Είναι ο Manuel Neuer ο καλύτερος τερματοφύλακας που ανέδειξε η Bundesliga;

O Γερμανός ποδοσφαιριστής σήμερα κλείνει τα 37 του χρόνια.

O Manuel Neuer γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή πριν από 37 χρόνια και έμελλε να αναπροσδιορίσει τη θέση του τερματοφύλακα και γενικότερα το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Φέτος, ένας τραυματισμός τον έχει αφήσει εκτός  σχεδόν όλη τη σεζόν, ωστόσο δεν παύει να μνημονεύεται σχεδόν κάθε εβδομάδα από τους φίλους της Μπάγερν Μονάχου και όχι μόνο. Ανήμερα των 37ων γενεθλίων του, αναλύουμε το γιατί ο Manuel Neuer θεωρείται ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Bundesliga, τουλάχιστον.

Ο πανύψηλος (1.93 μ.) πορτιέρε της Μπάγερν ξεκίνησε την καριέρα του από την κοιλάδα του Ρουρ και την εξαιρετική τότε Σάλκε και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του. Το γερμανικό ποδόσφαιρο έψαχνε για τη "Νασιονάλμανσαφτ" τον αντικαταστάτη του Oliver Kahn και αφού ο Jens Lehmann αποτέλεσε το τέλειο μεταβατικό βήμα, σχετικά γρήγορα προκρίθηκε η λύση του Neuer.

Από το 2009 ο 23χρονος βασικός τερματοφύλακας της Σάλκε βρέθηκε στην Εθνική Γερμανίας, όπου καθιερώθηκε νωρίτερα από όσο περίμεναν κάποιοι. Το τραγικό γεγονός του θανάτου του Robert Enke τον έκανε Νο. 2 για τον Low και στη συνέχεια ο τραυματισμός του Rene Adler τον έφερε να υπερασπίζεται τα γκολπόστ των "Πάντσερ" στο Μουντιάλ του 2010. Από τότε δεν θα έχανε ποτέ ξανά τη θέση του.

Εκείνος που όρισε ξανά τη θέση του τερματοφύλακα στον 21ο αιώνα

Ο Neuer δεν προσαρμόστηκε στις αλλαγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ήταν ένας εκ των θεμελιωτών τους. Η Σάλκε σύντομα κατέστη πολύ μικρή για να τον κρατήσει και η κόντρα της με την Ντόρτμουντ έπαιξε τον ρόλο της στο να μην καταλήξει στους Βεστφαλούς. O Jupp Heynckes έκανε το καλύτερο δώρο στον διάδοχό του και το 2011 τον έφερε στην Μπάγερν Μονάχου. Φυσικά ο Neuer πήρε αμέσως τη φανέλα σπίτι του. Από την επόμενη σεζόν, μόλις στα 25 του, είχε δείξει ότι διέθετε τα φόντα να γράψει ιστορία. Το 2013 ήταν η σημαντικότερη χρονιά στη μέχρι τότε καριέρα του. Κατέκτησε το Champions League και το Triple Crown με τη Μπάγερν και το καλοκαίρι θα συναντούσε τον προπονητή που θα τον μετέτρεπε σε μύθο.

Ο Pep Guardiola ανέλαβε την Μπάγερν Μονάχου και όλοι κατάλαβαν ότι ο Neuer ήταν ο ποδοσφαιριστής που του έλειπε στην Μπαρτσελόνα. O Rummenigge το 2020 δήλωσε μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Neuer στο κέντρο! Η αλήθεια δεν απείχε και πολύ, καθώς με τον Guardiola στον πάγκο ο Neuer όχι μόνο κέρδισε το παρατσούκλι The Wall, αλλά άρχισε και να παίζει πολύ περισσότερο με την μπάλα στα πόδια και έφερε το "παγκότερμα" στα κορυφαία γήπεδα του πλανήτη. Μέσω αυτού του τεχνάσματος, ο Guardiola μπορούσε να ανεβάσει τη γραμμή πίεσης του ακόμη πιο ψηλά και ο Γερμανός τερματοφύλακας ήταν ο καλύτερος στον κόσμο για να υπηρετήσει αυτό το στυλ παιχνιδιού. Παράλληλα όμως ήταν ο κορυφαίος με την μπάλα στα πόδια και έφερε το παράδειγμά του, παντού.

Ξαφνικά όλοι ήθελαν τερματοφύλακα, που να ξέρει να παίζει με την μπάλα. O Neuer για την Μπάγερν του Guardiola δεν ήταν μόνο ο τελευταίος παίκτης που θα αποσοβούσε τον κίνδυνο στην άμυνα, αλλά και ο πρώτος που θα την έπαιρνε στην επίθεση.

Από το 2013 κι έπειτα ο Γερμανός τερματοφύλακας άρχισε να γίνεται άχαστος. Μετράει 10 σερί πρωταθλήματα με τους Βαυαρούς και πέρυσι έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της Bundesliga. Στο ενδιάμεσο κατέκτησε άλλη μια φορά το Champions League, καθώς και το Μουντιάλ του 2014. Ήταν πρωταγωνιστής σε όλες του τις επιτυχίες. Σήμερα, λάμπει δια της απουσίας του στους αγώνες της Μπάγερν και φιλοδοξεί να επιστρέψει για να γράψει ένα δυνατό τέλος στη μυθική καριέρα του.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος