Ήταν άραγε αυτά τα καλύτερα Playoffs που είδαμε ποτέ;

Το παζλ του Final 4 ολοκληρώθηκε και αυτός είναι ένας μίνι απολογισμός όσων παρακολουθήσαμε.

Ήταν τα Playoffs των σπασμένων ρεκόρ και ενός φαντάσματος. Για πρώτη φορά είδαμε τρεις σειρές να πηγαίνουν σε Game 5, ενώ για πρώτη φορά παρακολουθήσαμε σε μία σειρά να γίνονται 4 Breaks. Φυσικά γίναμε μάρτυρες και των Playoffs με τα περισσότερα σπασίματα έδρας που έγιναν ποτέ, με 9 παιχνίδια σε σύνολο 18 να καταλήγουν στα χέρια των φιλοξενούμενων. Βέβαια, δεν είδαμε ποτέ τους φιλοξενούμενους να επικρατούν στο πολυπόθητο Game 5. Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Μονακό και Ρεάλ σε μία εβδομάδα θα βρίσκονται στο Κάουνας της Λιθουανίας για ένα πραγματικά αμφίρροπο Final 4 της Euroleague

Το 50% των Breaks και το ρεκόρ που καλά κρατεί

Ο μύθος του πλεονεκτήματος έδρας πήγε και... δεν πήγε παρέλαση σε αυτές τις σειρές. Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι στα 9/18 παιχνίδια επικράτησαν οι φιλοξενούμενοι, θα καταλήξουμε στο ότι η έδρα δεν έδωσε αβαντάζ, αλλά ταυτόχρονα αν σκεφτούμε ότι όλες οι σειρές κατέληξαν στις θέσεις 1-4 και τρία Game 5 πήγαν επίσης στους γηπεδούχους, τότε το συμπέρασμα είναι διαφορετικό. Όπως είπε και ο ο Γιώργος Μπαρτζώκας, το πλεονέκτημα έδρας έχει σημασία μόνο αν οδηγηθείς στο πέμπτο παιχνίδι και το είδαμε στην πράξη. Το απίθανο ρεκόρ των γηπεδούχων σε Game 5 μεγάλωσε κι άλλο και πλέον έχει φτάσει στο 18-0. 

Τα δύο buzzer beater

7 παιχνίδια κρίθηκαν με διαφορά μέχρι 5 πόντους, εκ των οποίων τα 2 στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Πρώτα ο Kevin Punter "ξέρανε" τη Ρεάλ στη Μαδρίτη γράφοντας το 0-1 για την Παρτιζάν και την επόμενη εβδομάδα ο Κώστας Σλούκας έκανε το ίδιο, πετυχαίνοντας ένα ακόμη πιο δύσκολο σουτ κόντρα στη Φενέρ. 

Τα κουρέλια της Ρεάλ τραγουδάνε ακόμα

Στο μεταξύ, εκεί που πίστευες ότι η Παρτιζάν θα έκανε το θαύμα της και θα έφτανε στο Final 4 με 3-0, το ξύλο 3 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα της έκοψε τα φτερά. Ο Edy Tavares επέστρεψε στο τρίτο παιχνίδι για να δείξει γιατί είναι ο σημαντικότερος σέντερ των τελευταίων ετών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και με εκείνον πρωταγωνιστή η Ρεάλ έφυγε με δύο εκτός έδρας νίκες από το Βελιγράδι. Στο Game 5 παρέμεινε εκτός μόνο ο Yabusele, ενώ ο Gabriel Deck τραυματίστηκε και έχασε το κρίσιμο παιχνίδι. Στην Παρτιζάν θα επέστρεφε ο Kevin Punter, αλλά η αποδυναμωμένη Ρεάλ έγραψε ιστορία. 

Η παλιοσειρά της ισπανικής ομάδας εμφανίστηκε από το πουθενά, όταν όλα έμοιαζαν χαμένα και οδήγησε τους Μαδριλένους στην πρόκριση. Llull, Rodriguez και Fernandez μπορεί να έχουν μ.ο. ηλικίας κοντά στα 37 χρόνια, όμως βγήκαν μπροστά και υπέγραψαν την πρόκριση σε ένα ακόμη Final 4. Με 4 breaks και με τον τρόπο που επέστρεψε η Ρεάλ από το -17 στο Game 5, πραγματοποίησαν ένα σερί που θα συζητάμε για χρόνια. Η Ρεάλ έγινε και η πρώτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που ανέτρεψε το αρχικό 0-2. 

Η "κυνομαχία" Ολυμπιακός - Φενέρ και το σόου στο Μονακό - Μακάμπι

Ο Ολυμπιακός έδωσε πραγματική μάχη κόντρα στη Φενέρ και κατάφερε να προκριθεί σε ένα ακόμη Final 4, γράφοντας ιστορία. Όσα συνέβησαν στη σειρά και ειδικότερα στο Game 5, τα γράψαμε εδώ αναλυτικά. Στο Κάουνας θα αντιμετωπίσει τη μοναδική ομάδα που τον έχει κερδίσει δύο φορές φέτος, τη Μονακό του Mike James. Οι Μονεγάσκοι με το πανάκριβο ρόστερ θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε Final 4, μετά την πρόκρισή τους κόντρα στην Μακάμπι σε μια σειρά που θύμιζε NBA, με 3 παιχνίδια να λήγουν κοντά στους 90 πόντους. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος