Οι επιχειρήσεις του τείνουν να περιστρέφονται γύρω από τον αθλητισμό και ο όμιλος Kosmos, τον αναζωογονεί. Η εταιρεία του αγόρασε τα δικαιώματα του Davis Cup για 25 χρόνια, αλλάζοντας ριζικά τη μορφή με την οποία διεξαγόταν. Οι ιδρυτικοί εταίροι είναι ο ίδιος ο Piqué, ο Hiroshi Mikitani (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rakuten), ο Nullah Sarker, ο Mike Evans και ο Edmund Chu. 

Ο οπτικοακουστικός τομέας συγκαταλεγόταν επίσης στα ενδιαφέροντά του συνεπώς, η Kosmos Studios είναι αφιερωμένη στην παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Είναι άλλωστε ο δημιουργός του διάσημου ντοκιμαντέρ "Η απόφαση" στο οποίο ο Antoine Griezmann ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης παρά τις φήμες για τη μετακίνησή του στην Μπαρτσελόνα.

Η επένδυση που σχετίζεται πιο άμεσα με το σημερινό του επάγγελμα ήταν ίσως η αγορά της FC Andorra. Όταν την απέκτησε το 2018, βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία της Καταλονίας και μέσα σε μία μόλις σεζόν ανέβηκε δύο κατηγορίες για να εισχωρήσει στην Β' εθνική κατηγορία, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. 

Ορισμένες από τις επιχειρηματικές συναλλαγές της Kosmos είναι κάπως... ασαφείς. Φέτος, η El Confidencial αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο: Η εταιρεία του Pique βοήθησε τη Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, να μεταφέρει το ισπανικό Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία. Για την ακρίβεια, συμμάχησε με την ομοσπονδία για να εισπράξουν προμήθεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος ο Pique έλαβε μέρος στο Σούπερ Καπ και έλαβε ένα γενναιόδωρο μπόνους για τη διοργάνωση του τουρνουά. Παρότι το πρωτοφανές γεγονός έχει μείνει ατιμώρητο, η δημόσια εικόνα του έχει πληγεί σοβαρά. Αλλά αυτό, ήταν σχετικά αμελητέο μπροστά σε όσα θα ακολουθούσαν. 

Ο ερχομός του Xavi στην Μπαρτσελόνα τον Νοέμβριο του 2022 ώθησε τον Pique εκτός ενδεκάδας και σταδιακά εκτός ομάδας. Ο ίδιος δε μπόρεσε να το δεχθεί. Η απόφαση δεν ήταν μόνο βιαστική, αλλά και με άμεση ισχύ. Κόντρα στην Αλμερία έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι και κατάφερε να αποβληθεί εξαιτίας χυδαίων διαμαρτυριών απέναντι στους διαιτητές. Εντωμεταξύ, προτού πάρει αυτήν την απόφαση είχε επίσης ολοκληρωθεί το αμέσως μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής του. Η Shakira. 

Στα τέλη του καλοκαιριού κυκλοφόρησαν φήμες περί απιστίας του και το ζευγάρι ανακοίνωσε το χωρισμό του με μια σύντομη δήλωση που υπέγραφε από κοινού: "Με λύπη μας σας ενημερώνουμε ότι χωρίζουμε. Για την ευημερία των παιδιών μας, τα οποία αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα. Ζητάμε σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή". Φυσικά δεν τήρησαν τίποτα από όσα ζήτησαν. 

Καθώς η σχέση του Pique με τη νέα του αγαπημένη -και πέτρα του σκανδάλου- Clara Chia Marti γινόταν γνωστή, η Shakira αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Στο νέο της τραγούδι η Shakira εμφανίστηκε επικριτική προς τον πρώην σύντροφό της και τη νέα του κοπέλα με τους στίχους του να "ανάβουν φωτιές": "Αντάλλαξες μια Ferrari με ένα Twingo. Αντάλλαξες ένα Rolex με ένα Casio. Πολλά γυμναστήρια. Αλλά δούλεψε λίγο το μυαλό σου", ερμηνεύει θυμωμένη. Η "απάντηση" του πρώην πλέον ποδοσφαιριστή ήταν να ανεβάσει φωτογραφία με τη νέα του σχέση, βάζοντας λάδι στη φωτιά. Και το σίριαλ συνεχίζεται, με μοναδικά χαμένα τα παιδιά τους. 

Και τώρα τι;

Πολλοί ποδοσφαιριστές φιλοδοξούν να γίνουν προπονητές μόλις κρεμάσουν τα παπούτσια τους. Ο Piqué έχει τα μάτια του λίγο πιο ψηλά και συγκεκριμένα στο box του Καμπ Νου. Ποτέ δεν έκρυψε το γεγονός ότι η κύρια φιλοδοξία του είναι να γίνει πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Υπήρξε άλλωστε ο ενδιάμεσος κρίκος για να πάρει η Μπάρτσα τη χρυσή χορηγία από τη Rakuten και να σώσει κάπως τα οικονομικά της πριν από 5 χρόνια. Η ομάδα κέρδισε μέσα σε έναν χρόνο 55 εκατομμύρια ευρώ από τη συμφωνία και οι οπαδοί ήδη από τότε, τον βλέπουν σαν ήρωα. Γιατί όχι και ως μελλοντικό Πρόεδρο;

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος