Ο Μάριος Γιακουμάτος παίρνει το ξίφος του και βλέπει Ολυμπιάδα

Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες αθλητές δεν προέρχεται από κάποιο δημοφιλές σπορ, αλλά από την ξιφασκία.

"Όσο κι αν σου φανεί αστείο, έβλεπα πολύ Ζορό όταν ήμουν μικρός. Στις Απόκριες ντυνόμουν κιόλας έτσι και γενικά μου άρεσε πολύ η φάση. Είχε τύχει να παρακολουθήσω και λίγη ξιφασκία σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν όμως είδα ένα φυλλάδιο στο σχολείο με διάφορα αθλήματα, μεταξύ των οποίων η ξιφασκία, αποφάσισα πως θέλω να ασχοληθώ σοβαρά. Είπα "γιατί όχι;” και ξεκίνησα" λέει ο Μάριος Γιακουμάτος μιλώντας γι’ αυτό που τον έκανε να ασχοληθεί με την ξιφασκία και όχι με κάποιο άλλο σπορ. "Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα γιατί σε κάνει να σκέφτεσαι όλη την ώρα. Βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο η πειθαρχία" συμπληρώνει.

Ο 21χρονος αθλητής έπιασε το ξίφος για πρώτη φορά σε ηλικία 7 ετών και έκτοτε δεν το άφησε συμπληρώνοντας 14 χρόνια στο χώρο. Οι διακρίσεις δεν του λείπουν, το αντίθετο μάλιστα. Έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι και τη 2η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και στην αντίστοιχη σε Ολυμπιάδα Νέων. Εξίσου σημαντικό όμως θεωρεί και το γεγονός ότι σπουδάζει ψυχολογία. "Η ξιφασκία με βοήθησε να περάσω στο πανεπιστήμιο και μου έχει χαρίσει μια υποτροφία σε αθλητικό σχολείο. Πραγματικά μου αρέσουν τα μαθήματα στη σχολή μου και είναι από τις πιο ουσιώδεις ασχολίες της καθημερινότητάς μου".

Ο Μάριος Γιακουμάτος παίρνει το ξίφος του και βλέπει Ολυμπιάδα

Ποιες είναι οι υπόλοιπες; Τα κόμικς και οι ταινίες, η μουσική (λατρεύει τα Ημισκούμπρια και τον Παύλο Σιδηρόπουλο) και ασφαλώς η προπόνηση. "Ειδικά στο διάστημα που δεν υπάρχουν αγώνες είναι αρκετά ζόρικη. Κρατά μέχρι και εξάωρο" αναφέρει ο Μάριος.

Τι χρειάζεται όμως κάποιος για να γίνει καλός ξιφομάχος; Σκέφτεται λίγο και απαντά: "Η τεχνική είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να παίζεις σε άλλους ρυθμούς, όπως παίζουν στο εξωτερικό, σε άλλες ταχύτητες. Αυτό χρειάζεται πολλές ώρες ατομικής δουλειάς. Αντανακλαστικά σίγουρα και ένστικτο. Η δεύτερη σκέψη είναι επίσης πολύ σημαντική. Και τέλος, η ψυχολογία παίζει κι αυτή το ρόλο της. Το πώς θα μπεις στον αγώνα".

ΜΑΡΙΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ

Αυτό που διαφοροποιεί τους Έλληνες από τους ξένους κορυφαίους ξιφομάχους είναι πως οι τελευταίοι το κάνουν επαγγελματικά. Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας ξιφομάχος στην Ελλάδα του σήμερα, τι χρειάζεται; "Σκέψου πως στο εξωτερικό οι κορυφαίοι είναι επαγγελματίες ξιφομάχοι. Είναι η δουλειά τους, ζουν απ’ αυτό, γι’ αυτό και φροντίζουν τα πάντα στην εντέλεια. Στην Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα κότσια. Και γι’ αυτό βγάζω το καπέλο στη Βάσω Βουγιούκα, που τα κατάφερε. Θέλω να συνδυάσω την ξιφασκία και τις σπουδές. Στο κομμάτι της ξιφασκίας, όπου με βγάλει. Και όπως όλοι, έτσι κι εγώ σκέφτομαι την Ολυμπιάδα. Ποιος δε θέλει να πάει σε Ολυμπιακούς Αγώνες;".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.