Πώς έμοιαζε το τελευταίο Champions League χωρίς Messi & Ronaldo;

21 χρόνια πριν, ο κόσμος του ποδοσφαίρου ήταν άλλος.

Τέλος εποχής λοιπόν: Με την ανακοίνωση του Lionel Messi σχετικά με την μετακίνηση του στις ΗΠΑ και το MLS έκλεισε ένα ολόκληρο κεφάλαιο των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο Cristiano Ronaldo είχε αποχωρήσει μερικούς μήνες νωρίτερα για τη Σαουδική Αραβία και έτσι οι δύο πρώτοι σκόρερ στην ιστορία του Champions League δεν αγωνίζονται πλέον στο κορυφαίο διασυλλογικό πρωτάθλημα του κόσμου. 

Αναλογιζόμενοι αυτό, σκεφτήκαμε το ντεμπούτο τους στα ευρωπαϊκά γήπεδα και το πόσο άλλαξε ο κόσμος από τότε. Ο Cristiano Ronaldo αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Champions League στις 14 Αυγούστου του 2002, όταν έπαιξε στα προκριματικά με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας κόντρα στην Ίντερ. Το ντεμπούτο του Αργεντίνου έγινε δύο χρόνια αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου του 2004, όταν στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων, η Μπαρτσελόνα αντιμετώπιζε εκτός έδρας τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Οι Καταλανοί μάλιστα ηττήθηκαν με 2-0. 

10 +1 facts για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κατά τη σεζόν 2002-03

  • Ο Roy Keane ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Premier League με μισθό 90.000 λίρες την εβδομάδα. Περίπου μισό εκατομμύριο λιγότερα από όσα βγάζει ο Ronaldo μέσα σε μία μέρα σήμερα.
  • O Zinedine Zidane έγινε παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης έναν χρόνο πριν και πέτυχε την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία. Το ποσό που έδωσε η Ρεάλ στη Γιουβέντους ξεπερνούσε τα 46 εκατομμύρια ευρώ και ήταν 5 λιγότερα από όσα κόστισε ο Nabi Keita στη Λίβερπουλ. 
  • Ο Raul ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Champions League. Συνολικά πέτυχε 71 γκολ στο Champions League και αν έπαιζε ακόμη, θα του έμεναν 70 γκολ για να ξεπεράσει τον Ronaldo. 
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε μόλις... 9 κατακτήσεις. Φυσικά ήταν και τότε πρώτη στη λίστα. 
  • Ο Pep Guardiola αγωνιζόταν στην Ρόμα, τέσσερα χρόνια πριν από το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής. 
  • O Erling Haaland, ο πρώτος σκόρερ της φετινής διοργάνωσης, ήταν στην τρυφερή ηλικία των 2 ετών. 
  • Η Βραζιλία των Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho είχε μόλις κατακτήσει το τελευταίο Μουντιάλ της σύγχρονης ιστορίας της. 
  • O Ruud van Nistelrooy της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο πρώτος σκόρερ της χρονιάς με 14 γκολ. 
  • Η Ελλάδα δύο χρόνια πριν από το EURO 2004 ήταν 8η στην κατάταξη της UEFA, πάνω από Ρωσία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Κροατία. Κατά κανόνα εκείνα τα χρόνια συμμετείχαν δύο ελληνικές ομάδες στους ομίλους του Champions League. 
  • Ο Ολυμπιακός έπαιζε τους αγώνες του στη Ριζούπολη αφού το Γ. Καραϊσκάκης δεν ήταν ακόμη έτοιμο, ενώ η ΑΕΚ που είχε φύγει από τη διοργάνωση με 6 ισοπαλίες (μεταξύ των οποίων το θρυλικό 3-3 με τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου), έπαιζε στη Νέα Φιλαδέλφεια, λίγο πριν να γκρεμιστεί το γήπεδό της. 
  • Πρωταθλήτρια Ευρώπης τη σεζόν που ο Cristiano Ronaldo έκανε το ντεμπούτο της, αναδείχθηκε η Μίλαν του Carlo Ancelotti.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr