Ένας αναλυτικός οδηγός για τα Playoffs της Euroleague

Μία ενδελεχής ανάλυση των τεσσάρων ζευγαριών παύλα διεκδικητών του φετινού τίτλου.

Τα ψέματα τελείωσαν. Η καλύτερη εποχή του χρόνου για το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι εδώ. Τα Playoffs της Euroleague ξεκινούν απόψε και 8 ομάδες είναι έτοιμες να διεκδικήσουν 4 εισιτήρια για το Final 4 του Κάουνας. Στη ζώνη του λυκόφωτος θα δούμε τις επόμενες ημέρες τον Ολυμπιακό με την Φενέρμπαχτσε, την Μπαρτσελόνα με την Ζαλγκίρις, τη Ρεάλ με την Παρτιζάν και τη Μονακό με την Μακάμπι και σήμερα λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ των Playoffs, αναλύουμε όσα γνωρίζουμε για τα τέσσερα ζευγάρια. Ας ξεκινήσουμε με ημερολογιακή σειρά. 

Μονακό - Μακάμπι Τελ Αβίβ (Τρίτη 21:15)

Μπορεί η ομάδα της Γαλλικής Ριβιέρας να είναι θεωρητικά η λιγότερο έμπειρη σε Playoffs, μιας και πέρυσι στην πρεμιέρα της στη διοργάνωση, βρέθηκε και για πρώτη φορά στα νοκάουτ, εντούτοις το ρόστερ της έχει διατηρηθεί ίδιο σε μεγάλο βαθμό και είναι πιο "έτοιμο" για μια πρόκριση στο Final 4. Η Μακάμπι επένδυσε πολλά το καλοκαίρι με σκοπό να επιστρέψει και πάλι στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και πέτυχε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι περισσότεροι περίμεναν. Η πιο fun-to-watch σειρά των Playoffs ξεκινά πρώτη, στις 21:15 την Τρίτη με τη Μονακό που τερμάτισε 4η να διαθέτει το πλεονέκτημα έδρας. 

Πώς έφτασαν στα Playoffs

Η Μονακό που πέρυσι έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση στο Final 4 (ήττα με 3-2 από τον Ολυμπιακό), ενισχύθηκε αρκετά το καλοκαίρι με πρωταρχικό στόχο το πλεονέκτημα έδρας στην κανονική διάρκεια - στόχος επετεύχθη παρεμπιπτόντως. Στην ομάδα του Sasa Obradovic "εισέβαλαν" οι Elie Okobo, Jordan Loyd, John Brown, Jaron Blossomgame το καλοκαίρι και οι Chima Moneke και Yoan Makoundou μεσούσης της σεζόν. Τα επίπεδα σκληράδας και η αθλητικότητα ανέβηκαν επικίνδυνα στη ρακέτα, ενώ διευρύνθηκε η ποιότητα στους κοντούς με δύο σπουδαίους γκαρντ να συνοδεύουν φέτος τον Mike James

Διαβάστε Επίσης

Κάπως έτσι η σεζόν ξεκίνησε εξαιρετικά αντιμετωπίζοντας υποδειγματικά την απώλεια του Moermann με τη βοήθεια του Moneke. Για την ακρίβεια, η Μονακό είναι η μοναδική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει δύο φορές φέτος τον Ολυμπιακό. O Mike James (16.3 πόντοι) ήταν καταπληκτικός στο πρώτο μισό, για να τον διαδεχθούν στη συνέχεια πρώτα ο Elie Okobo και ύστερα οι Donta Hall και Jordan Loyd που ανέβασαν στροφές τις τελευταίες αγωνιστικές. Με εξασφαλισμένο -όπως προαναφέραμε- το πλεονέκτημα έδρας, οι Γάλλοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ρίξει στροφές. Ο δε James έμεινε δύο εβδομάδες εκτός λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, αλλά δε δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί ξανά. 

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ τα άλλαξε όλα το καλοκαίρι που μας πέρασε. Από την περσινή ομάδα παρέμεινε μόνο ο John Dibartolomeo, o Jake Cohen και ο Roman Sorkin από τους δωδεκαδάτους και όλη η υπόλοιπη ομάδα άλλαξε. Στον πάγκο έφτασε ο πρώην "πράσινος" Oded Kattash, ο οποίος έχτισε μια ομάδα από το μηδέν, με ηγέτες τους Lorenzo Brown (16.5 πόντοι) και Wade Baldwin (16.7 πόντοι). Οι δυο τους μπόρεσαν να συνθέσουν το καλύτερο ίσως δίδυμο γκαρντ στην διοργάνωση και έστειλαν την Μακάμπι στην post season για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με ρεκόρ 15-2 στην έδρα της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα Playoffs. 

Το κρίσιμο match-up

Οι ομάδες διαθέτουν μερικά από τα καλύτερα γκαρντ της διοργάνωσης, όμως πολύ σημαντική είναι και η μάχη που θα δοθεί στα forwards. Ο Alpha Diallo (10.9 πόντοι, 4.2 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ) της Μονακό και ο Bonzie Colson (10.9 πόντοι, 5.7 ριμπάουντ) της Μακάμπι μοιάζουν ακούραστοι και η μεταξύ τους μονομαχία θα κρίνει πολλά. 

Ρεάλ Μαδρίτης - Παρτιζάν (Τρίτη 21:45)

Η "Βασίλισσα" έφτασε πέρυσι μια ανάσα από τον τίτλο, καθώς ηττήθηκε στον τελικό από την Εφές και δεν άλλαξε πολύ. Ο Chus Mateo αντικατέστησε τον Pablo Laso στον πάγκο και παρά το γεγονός πώς από νωρίς κινδύνεψε να χάσει τη δουλειά του, μπόρεσε να φτάσει τη Ρεάλ κοντά στην πρωτιά στη Regular Season. Η Παρτιζάν του Zeljko Obradovic επέστρεψε φέτος στην Euroleague και ξεκίνησε πολύ άσχημα τη σεζόν, αλλά ο "Άρχοντας των Δαχτυλικιών" δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Μίκρυνε αρκετά το rotation και με σημείο αναφοράς τον Mathias Lessort έστειλε την ομάδα του Βελιγραδίου στα Playoffs. 

Πώς έφτασαν στα Playoffs

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε για όλη τη σεζόν τον Carlos Alocen, τη στιγμή που για μεγάλα διαστήματα έμειναν εκτός οι Llull, Sergio Rodriguez και Williams - Goss, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς γκαρντ για μπόλικο καιρό. Ε, και; Έχοντας ως δεδομένο MVP τον Dzanan Musa (15.5 πόντοι) και αντλώντας τεράστια βοήθεια από τη γραμμή ψηλών της, η ομάδα του Chus Mateo ολοκλήρωσε τη Regular Season στην τρίτη θέση με ρεκόρ 23-11. Ο Walter Tavares (2.3 τάπες) είναι και φέτος υποψήφιος για αμυντικός της χρονιάς και φυσικά κάθε ομάδα προσαρμόζει το παιχνίδι της προσπαθώντας να του επιτεθεί. 

Η Παρτιζάν του Obradovic, αν και ξεκίνησε τη χρονιά με ρεκόρ 4-9, χάρη σε έναν απίθανο δεύτερο γύρο κατάφερε να βρεθεί στα νοκάουτ. Σήμερα, ως η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη, απειλεί την περσινή φιναλίστ. Ο φοβερός Mathias Lessort (12.1 πόντοι, 7.3 ριμπάουντ) σε μία breakout season για τον ίδιο, έχει "κλειδώσει" τη θέση του στην κορυφαία 5αδα της σεζόν. Από την άλλη, πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Kevin Punter με 15.5 πόντους ανά παιχνίδι. Στο δεύτερο μισό της σεζόν ο Dante Exum απέδειξε ότι είναι ένας από τους καλύτερους γκαρντ της διοργάνωσης και η παρουσία του αναμένεται να είναι κομβική στη σειρά με τη Ρεάλ. Το μεγαλύτερο προβάδισμα των Σέρβων βέβαια, δεν είναι άλλο από τον προπονητή τους, Zeljko Obradovic. Φέτος έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια στη διοργάνωση, με την Stark Arena να ζει μεγάλες στιγμές. 

Το κρίσιμο match-up

Οι βασικοί ψηλοί των δύο ομάδων είναι οι καλύτεροι της φετινής διοργάνωσης και οπωσδήποτε η δική τους μονομαχία θα κρίνει πολλά. Mathias Lessort και Walter Tavares θα δώσουν μεγάλες μάχες στο ζωγραφιστό και περιμένουμε πώς και πως το ποιος θα βγει νικητής. 

Μπαρτσελόνα - Ζαλγκίρις Κάουνας (Τετάρτη 21:00)

Είναι ίσως το πιο αντιεμπορικό ζευγάρι της φάσης των 8, με τις δύο ομάδες να παίζουν μπάσκετ λίγων κατοχών και σκληρής στοχοπροσήλωσης στο πλάνο του προπονητή τους. Παρόλα αυτά, η Μπαρτσελόνα είναι η ακριβότερη ομάδα της διοργάνωσης και η Ζαλγκίρις η τρίτη πιο φθηνή, που έχει χάσει τον καλύτερο της παίκτη για όλη τη σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Sarunas Jasikevicius αντιμετωπίζει την ομάδα που τον ανέδειξε, οι δε Ισπανοί είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για πρόκριση. 

Πώς έφτασαν στα Playoffs

Στο πρώτο μισό της σεζόν η Μπάρτσα έπαιζε χωρίς τον καλύτερο παίκτη της, Nikola Mirotic, ο οποίος δεν άργησε να πάρει μπρος (15.9 πόντοι) όταν επανήλθε. Επικρίθηκε πολλές φορές για το οπισθοδρομικό της μπάσκετ και οι παίκτες φαίνονταν σαν να μην απολαμβάνουν το παιχνίδι, αλλά ευτυχώς αυτό δεν τους απομάκρυνε από τον στόχο. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κανονικής διάρκειας και με όπλο την εξαιρετική της άμυνα (2η στη Euroleague) εξασφάλισε νωρίς το πλεονέκτημα της έδρας. Τελευταία, ο Saras έχει προσπαθήσει να κλείσει λίγο το rotation και το αποτέλεσμα τον ανταμείβει. 

Η Ζαλγκίρις από την πλευρά της, είναι το απόλυτο θαύμα της σεζόν. Ο προπονητής της, Kazys Maksvytis μπόρεσε να δημιουργήσει ένα πολύ μαχητικό ρόστερ και παρά το γεγονός ότι έχασε τον ηγέτη της Keenan Evans, η Ζαλγκίρις έκλεισε εντυπωσιακά τη σεζόν και πέρασε στα Playoffs. Η Zalgirio Arena ήταν κατάμεστη σε σχεδόν κάθε αγώνα, ενώ αμέσως μετά την ανάληψη του Final 4 από το Κάουνας, δόθηκε επιπρόσθετο κίνητρο στους παίκτες. Την απουσία των Evans και Cavanaugh κάλυψαν οι Taylor και Polonara και οι Πράσινοι του Κάουνας μπόρεσαν να κάνουν την έκπληξη, καθώς την τελευταία αγωνιστική πέταξαν έξω από την 8αδα την Μπασκόνια. 

Το κρίσιμο match-up

O Τσέχος Tomas Satoransky είναι από τους αγαπημένους παίκτες του Jasikevicius και η παρουσία του στο εξής θα αποτελέσει βαρόμετρο για την ομάδα του. Απέναντί του θα βρει τον Isaiah Taylor, που πέρασε και δεν ακούμπησε από την Εφές, για να γίνει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες της Ζαλγκίρις στον δεύτερο γύρο. Και οι δύο γκαρντ είναι αρκετά οικονομικοί και έχουν το μυαλό τους κυρίως στην οργάνωση. Αν ο Αμερικανός καταφέρει να βγει νικητής από αυτό το ματσάρισμα, τότε η Ζαλγκίρις θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική.

Διαβάστε Επίσης

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε (Τετάρτη 21:45)

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν εκπληκτικά τη σεζόν, ωστόσο μόνο ο Ολυμπιακός συνέχισε με τον ίδιο τόνο στη συνέχεια. Η Φενέρμπαχτσε αν και ξεκίνησε με με 9 νίκες στα πρώτα 10 παιχνίδια, μέτρησε μόλις 10 στα επόμενα 24 και κινδύνεψε να αποκλειστεί, καθώς είχε 6 ήττες στα τελευταία 7 παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός από την άλλη ήταν κυρίαρχος όλη τη σεζόν. Έχει την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση και με ρεκόρ 24-10 κατέκτησε την πρωτιά για πρώτη φορά στην ιστορία του. Κόντρα στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, ήταν επιβλητικός νικώντας με 27 και 20 πόντους διαφορά εντός και εκτός έδρας και είναι το φαβορί για την πρόκριση στο Κάουνας. Όπως και να έχει πάντως, η Φενέρ δεν είναι ο αντίπαλος που ονειρεύεται κάποιος που κατέκτησε την πρωτιά σε έναν μαραθώνιο 34 αγώνων. 

Πώς έφτασαν στα Playoffs

Οι Ερυθρόλευκοι του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεκίνησαν τη σεζόν ακριβώς όπως την τελείωσαν. Ο Isaiah Canaan αντικατέστησε τον Tyler Dorsy, o Alec Peters τον Γιώργο Πρίντεζη και οι Black και Bolomboy αποκτήθηκαν δίπλα στον Moustapha Fall, για να δυναμώσουν την frontline. Ο Sasha Vevenkov έκανε την απόλυτη MVP σεζόν και είναι ομόφωνα ο καλύτερος παίκτης της λίγκας. Είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (17.6 πόντοι) και ο δεύτερος ριμπάουντερ (7.1) και θέλει να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Μεταξύ των υποψηφίων για τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού της σεζόν βρίσκεται και ο εκπληκτικός Thomas Walkup, που ήταν πρώτος "κλέφτης" του πρωταθλήματος, ενώ εξαιρετική σεζόν διένυσαν και οι "παλιοσειρές" Σλούκας και Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός ήταν φέτος κατά γενική ομολογία η καλύτερη ομάδα και θέλει να το επιβεβαιώσει και στα Playoffs. 

Η Φενέρμπαχτσε λειτούργησε στη φιλοσοφία της Μακάμπι και άλλαξε σχεδόν τα πάντα το περασμένο καλοκαίρι, φέρνοντας τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της. Το αποτέλεσμα τις πρώτες εβδομάδες ήταν εντυπωσιακό για μια ομάδα με 9 καινούργιους παίκτες, ωστόσο από τον Δεκέμβριο και μετά συνέβησαν οι πρώτοι τραυματισμοί και η απόδοση ξεκίνησε να πέφτει. Ο Jonathan Motley (14.9 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ) ήρθε από το Eurocup για να γίνει ένας από τους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους της χρονιάς, ενώ ο Νικ Καλάθης πραγματοποίησε μια αρκετά μεστή χρονιά σε όλους τους τομείς. Στο τέλος της σεζόν οι απουσίες των Wilbekin και Booker την επηρέασαν αρκετά και παραλίγο να μείνει εκτός συνέχειας, μάλιστα έχασε και την πρωτιά στο τουρκικό πρωτάθλημα. Μεσούσης της σεζόν πρόσθεσε στο ρόστερ της τους Έλληνες Κώστα Αντετοκούνμπο και Tyler Dorsey, με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει την παλιά του ομάδα στα Playoffs. 

Το κρίσιμο match up

Η Φενέρμπαχτσε παίρνει πολλή δύναμη από τα forward της με τους Pierre και Hayes-Davis να ξεχωρίζουν. Σε αυτές τις θέσεις ο Ολυμπιακός έχει ως αντίδοτο τους Κώστα Παπανικολάου και Sasha Vezenkov που κάνουν σεζόν καριέρας. Στο δικό μου μυαλό το πιο κομβικό ματσάρισμα είναι εκείνο του Moustapha Fall με τον Jonathan Motley, καθώς εάν ο γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού μπορέσει να επικρατήσει, τότε η Φενέρ θα χρειάζεται ένα μικρό θαύμα για να βρεθεί στο Κάουνας. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.