O Mike James δε γεννήθηκε για να πρωταγωνιστεί

Πώς ένας γκαρντ με ύψος 1,85 που μέχρι τα 23 του έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία του Ισραήλ, μπόρεσε να τρελάνει όλη την Ευρώπη;

Ο τίτλος δεν είναι προβοκατόρικος. Κανείς στην Ευρώπη δε γνώριζε πριν από 10 χρόνια τον Mike James. Το ίδιο και στην Αμερική φυσικά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πόρτλαντ, όπου έπαιξε μπάσκετ υπό τις οδηγίες του Tony Broadous και ως το 2008 θεωρούνταν ο τρίτος καλύτερος παίκτης της Πολιτείας. Αυτό δεν αρκούσε ωστόσο για να βρει Πανεπιστήμιο πρώτης κλάσης. Κατέληξε στο Eastern Arizona College και από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του. 

Η ιστορία του Mike James

Μετά από δύο χρονιές, κατά τις οποίες φυσικά ξεχώριζε για τα επιθετικά του χαρίσματα, μπόρεσε να πείσει ότι αξίζει την ευκαιρία για ένα κολέγιο πρώτης κατηγορίας και έτσι, στα 20 του ξεκίνησε να παίζει για το Lamar. Την πρώτη του χρονιά πέτυχε 52 πόντους σε ένα παιχνίδι καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Πανεπιστημίου, που κρατούσε από το 1980 ο Mike Oliver. Έκλεισε τη χρονιά ως MVP της Περιφέρειας του Southland και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του NCAA. Φυσικά, το όνειρο του draft είχε σβήσει από νωρίς. 

O James όμως, στα 22 του έπρεπε να βγάλει τα πρώτα του χρήματα και για να το πετύχει αυτό, χρειάστηκε να ταξιδέψει τον Ατλαντικό, για να βρεθεί στην ΚΚ Ζάγκρεμπ, στην Κροατία. Δε στέριωσε εκεί και έκλεισε τη σεζόν στη Β' κατηγορία του Ισραήλ και την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν. Έπρεπε ξανά να αποδείξει ότι ανήκει στην ελίτ. "Δεν ήξερα τίποτα για την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήθελα απλά να παίζω", παραδέχεται στη σειρά Remember The Why, της Euroleague και της Adidas σήμερα. 

Ουσιαστικά στην Ιταλία και τη Β' Κατηγορία της, έμαθε τελικά πώς παίζεται το παιχνίδι στην Ευρώπη. Το 2014, στα 24 του πια, η Ελλάδα μπήκε στη ζωή του, καθώς τα μάτια των σκάουτερ του Κολοσσού Ρόδου τον εντόπισαν. Αυτό ήταν. 8 παιχνίδια και 168 πόντοι -εκ των οποίων οι 49 κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό- με τους Ροδίτες έφταναν για να τον στείλουν στα παρκέ της Euroleague. Μέσα από τα χέρια των δύο αιωνίων, η Μπασκόνια (τότε Λαμποράλ Κούτσα) τον έκανε με συνοπτικές διαδικασίες δικό της και ο James αμέσως επιβεβαιώνει ότι είναι ικανός για πολλά παραπάνω. Τη σεζόν 2015-16 ήρθε το ξέσπασμα.

Ως συμπαίκτης του Μπουρούση πια και παίκτης του Perasovic, έστειλε την Μπασκόνια στο Final 4, έχοντας αποκλείσει με απίθανες εμφανίσεις τον Παναθηναϊκό. Την αμέσως επόμενη σεζόν το παιχνίδι της μοίρας τον έστειλε πίσω στη δική του Γη της Επαγγελίας: Στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Εκεί θα βγάλει τα πρώτα πραγματικά καλά λεφτά της ζωής του και θα λατρευτεί όσο λίγοι. Βέβαια, η διάθεσή του να φύγει αμέσως στην Μύκονο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1, το 2017, τον έκανε καλτ μύθο. 

Εκείνο το καλοκαίρι ο James θα πραγματοποιούσε και το παιδικό του όνειρο. Αυτό που προ 5 ετών φαινόταν σενάριο ταινίας. Πήγε στο NBA, έχοντας ένα ανεπιτυχές πέρασμα από Σανς και Πέλικανς. Όταν κόπηκε από τους δεύτερους, η επιστροφή στην Αθήνα ήταν μονόδρομος. Στον Παναθηναϊκό κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα. Στα κρίσιμα ήταν ασταμάτητος, καθώς και τις 2 χρονιές αναδείχθηκε MVP των τελικών.

Κι όμως αναζήτησε την επόμενη πρόκληση. Ακολούθησαν Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ και οι Μπρούκλιν Νετς, όπου έγινε κολλητός του Durant και έπαιξε μέχρι και στα Playoffs, έχοντας ρόλο.

Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στη γαλλική Ριβιέρα, στο Μονακό συγκεκριμένα και απολαμβάνει τη ζωή. Και φυσικά, το μπάσκετ. Σε λίγες ημέρες θα σταθεί απέναντι στην Μακάμπι για την πρόκριση σε ένα ακόμη Final 4. Στο μεταξύ, είναι ο 4ος σκόρερ στην ιστορία της λίγκας. Καθόλου άσχημα. "Νομίζω απλά το αγαπάω. Να βλέπω, να παίζω, να μελετώ. Μου αρέσουν τα πάντα γύρω από το μπάσκετ", λέει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ της Euroleague.

Mike James

Παρεξηγημένος όσο λίγοι, αυθεντικός όσο κανείς, ο James δεν κρατά τίποτα για τον εαυτό του και πέτυχε πράγματα που δεν ήταν γραφτό να ζήσει. Και αυτό τον κάνει ξεχωριστό.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος