Η απόλυτη χρονιά του Sasha Vezenkov

Ο Sasha Vezenkov μόλις ανακηρύχθηκε MVP της Euroleague και θέλει να κλείσει τη χρονιά με το απόλυτο των τίτλων.

Μόλις έγινε επίσημο: Ο Sasha Vezenkov είναι ο MVP της Euroleague για το 2022-23 και είναι ο πρώτος μετά τον Nando De Colo που κατακτά το βραβείο την ίδια χρονιά που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ. Είναι παράλληλα ο MVP του Κυπέλλου, έχει κατακτήσει δύο τίτλους στην Ελλάδα και όντας ο πρώτος σκόρερ του Basket League, είναι και ο βέβαιος MVP σε περίπτωση κατάκτησης του Ολυμπιακού. Σήμερα βρίσκεται στο Κάουνας για να διεκδικήσει την πρώτη κούπα στη Euroleague και είναι πιθανό να αναδειχθεί MVP σε όποια διοργάνωση αγωνίστηκε φέτος. Ναι, είναι η απόλυτη χρονιά για τον βούλγαρο φόργουορντ, που έχει κάνει σχεδόν όλο το Σακραμέντο να επισκεφθεί το ΣΕΦ για να τον παρακολουθήσει από κοντά. 

Η σωστή νοοτροπία που τον έφερε εδώ

Ο Vezenkov δεν έσκασε από το πουθενά στον μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια. Στα 19 του ήταν πρώτος σκόρερ της Α1 με τη φανέλα του Άρη και ένας έτοιμος παίκτης. Δε φοβόταν να αναλάβει ευθύνες και η επαφή του με το καλάθι ήταν ξεχωριστή. Γρήγορα η Euroleague τον ανακάλυψε και ήταν η Μπαρτσελόνα που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. 

Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμος και μόνο με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πήρε ευκαιρίες να δείξει το ταλέντο του. Τα ατέλειωτα προβλήματα τραυματισμών τη σεζόν 2015-16 τον μετέτρεψαν σε βασικό κομμάτι του rotation, ωστόσο στο φινάλε "έφαγαν" τόσο τον προπονητή του, όσο και τον ίδιο. Η επόμενη χρονιά στη Βαρκελώνη ήταν ένα πραγματικό βάσανο. Ο Sasha δεν αγωνιζόταν και μέχρι και στις προπονήσεις ήταν εκτός ομάδας. 

Το καλοκαίρι που ακολούθησε άδειασε μια θέση φόργουορντ στο ρόστερ του Ολυμπιακού, μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου και ο Vezenkov που ακόμα δεν είχε κατασταλάξει σε ποια θέση παίζει καλύτερα, προκρίθηκε σαν ιδανική λύση. Ήταν ένα πολύ φθηνό ρίσκο για τους Πειραιώτες, που αποδείχθηκε χρυσό. 

O Vezenkov δούλεψε πολύ πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη και παράλληλα βελτίωνε το μακρινό του σουτ μέρα με τη μέρα. Την πρώτη του χρονιά αγωνίστηκε λίγο και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνον να φύγει δανεικός στην Ισπανία. Ο Ολυμπιακός και ο Χρήστος Μπαφές εντούτοις, τον κράτησαν με το ζόρι. Αυτό ήταν. Από όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στον Πειραιά, ο Sasha θα αισθανόταν καλύτερα από ποτέ. Την ύστατη χρονιά του Βασίλη Σπανούλη, στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν, είχε ξεκινήσει να ξεχωρίζει. Πλέον ο Vezenkov έχει εκτοξευθεί. Πιθανότατα τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, να ήταν διαδοχικά ο πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς. 

Διαβάστε Επίσης

Πέρυσι αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης και έφτασε ως το Final 4, φέτος έκανε το βήμα παραπάνω. Πρώτος σκόρερ, MVP, καλύτερο Ranking. Μήπως στην τελευταία (;) του χρονιά στην Ευρώπη, ήρθε η ώρα και για τον πρώτο του τίτλο; 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος