Οι μπασκετμπολίστες που πήγαν απευθείας από τον έναν αιώνιο στον άλλο

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου και όλοι εκείνοι που έκαναν το δρομολόγιο ΣΕΦ-ΟΑΚΑ και αντίστροφα, απευθείας.

Μετά από μία πενταετία στον Ολυμπιακό, ο Ιωάννης Παπαπέτρου επέλεξε να φορέσει τα πράσινα και να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του Αργύρη, ο οποίος αγωνίστηκε από το 1985 έως και το 1994 στον Παναθηναϊκό.

Ο 24χρονος διεθνής φόργουορντ συμφώνησε για συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τους Πρωταθλητές Ελλάδας και μπήκε έτσι στη λίστα των παικτών που μεταπήδησαν απευθείας από το ένα αιώνιο στρατόπεδο στο άλλο. 

Πριν από αυτόν όμως υπήρξαν και αρκετοί ακόμη που έκαναν το ΟΑΚΑ- ΣΕΦ και αντίστροφα, χωρίς κάποιον άλλο ενδιάμεσο σταθμό. Και ήταν οι εξής.

Από τα κόκκινα στα πράσινα

Γυρίζοντας το χρόνο αρκετά πίσω, το 1980, ο Γιώργος Σκροπολίθας μετά από τρία χρόνια στον Ολυμπιακό μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, όπου και έκλεισε την καριέρα του, το 1992. Το καλοκαίρι του 1994, ο Ζάρκο Πάσπαλι άφηνε τον Ολυμπιακό μετά από μια συναρπαστική τριετία για τον Παναθηναϊκό, ανοίγοντας την πόρτα για τις μετακινήσεις από τον έναν αιώνιο στον άλλο στη νεότερη εποχή.

Οι μπασκετμπολίστες που πήγαν απευθείας από τον έναν αιώνιο στον άλλο

Ο Μαυροβούνιος φόργουορντ από απόλυτος ηγέτης των ερυθρολεύκων γίνεται κόκκινο πανί.

Οι φίλαθλοι ωστόσο των Πειραιωτών αρκετά χρόνια αργότερα του συγχώρεσαν την κίνηση αυτή, με τον Ζάρκο να βρίσκεται ακόμη και σήμερα συχνά πυκνά στις εξέδρες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για να παρακολουθήσει αγώνες της Ευρωλίγκας.

Θα χρειαστεί να περάσει μια 5ετία και συγκεκριμένα να φτάσει το καλοκαίρι του 1999 για να υπάρξει αντίστοιχη μετακίνηση, με τον Τζόνι Ρότζερς να μετακινείται στον Παναθηναϊκό, μετά από δύο χρόνια στον Ολυμπιακό. Ένα πέρασμα που αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχές για τον ίδιο, καθώς με τους πράσινους ο Ρότζερς κατέκτησε δύο Ευρωλίγκες (2000, 2002) και δύο πρωταθλήματα Ελλάδας.

ΤΖΟΝΙ ΡΟΤΖΕΡΣ

Ο Κροάτης σέντερ Αντρίγια Ζίζιτς συγκαταλέγεται και αυτός στη λίστα, όταν μετά από δύο χρόνια στο λιμάνι ανηφόρισε πιο βόρεια το 2007, με μια μάλλον όμως αδιάφορη ατομικά χρονιά υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στην οποία ωστόσο και πάλι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα.

ΛΟΤΖΕΣΚΙ

Ο τελευταίος, πριν τον Παπαπέτρου, που έκανε τη διαδρομή από τον Πειραιά στο Μαρούσι είναι ο Ματ Λοτζέσκι, που μέχρι σήμερα αποτελεί τον μακροβιότερο ξένο στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού (2013-2017) αλλά το περασμένο καλοκαίρι, μένοντας ελεύθερος από τους ερυθρολεύκους αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού και ανταμείφθηκε για την επιλογή του με το πρόσφατο πρωτάθλημα. 

Από τα πράσινα στα κόκκινα

Οι μετακινήσεις από τα πράσινα στα κόκκινα, έχουν την αρχή τους στο 1979, όταν μετά από 11 σεζόν στον Παναθηναϊκό, ο Χρήστος Ιορδανίδης έπαιξε τρία χρόνια στον Ολυμπιακό και ολοκλήρωσε εκεί την καριέρα του. Το ακριβώς αντίθετο δρομολόγιο από τον Πάσπαλι το ίδιο καλοκαίρι (1994) έκανε ο Σάσα Βολκόφ. Ο πρώην Σοβιετικός ψηλός πραγματοποίησε μια σπουδαία -ατομικά- σεζόν με τους πράσινους, οι οποίοι όμως έμειναν χωρίς τίτλο.

Ο Βολκόφ έμεινα ελεύθερος από τους πράσινους για να πάει στο ΝΒΑ και στους Nets, αλλά πίσω από τη μετακίνησή του κρυβόταν ο Ολυμπιακός ο οποίος κατάφερε να τον αποκτήσει. Δυστυχώς για τους ερυθρόλευκους και τον ίδιο, ο Βολκόφ νικήθηκε από τα προβλήματα τραυματισμών στη μέση του και δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου, αποτελώντας παρελθόν στο τέλος της σεζόν. Η επόμενη μετακίνηση από τους πράσινους προς Πειραιά ήρθε το 2000, με τον Νίκο Μπουντούρη, που φόρεσε για μια τριετία τα κόκκινα, εκτιμήθηκε από το κοινό των Πειραιωτών και μάλιστα παρέμεινε και σαν μέλος του τεχνικού τιμ μετά το τέλος της καριέρας του. Η σημαντικότερη ωστόσο μετακίνηση μεταξύ των αιωνίων συνέβη το καλοκαίρι του 2010.

Η μετακίνηση του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό δεν ήταν μια απλή αλλαγή φανέλας.

Ήταν η κίνηση που άλλαξε τον ρου του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Μετά την επιστροφή του από τους Houston Rockets στην Ευρώπη και μια σερί τριετία στον Παναθηναϊκό, ο Kill Bill επιθυμούσε διακαώς να βρει μια ομάδα στην οποία θα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Και την βρήκε στον αιώνιο αντίπαλο, με την ιστορία να τον δικαιώνει με 2 συνεχόμενες Ευρωλίγκες -στις οποίες βραβεύθηκε και ως MVP- και 3 πρωταθλήματα Ελλάδας. 

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ

Δύο χρόνια μετά τον Σπανούλη, ο Στράτος Περπέρογλου θα έπαιρνε την ίδια απόφαση μετά από μια 5ετία με το τριφύλλι, αποτελώντας τον τελευταίο παίκτη που κατέβηκε στον Πειραιά απευθείας από τους πράσινους. Τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.