Ο καλύτερος Ολυμπιακός όλων των εποχών σε ένα ακόμη Final 4

Οι Ερυθρόλευκοι οδεύουν με τον δικό τους τρόπο προς το Κάουνας και στοχεύουν πια μόνο στην κούπα.

Η παρουσία σε δεύτερο σερί Final 4 δεν είναι δεδομένη για κανέναν. Στην πιο απαιτητική Euroleague όλων των εποχών, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο Κάουνας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Πρώτος στην κανονική διάρκεια και καλύτερος μέχρι τέλους. Το βράδυ της Τρίτης στο Game 5 κόντρα στην Φενέρμπαχτσε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επισφράγισε με τον καλύτερο τρόπο την υπέροχη χρονιά και έφτασε στο 12ο Final 4 της ιστορίας της. 

Όπως σε όλη τη σεζόν, έτσι και στο Game 5

Η Φενέρμπαχτσε ήταν πιθανότατα η καλύτερη ομάδα που θα μπορούσε να παίξει ένας πρωτοπόρος στην κανονική διάρκεια της Euroleague. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έβαλε πολύ δύσκολα για 4 παιχνίδια στον Ολυμπιακό και φάνηκε τέλεια προετοιμασμένη για τη σειρά, αλλά δε μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό των Ερυθρόλευκων ξανά. Τα βασικά της γρανάζια, οι Pierre και Hayes Davis εμφανίστηκαν κουρασμένοι και έχασαν για πρώτη φορά κατά κράτος από τους προσωπικούς τους αντιπάλους (Παπανικολάου και Vezenkov), ενώ ο Κώστας Σλούκας απέδειξε ξανά γιατί θεωρείται ο παίκτης των μεγάλων στιγμών. 

Στα καθαρά αγωνιστικά ο Ολυμπιακός ήταν εκ νέου άστοχος από το τρίποντο (4/19) αλλά αυτό ευτυχώς δεν τον κράτησε πίσω. Ο Κώστας Παπανικολάου φύλαγε το πρώτο του καλό παιχνίδι στη σειρά για το τέλος και ο Fall ήταν κυριαρχικός σε άμυνα και επίθεση. Αυτός όμως που έκανε τη διαφορά, όταν η -κατά τον ίδιο- "κυνομαχία" είχε ξεκινήσει, ήταν ο Κώστας Σλούκας. Στη δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός πέτυχε το συνηθισμένο στη Regular Season σερί του και με 15-0 έκανε το 29-31, 44-31 λίγο πριν το ημίχρονο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σερί που πετυχαίνει ομάδα στην ιστορία των Game 5 των Playoffs, με την υπογραφή του Σλούκα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τους 13 από τους 15 πόντους (εκτελεστικά και δημιουργικά). Έκτοτε ο Ολυμπιακός δεν ξανακοίταξε πίσω. Φρόντισε να αυτήν την φορά να μην αγχώσει το κατάμεστο ΣΕΦ και να μείνει σε θέση οδηγού μέχρι τέλους. 

Διαβάστε Επίσης

Επαγγελματισμός και στις προκρίσεις

Το τελικό 84-72 ήρθε μέσα σε αποθέωση αλλά όχι και ανομία. Ο οργανισμός του Ολυμπιακού έδειξε χθες ότι ξέρει πώς να γιορτάσει σωστά μία πρόκριση στο Final 4. Άλλωστε, ήταν η δεύτερη σερί και η 8η στην εποχή των Αγγελόπουλων. Οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε αγκαλιάστηκαν με τους αντιπάλους τους και αποχώρησαν από το παρκέ, ενώ κανείς δε μπήκε στο γήπεδο πριν από το τέλος του αγώνα. Όσο αυτονόητο κι αν θεωρείται για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για τα ελληνικά δεν είναι και ελπίζουμε πως αυτή είναι η αρχή του τέλους για όλες εκείνες τις στιγμές που δεν αρμόζουν στο παρκέ από καμία ομάδα. Άλλωστε και οι άνθρωποι της Euroleague σχολίαζαν με τα καλύτερα λόγια την αντίδραση των ανθρώπων του Ολυμπιακού μετά το τέλος του αγώνα. 

Γενικότερα, οι παίκτες, το τεχνικό επιτελείο και η διοίκηση των Ερυθρολεύκων σου έδειχνε χθες ότι ναι μεν είναι πολύ υπερήφανοι για το δημιούργημά τους, αλλά ότι παράλληλα σκέφτονται μόνο μπροστά. Στη συνέντευξη τύπου ο Δημήτρης Ιτούδης παραδέχτηκε την ανωτερότητα του Ολυμπιακού και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Κάουνας, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας που ποτέ δεν έψαξε μεγάλο μερίδιο στις επιτυχίες, αποθέωσε πολλάκις τη διοίκηση και τους παίκτες του για την πρόκριση. 

Διαβάστε Επίσης

Ο δύσκολος δρόμος του Ολυμπιακού

Όσα συμβαίνουν στον Ολυμπιακό την τελευταία τριετία δεν είναι επίσης αυτονόητα. Η ομάδα πριν από 3μισι περίπου χρόνια, όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεφε στο λιμάνι του, είχε μπροστά της δύο πολύ μεγάλες κρίσεις να αντιμετωπίσει: Τη διαχείριση της εκτός Α1 πορείας του -με ό,τι αυτή συνεπαγόταν- και της μετάβασης στη νέα εποχή με τη λήξη της καριέρας των δύο μύθων του συλλόγου, του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη. Υπάρχουν ομάδες που κάνουν χρόνια να απογαλακτιστούν τέτοιους εμβληματικούς παίκτες και σε ένα κλαμπ με τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού ο χρόνος είναι πάντα αντίπαλος. 

Οι κινήσεις που έγιναν εντούτοις, κυρίως από το καλοκαίρι του 2021 και στη μετά Σπανούλη εποχή συντελέστηκαν με μαεστρία σε όλα τα επίπεδα. Τα όποια λάθη διορθώνονταν στην πράξη και σιγά-σιγά στήθηκε όλο αυτό που φέτος αποτυπώνεται ως "μπάσκετ Μπαρτζώκα". Το μπάσκετ που το σύνολο βοηθά τον παίκτη να γίνεται καλύτερος (δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τον Sasha Vezenkov εν προκειμένω), εκείνο των ασίστ από όλες τις θέσεις (από τον Walkup, στον Fall όλοι σχεδόν μπορούν να γίνουν Playmakers), το μπάσκετ των πολλών, κόντρα στο μοτίβο των σταρ των highlights. 

Είναι το παιχνίδι που έστειλε τον Ολυμπιακό με μπάτζετ χαμηλότερο από όλους τους ανταγωνιστές του (σχεδόν το μισό από της Φενέρ) στην κορυφή. Οι Ερυθρόλευκοι έγιναν φέτος η πρώτη ελληνική ομάδα που βγαίνει πρώτη στην Regular Season, η ομάδα με την καλύτερη άμυνα, την μεγαλύτερη διαφορά πόντων και τις περισσότερες ασίστ στη διοργάνωση. Όλα αυτά, ενώ παραμένουν αήττητοι εντός συνόρων, έχοντας χτίσει ένα σερί 13-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό και έχοντας κατακτήσει Κύπελλο Ελλάδας και Super Cup. Έχει στη διάθεσή του τον βέβαιο MVP, Sasha Vezenkov, τον πιθανότατα καλύτερο αμυντικό της διοργάνωσης, Thomas Walkup και τον πιο clutch παίκτη της λίγκας, Κώστα Σλούκα και φυσικά τον Γιώργο Μπαρτζώκα που διεκδικεί δικαίως το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο του προπονητή της χρονιάς. 

Παρεμπιπτόντως, αξίζει να σημειωθεί ότι για το Game 5 κόντρα στη Φενέρ ο Ολυμπιακός δέχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά περισσότερα από 85.000 αιτήματα. Ήταν το 9ο ευρωπαϊκό sold-out σε σύνολο 20 αγώνων και ένα πραγματικά πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα, χωρίς αμφιβολία. Ο Ολυμπιακός τη διετία 2012-13 κατέκτησε δύο σερί φορές την Euroleague, αλλά αυτή τη φορά είναι πραγματικά κυρίαρχος για ολόκληρες τις σεζόν. Σαν μια ορχήστρα που δεν παίρνει ρεπό και μοιάζει να είναι ο καλύτερος Ολυμπιακός της ιστορίας.

Σε όλα τα επίπεδα η ομάδα αποπνέει υγεία ζηλευτή από τον καθένα και ο Πειραιάς μοιάζει ως ιδανικός προορισμός για οποιονδήποτε παίκτη με φιλοδοξίες. Όλα αυτά δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι ο τρόπος των Αγγελόπουλων και το τετράπτυχο Διοίκηση - Προπονητής - Ομάδα - Κόσμος που αδιαίρετο προχωρά μπροστά. Η περσινή πορεία στο Βελιγράδι και ο αποκλεισμός στο τελευταίο δευτερόλεπτο, απλώς μεγέθυνε τη φετινή διάθεση για διάκριση. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.