Το coming out του Jakub Jankto ίσως είναι μόνο η αρχή

Ο Jakub Jankto είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των out and proud επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της κλάσης του.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 14 Φεβρουαρίου 2023

Ο επιτυχημένος τσέχος ποδοσφαιριστής Jakub Jankto αποφάσισε να κάνει δημόσιο coming out ως ομοφυλόφιλος -ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται με την παλιομοδίτικη λέξη homosexual και όχι με τη λέξη gay- μέσω της ανάρτησης ενός μονόπλανου βίντεο που ανέβασε στο Twitter. Σε αυτό, κοιτάει ίσια την κάμερα μπροστά του, φοράει ένα μαύρο T-shirt και το φόντο πίσω του είναι, επίσης, μαύρο.

Όσα λέει στο βίντεο

"Γεια, είμαι ο Jakub Jankto. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έχω τα δυνατά μου σημεία, έχω τα αδύνατα, έχω μια οικογένεια, έχω τους φίλους μου. Έχω μια δουλειά, την οποία επί χρόνια κάνω όσο καλύτερα μπορώ, με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και πάθος. Όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, θέλω κι εγώ να ζήσω τη ζωή μου ελεύθερα, χωρίς φόβους, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς βία, αλλά με αγάπη. Είμαι ομοφυλόφιλος και δεν θέλω πλέον να κρύβομαι".

Διεκδικώντας το αυτονόητο

Εν έτει 2023 όλα αυτά, για κάποιον που δεν είναι ποδοσφαιριστής, ίσως και να δείχνουν κάπως μελοδραματικά, κάπως πασέ. Είναι δυνατόν κάποιος να νιώθει τόσες ενοχές ή να κρύβεται επειδή είναι LGBTQIA+; Είναι δυνατόν να πρέπει κάποιος να πάρει το σοβαρό του ύφος για να διεκδικήσει το αυτονόητο;

Μάλλον ναι. Κι αυτό γιατί ο χώρος του ποδοσφαίρου πάσχει από ομοφοβία και οι επαγγελματίες αθλητές της κλάσης του Jankto που ζουν ανοιχτά τη ζωή τους ως μέλη της LGBTQIA+ κοινότητας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.  

Στο σχετικό λήμμα με τη "βραχεία λίστα των LGBTQIA+ ποδοσφαιριστών" της Βικιπαιδείας, ο Jankto είναι ο μόλις 21ος που έχει κάνει δημόσιο coming out (και ο πρώτος Τσέχος).

Για την ιστορία, ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αναφέρεται στην ίδια λίστα είναι ο αυτόχειρας Justin Fashanu, ενεργός στα γήπεδα από το 1978 έως το 1997. Ο Fashanu δήλωσε ότι είναι gay το 1990 και κρεμάστηκε το 1998, αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση. Μάλιστα, η ιστορία του έγινε ταινία από το Netflix το 2017, με τον τίτλο Forbidden Games: The Justin Fashanu Story.

Αυτό που ελπίζουμε είναι η περίπτωση του Jankto να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους, που ζουν σε εχθρικά περιβάλλοντα, να ζήσουν τη ζωή τους με αλήθεια. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.