Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ένα ντέρμπι αιωνίων βγαλμένο από τα παλιά

Είναι αυτό, το πιο πολυαναμενόμενο ντέρμπι τα τελευταία 15 χρόνια;

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 25 Φεβρουαρίου 2023

Αλήθεια, πόσα χρόνια είχαμε να μιλάμε εβδομάδες πριν και μετά από ένα αιώνιο ντέρμπι; Ο φετινός Παναθηναϊκός του Ivan Jovanovic κατάφερε να τοποθετηθεί ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό -ή για την ακρίβεια επικεφαλής τους- και με την κανονική διάρκεια της Super League να ολοκληρώνεται, πηγαίνει στο Καραϊσκάκη, για να υπερασπιστεί την πρωτιά του. Το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός είναι ένα classico βγαλμένο από τα παλιά και το Σάββατο στις 20:30 θα έχουμε επιτέλους σοβαρό λόγο να στηθούμε στις τηλεοράσεις. 

Ο Παναθηναϊκός που επανήλθε

Οι Πράσινοι πραγματοποίησαν έναν αψεγάδιαστο πρώτο γύρο και πριν από τη διακοπή για το Μουντιάλ, μπόρεσαν παρά τους τραυματισμούς να βρεθούν μόνοι πρώτοι έχοντας διαφορά 8 πόντων από την ΑΕΚ και 12 από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Οι ιαχές για "πρωτάθλημα ξανά" έκαναν εύλογα την εμφάνισή τους στη Λεωφόρο, ωστόσο μετά το διάλειμμα, όλα ήταν διαφορετικά. Στον 2ο γύρο το Τριφύλλι, είχε ένα ντεφορμάρισμα διαρκείας και από αήττητο, μέσα σε 40 μέρες σημείωσε 4 ήττες και 3 ισοπαλίες. Παρ' όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός στο Φάληρο κατεβαίνει και πάλι φορμαρισμένος. Πέτυχε 3 σερί νίκες, ανέκτησε την πρωτιά και τρεις στροφές πριν απο το φινάλε της δικής μας... Regular Season πηγαίνει για δύο αποτελέσματα. 

Νίκη ή τίποτα για τον Ολυμπιακό

Για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι στον Πειραιά είναι ζωής και θανάτου. Μέσα στη χρονιά έχει αλλάξει 3 προπονητές, εντούτοις, σε 12 ευρωπαϊκά παιχνίδια και 5 ντέρμπι κανείς δεν κατάφερε να φύγει νικητής. Ο Michel έφτασε πολύ κοντά στη Λεωφόρο, αλλά η απερισκεψία του Avila λίγο πριν το τέλος, έφερε το πέναλτι για τον Παναθηναϊκό και την ισοπαλία. Στον Ολυμπιακό πολλές φορές έχουν δει τη σεζόν να χάνεται κι όμως, σε κάθε μία από αυτές, οι διώκτες του έκαναν "δώρα" και του επέτρεπαν να ελπίζει. Η μακράν πιο ακριβή ομάδα της χώρας, απέχει πια 5 βαθμούς από την κορυφή και με τα Playoffs να πλησιάζουν, υποδέχεται το ντέρμπι στην κατάμεστη έδρα της . 

Τι είχε συμβεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Πριν από το παιχνίδι του πρώτου γύρου όλα ήταν αρνητικά για τον Ολυμπιακό, παρόλα αυτά, ο Michel προετοίμασε το καλύτερο ως τότε ματς της ομάδας του και λίγο έλειψε να σπάσει το αήττητο των πρασίνων. Οι Ερυθρόλευκοι δημιούργησαν φάσεις και σκόραραν με τον Pep Biel. Όλα έδειχναν ιδανικά μέχρι το 96ο λεπτό. Τότε, και ενώ το παιχνίδι έφτανε στο τέλος του, ο Avila απώθησε τον Ιωαννίδη δημιουργώντας την πιο αμφισβητούμενη φάση της χρονιάς και ο Kehlet έδειξε πέναλτι. Ο Sporar ευστόχησε και ο Παναθηναϊκός έμεινε αήττητος. 

Η βαθμολογία στην τακτική του αγώνα

Για τον Ολυμπιακό η νίκη θεωρείται μονόδρομος και αυτό θα φανεί και στην ενδεκάδα του. Η μεταγραφή του Canos είναι κομβική καθώς δίνει την άνεση στον Michel να παίξει με κανονικά εξτρέμ και στις δύο πλευρές, ενώ η παρουσία των Rodinei, Ramon και Samassekou στα τελευταία παιχνίδια είναι καθοριστική. Παράλληλα, ο Cendric Bakambu, είναι πια πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα και αναμένεται να ξεκινήσει στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ολυμπιακός άλλωστε, σίγουρα θα θέλει να πιέσει ασφυκτικά τον Παναθηναϊκό, όπως επίσης, θα αναζητήσει από νωρίς το γκολ στο ντέρμπι.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, κατεβαίνει στον Πειραιά έχοντας το πλεονέκτημα να ψάχνει δύο αποτελέσματα, αφού και με ισοπαλία θα παραμείνει πρώτος, διατηρώντας παράλληλα τη διαφορά από τον αιώνιο αντίπαλό του στους 5 βαθμούς. Στα τελευταία τρία παιχνίδια έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ και η καλή του άμυνα θα είναι το κλειδί και για το ντέρμπι. Πέρα από τις γνωστές μακροχρόνιες απουσίες, αμφίβολη θεωρείται και η συμμετοχή του Kleinheisler. 

Το υπέροχο spot για το ντέρμπι

Αντί επιλόγου, σου προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά στο εξαιρετικό promo video της Cosmote TV -η οποία παρεμπιπτόντως θα προβάλλει τον αγώνα- για το τι πραγματικά πρεσβεύει το αιώνιο ντέρμπι.

Τα υπόλοιπα έρχονται απόψε, στις 20:30.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr