Η 'Οδύσσεια' ενός δημοσιογράφου μέχρι το Final 4 στο Κάουνας

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Final 4 στη Λιθουανία, να εύχεσαι να είναι μικρός ο δρόμος. Για τον Νίκο Παπαηλιού, ήταν μακρύς και εντός διαβάζεις όλα όσα πέρασε.

Οι Λιθουανοί λατρεύουν το μπάσκετ. Η Ζαλγκίρις διαθέτει ένα γήπεδο πραγματικό στολίδι, το οποίο εδώ και χρόνια είναι πάντα κατάμεστο και με φανταστική ατμόσφαιρα. Η μπασκετική κουλτούρα της πατρίδας του Sabonis, του Marculionis, του Stobergas, του Jasikevicius, του Macijauskas και άλλων πολλών, είναι δεδομένη και έπρεπε κάποια στιγμή να τιμηθεί από την Euroleague. Ως εδώ όλα καλά. Αλλά τι γίνεται όταν μια συμπρωτεύουσα είναι τόσο δύσκολα προσβάσιμη για τη μισή και πλέον Ευρώπη; Το Κάουνας φιλοξενεί φέτος το Final 4 της Euroleague και οι 5.000 φίλοι του Ολυμπιακού που αποφάσισαν να κάνουν το ταξίδι, ταλαιπωρήθηκαν και πλήρωσαν αδρά για να καταφέρουν να στηρίξουν την ομάδα τους. Μιλάω εκ πείρας.

Βρίσκομαι στο Κάουνας από το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την άφιξη του Ολυμπιακού, για ένα ταξίδι που μόνο εύκολο δεν το λες. Η πόλη κινείται σε φουλ μπασκετικούς ρυθμούς. Η μετακίνηση και η διαμονή ωστόσο, είναι μία πραγματικά ζόρικη διαδικασία, ακόμη και για τους πιο έμπειρους ταξιδιώτες. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει κάποια απευθείας σύνδεση Αθήνας-Κάουνας, η αμέσως επόμενη επιλογή ήταν το Βίλνιους, η γειτονική (περίπου 100 χλμ μακριά) πόλη και πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Έλα όμως που ούτε για το Βίλνιους υπήρχε απευθείας πτήση; 

Το πρώτο σενάριο που προέκυπτε ήταν η αλλαγή πτήσεων και η πολύωρη παραμονή στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Η φθηνότερη ήταν εκείνη μέσω Λονδίνου, αλλά το brexit επηρεάζει όσους δεν έχουν διαβατήριο και δεν προλαβαίνουν να βγάλουν τελευταία στιγμή. Συνεπώς, οι προορισμοί για τη Λιθουανία ήταν τρεις, όσοι και τα αεροδρόμια της χώρας: Κάουνας, Βίλνιους και Παλάνγκα. Καθώς λοιπόν οι τιμές των εισιτηρίων ακόμη και για τις πολύωρες αυτές πτήσεις ανέβαιναν μέρα με τη μέρα από όταν έγινε αντιληπτό ότι ο Ολυμπιακός είχε πολλές πιθανότητες να προκριθεί, οι εν λόγω λύσεις άρχισαν να απομακρύνονται. 

Διαβάστε Επίσης

Οι κοντινές πόλεις

Η Λιθουανία έχει το πρόβλημα ότι γειτνιάζει με Λευκορωσία και Ρωσία, στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος με αποτέλεσμα ακόμα και οι επιλογές για κοντινές πόλεις από το εξωτερικό μειώνονταν αισθητά. Η Ρίγα της Λετονίας και η Βαρσοβία της Πολωνίας έγιναν οι δημοφιλέστερες εναλλακτικές τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα η πτήση για την πρωτεύουσα της Πολωνίας να πλησιάζει μόνο για το "πήγαινε" τα 500 ευρώ! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη χώρα της Βαλτικής. 

Οι πιο τυχεροί Έλληνες

Οι πιο τυχεροί της όλης διαδικασίας ήταν οι κάτοικοι της Ρόδου. Το νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει απευθείας πτήση προς το Κάουνας για τουριστικούς λόγους και το βράδυ της Τετάρτης ήταν για πρώτη φορά γεμάτο, όπως μου έλεγαν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου "Διαγόρας". Περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες του αεροπλάνου ήταν φίλοι του Ολυμπιακού που τραγουδούσαν -ξέρετε τι- προτού επιβιβαστούν, με αποτέλεσμα οι Λιθουανοί που γυρνούσαν από τις διακοπές τους να κοιτάζουν απορημένοι.

Φίλοι του Ολυμπιακού στο Αεροδρόμιο της Ρόδου
Φίλοι του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Οι Ροδίτες έλεγαν πόσο τυχεροί είναι που το Final 4 γίνεται στο Κάουνας και ότι ταλαιπωρήθηκαν πολύ για να φτάσουν στο Βελιγράδι πέρυσι. Στην επιστροφή πάντως, δε θα γλιτώσουν ούτε εκείνοι την κούραση καθώς υπάρχει μόνο μία πτήση από τη Βαλτική προς τη Ρόδο. 

Η διαδρομή που προτίμησα εν τέλει εγώ για να φτάσω στο Κάουνας πέρασε από 40 κύματα, μέχρι να καταλήξω στη λύση της Ρόδου. Οι τιμές ανεβοκατέβαιναν αναλόγως με την πορεία του Ολυμπιακού στα Playoffs και αυτή αποδείχθηκε μακράν η πιο "βιώσιμη" διότι δεν ήθελα να κάνω τη διαδρομή οδικώς. Ταξίδεψα με την πρωινή πτήση από Αθήνα στα Δωδεκάνησα, έμεινα εκεί για 12 ώρες, στις οποίες μπόρεσα να κάνω την βάρδια μου, να φάω και να γυρίσω τις ομορφιές του νησιού. Στις 2 περίπου το πρωί έφτασα στο Κάουνας, μια πόλη που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ και ο ταξιτζής φρόντισε να με βάλει στο κλίμα του Final 4. Στην επιστροφή θα ταξιδέψω ως τη Ρίγα και από εκεί θα βρεθώ στην Αθήνα. 

Αεροδρόμιο Κάουνας
Στο αεροδρόμιο του Κάουνας

Παρεμπιπτόντως, τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στο θέμα της διαμονής, αφού το Κάουνας, μια πόλη 280 χιλιάδων κατοίκων, διαθέτει περιορισμένα καταλύματα και έτσι οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να κλείσουν στο Βίλνιους.

Έξω από τη Zalgirio Arena

Το Final 4 του Βερολίνου το 2024 φαντάζει πλέον μια εξαιρετική ευκαιρία...! Μέχρι τότε όμως, για το τωρινό θα διαβάζεις στο Esquire όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος