Πώς έφτασαν στο Final 4 οι διεκδικητές της Euroleague

Μονακό, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν τη φετινή Euroleague και το Esquire βρίσκεται στο Κάουνας της Λιθουανίας για να σου μεταφέρει όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ χτυπά από σήμερα στο Κάουνας της Λιθουανίας, όπου θα διεξαχθεί το Final 4 της Euroleague. Μονακό και Ολυμπιακός αγωνίζονται στο πρώτο χρονικά παιχνίδι των ημιτελικών το απόγευμα (18:00) της Παρασκευής, ενώ στις 21:00 ακολουθεί ο ισπανικός "εμφύλιος" ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Πώς έφτασαν όμως οι 4 διεκδικητές ως εδώ;

Η σταχτοπούτα Μονακό του Mike James

Η Μονακό έφτασε πέρυσι μία ανάσα από την πρόκριση στο Final 4 στην παρθενική της συμμετοχή στη Euroleague και έναν χρόνο μετά μοιάζει με έτοιμη ομάδα. Ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι αποκτώντας τους Loyd, Okobo, Brown και τερμάτισε στην 4η θέση της κανονικής διάρκειας, λαμβάνοντας το πλεονέκτημα έδρας. Ηγέτης της είναι ο Mike James και προπονητής ο Sasa Obradovic. 

Πώς έφτασαν στο Final 4 οι διεκδικητές της EuroleagueSEBASTIEN NOGIER / EPA

Στο επενδυτικό της σχήμα βρίσκονται κορυφαίοι Ουκρανοί και Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν πάθος με το μπάσκετ και φέτος έχουν ανεβάσει το μπάτζετ σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι η μοναδική ομάδα της 8αδας που κέρδισε δύο φορές φέτος τον Ολυμπιακό, τον αντίπαλό της στο Final 4 και στηρίζεται κατά πολύ στην αθλητικότητά της και φυσικά στο προσωπικό ταλέντο των τριών γκαρντ της. 

Διαβάστε Επίσης

Έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ μέσα στη σεζόν και ανέβασε πολύ το σκορ στους αγώνες της, για να φτάσει ως το τέλος. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο James ήταν απίθανος, για να τον ακολουθήσουν στη συνέχεια οι Okobo και Loyd. Υπέροχα έκλεισε τη χρονιά ο Donta Hall (7.6 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ), ενώ στα Playoffs απέκλεισε την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 3-2, δείχνοντας χαρακτήρα όταν έμεινε πίσω στη σειρά. 

Έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ μέσα στη σεζόν και ανέβασε πολύ το σκορ στους αγώνες της, για να φτάσει ως το τέλος. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο James ήταν απίθανος, για να τον ακολουθήσουν στη συνέχεια οι Okobo και Loyd. Υπέροχα έκλεισε τη χρονιά ο Donta Hall (7.6 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ), ενώ στα Playoffs απέκλεισε την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 3-2, δείχνοντας χαρακτήρα όταν έμεινε πίσω στη σειρά. 

Ο Ολυμπιακός των ρεκόρ

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο 12ο Final 4 της ιστορίας του και στο δεύτερο συνεχόμενο και το έκανε με τρόπο εμφατικό. Τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια, παίζοντας με διαφορά το καλύτερο μπάσκετ της σεζόν και απέκλεισε τη Φενέρμπαχτσε στα προημιτελικά με 3-2. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε ξανά προπονητής της χρονιάς, ενώ ο Vezenkov είναι ο βέβαιος MVP της διοργάνωσης. Είχε την καλύτερη άμυνα στη Euroleague και τη μεγαλύτερη διαφορά πόντων και αναγνωρίστηκε από όλους ως η καλύτερη ομάδα της χρονιάς.

Στα Playoffs ο Κώστας Σλούκας τον πήρε από το χέρι και τον έφτασε στο Final 4, όταν όλα έμοιαζαν δύσκολα. Ο 33χρονος γκαρντ πέτυχε το σημαντικότερο ίσως σουτ της ζωής του κόντρα στην παλιά του ομάδα, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στο break στο τρίτο παιχνίδι. 

Το μπάσκετ των Ερυθρόλευκων, το "δημοκρατικό μπάσκετ του Μπαρτζώκα" τους έφερε στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας, με το καλύτερο ρεκόρ στα χρονικά της ομάδας και τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθειά του και με τα περισσότερα sold-out που πέτυχε ποτέ η ελληνική ομάδα, είχε πάντα στο πλευρό της τον 6ο παίκτη. Μαζί του έκανε το 3-2 στη σειρά με την Φενέρμπαχτσε και προκρίθηκε σε ένα ακόμη Final 4. Στο πέμπτο παιχνίδι των Playoffs το σύστημα των εισιτηρίων δέχθηκε 85.000 αιτήματα μέσα σε 9 λεπτά για να ικανοποιήσει μόλις τα 4.000 από αυτά. Στο Final 4 του Κάουνας, που διεξάγεται σε δύσκολες για τους Έλληνες συνθήκες (ελάχιστες πτήσεις, λιγότερα ξενοδοχεία και ταυτόχρονα με τις Εκλογές), θα βρεθούν περισσότεροι από 5.000 φίλοι της ομάδας.

Διαβάστε Επίσης

Για τον Ολυμπιακό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσει να περιορίσει τους αντίπαλους κοντούς (Loyd, Okobo, James) και να βρει λύση στην άμυνα των Μονεγάσκων μέσα στη ρακέτα. Η ομάδα από το Πριγκιπάτο είναι η μοναδική που έχει κερδίσει 2 φορές τον Ολυμπιακό φέτος και εκ πρώτης άποψης φαίνεται ότι δεν του ταιριάζει, ωστόσο η εμπειρία των παικτών του Μπαρτζώκα, είναι τεράστια. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr