Ο γίγαντας Peter Schmeichel

Ο τεράστιος Δανός τερματοφύλακας των 90s, Peter Schmeichel, κλείνει σήμερα τα 59 του χρόνια.

Ο γιγαντόσωμος τερματοφύλακας ανεβαίνει. Ο Peter Schmeichel είναι κι αυτός μπροστά. Μπορεί να βάλει ένα ακόμη γκολ στην Ευρώπη; Έχει ήδη ένα. Ο Beckham στο κόρνερ, ψάχνει τον Schmeichel, η μπάλα φεύγει στον Dwight Yorke. Giggs με το σουτ. Sheringham!

Εκείνο το βράδυ στη Βαρκελώνη

O σχολιαστής του ITV Clive Tyldesley δεν θα ξεχάσει ποτέ τα όσα έγιναν στον τελικό του Champions League, το 1999, στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης. Όπως και κάθε πραγματικός φίλος του ποδοσφαίρου. 

Τότε που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέτυχε δύο γκολ στις καθυστερήσεις και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας με 2-1 της Μπάγερν Μονάχου, που μέχρι το 91ο λεπτό κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο και κρατούσε το κύπελλο με το ένα χέρι. 

Ο γκολκίπερ των Κόκκινων Διαβόλων δεν βρέθηκε καν κοντά στη μπάλα στη φάση που έκρινε το παιχνίδι. Αλλά η παρουσία του ήταν καταλυτική στον ενδεχομένως πιο συναρπαστικό τελικό στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Peter Schmeichel, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα (στις 18 Νοεμβρίου του 1963, στο Gladsaxe της Δανίας), έδωσε εκείνη τη νύχτα το τελευταίο του παιχνίδι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Ο γίγαντας Peter SchmeichelGetty Images

Οι κινήσεις του, συνδυαστικά με το παρουσιαστικό του (1,92 μ.), την αξία και την προσωπικότητά του αρκούσαν για να προκαλέσουν αναταραχή στους Βαυαρούς. Και η τελευταία του εικόνα, ήταν αυτή που ονειρευόταν τόσο ο ίδιος όσο και οι fans της Γιουνάιτεντ. 

O Neuer πριν τον Neuer

Για όσους δεν γνωρίζουν για ποιον ακριβώς μιλάμε, πρόκειται για τον μάλλον κορυφαίο τερματοφύλακα των 90s και έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών. Μέλος της (απροσδόκητης) Πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1992 εθνικής Δανίας και ασφαλώς το νο.1 της συναρπαστικής Γιουνάιτεντ του Sir Alex Ferguson της δεκαετίας πριν το Millenium.

Μετακόμισε στο Μάντσεστερ από την Μπρόντμπι το καλοκαίρι του 1991, έναντι £505.000, με σκοπό να καθοδηγήσει την άμυνα της ομάδας αλλά κυρίως να λειτουργήσει ως "μεγάλος αδερφός" για τους τρομερούς Μπέμπηδες της τάξης του '92 - σε αυτήν άνηκαν μεταξύ άλλων οι αδερφοί Neville (Gary και Phil), ο Paul Scholes, ο Nicky Butt, ο Ryan Giggs και φυσικά ο David Beckham. Έμεινε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 1999, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 3 Κύπελλα και το προαναφερθέν Champions League, μεταξύ άλλων.

Ο Schmeichel είχε τα σωματικά προσόντα, είχε την αντίληψη, είχε την ικανότητα. Εκείνο όμως που τον βοηθούσε περισσότερο ήταν ο τρόμος που προκαλούσε στους αντίπαλους φορ, με τρόπο που μόνο ο Γερμανός Toni Schumacher πετύχαινε εκείνη την εποχή (όχι για τους ίδιους λόγους - αρκεί να θυμηθεί κάποιος τη φάση με τον Patrick Battiston στο Μουντιάλ του 1982) και, αργότερα, ο επίσης Γερμανός Oliver Kahn. Εκτός από αυτό ήταν εξαιρετικός στα τετ-α-τετ, κυρίαρχος στον αέρα και τέλειος στο να μιλά στην άμυνα, καθοδηγώντας την.

"Με το να έχεις τον Δανό στα γκολπόστ, νιώθεις τόσο ασφαλής όσο ένα κοριτσάκι που έχει τον Batman για μπαμπά. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι βρίσκεσαι στη θέση σου" έλεγε για αυτόν ο παλιός αμυντικός και συμπαίκτης του Schmeichel, Jaap Stam. Και είχε απόλυτο δίκιο. Σε αντιπαραβολή με τους σημερινούς τερματοφύλακες, αρκετοί τον συγκρίνουν με τον David de Gea. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ήταν μάλλον ο Manuel Neuer της εποχής του. 

Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά

O Peter Schmeichel παραμένει ακόμη και ένας αντιφατικός άνθρωπος: Αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του στο Μάνστεστερ αλλά στη Σίτι, προτού αυτή αποκτήσει τον χαρακτήρα που έχει σήμερα. Το γεγονός προκάλεσε τη δυσαρέσκεια κάποιων εκ των "μικρότερων αδερφών του", με αποκορύφωμα το σκηνικό με τον Gary Neville που του αρνήθηκε χειραψία στο ντέρμπι του Μάντσεστερ.

ΠΙΤΕΡ ΣΜΑΪΧΕΛ 1Getty Images

Από τα τμήματα υποδομής της Σίτι ξεκίνησε την καριέρα του και ο γιoς του Peter, Kasper Schmeichel, επίσης σημαντικός τερματοφύλακας, που υπερασπίζεται την εστία της Λέστερ από το 2011 και κατέκτησε μαζί της την Premier League (2016).

Απόλυτα δικαιολογημένα, ο Peter Schmeichel θεωρείται ένας από τους καλύτερους που φόρεσαν ποτέ γάντια και κάθισαν κάτω από τα δοκάρια. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος