O Rio Ferdinand γνωρίζει πώς ν' αμύνεσαι στις δυσκολίες της ζωής

Ο πρώην ποδοσφαιριστής σήμερα κλείνει τα 40 και έχει μερικές σοφίες για τη ζωή την ίδια.

Γράφει: Esquire Editors 07 Νοεμβρίου 2018

Υπήρξε ένας από τους ικανότερους πιο ακριβοπληρωμένους Βρετανούς αμυντικούς στην Αγγλία. Θέση την οποία ξεπέρασε μόλις μία φορά ο Lillian Thuram το 2001. Ακόμη και αν σημείωσε ικανές εμφανίσεις στη West Ham και την Leeds, το όνομα του συνδέθηκε με την καριέρα του στη Manchester United, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την άμυνά της. Συνηγορούν σε αυτό τα 6 πρωταθλήματα Αγγλίας και τα 14 τρόπαια συνολικά τρόπαια που κατέκτησε στο Μάντσεστερ στα 12 χρόνια που έμεινε εκεί. 

O Rio Ferdinand γνωρίζει πώς ν' αμύνεσαι στις δυσκολίες της ζωής

Ο Rio μπορεί να έχει κρεμάσει τα παπούτσια του εδώ και περίπου 5 χρόνια, αλλά έχει ακόμη πολλές συμβουλές για το πως να αμυνθείς στις δυσκολίες της ζωής.

> Το πρώτο τρόπαιο που κέρδισα ήταν σε έναν αγώνα BMX. Ήρθα τελευταίος, αλλά επειδή ήμουν 6 χρονών και οι υπόλοιποι ήταν 12, μου έδωσαν ένα αναμνηστικό για τη συμμετοχή. Οδηγούσα ένα κιτρινοκόκκινο Raleigh Burner και το μόνο κόλπο που ήξερα να κάνω ήταν το bunny hop.

> Η εμφάνισή μου; Πασχίζω να τη διατηρώ. Ο καθένας παίζει το παιχνίδι ανάλογα με τα χαρτιά που έχει, σωστά;

> Ένα τουρνουά πινγκ πονγκ ανάμεσα σ’ εμένα, τον Cristiano Ronaldo και τον Robin Van Persie έχει πολύ ενδιαφέρον. Με έχουν νικήσει και οι δύο βέβαια, αλλά τους έχω νικήσει κι εγώ. Φυσικά και θα κερδίσω εγώ στο τέλος, ενώ ο Robin και ο Cristiano θα ανταγωνίζονται για τη δεύτερη θέση. Είμαι ο Roger Federer του γκρουπ, γιατί έχω και την τεχνική και το στήσιμο. Αυτοί, από την άλλη, βασίζονται στη δύναμη και την επιθετικότητα. Δε δείχνει καλό, έτσι; Τους τα λέω και μετά τα παιχνίδια. Κατά τη διάρκεια κάνω πολλά σχόλια.

> Είχα μια πολύ άσχημη εμπειρία από την τεκίλα όταν ήμουν 18 χρονών. Ήπια ένα ποτήρι στο Χάμπστεντ σαν να ήταν κάποιο συνηθισμένο ποτό. Η τεκίλα όμως έχει τόσο δυνατή γεύση, που σε κάνει να τη θυμάσαι για πάντα. Και μόνο η μυρωδιά της μου προκαλούσε πονοκέφαλο. Κατάφερα να το ξεπεράσω σχετικά πρόσφατα.

> Προτιμώ το smart casual ντύσιμο. Ίσως μετά τον αγώνα το στυλ μου να γίνεται λίγο περισσότερο smart επειδή κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ντρέπομαι να σου πω πόσο μεγάλη είναι η γκαρνταρόμπα μου – θυμίζει κατάστημα. Μου δίνουν όμως πολλά πράγματα δωρεάν. Γενικά, αν υπάρχει κάτι δωρεάν εκεί έξω, είμαι ο άνθρωπός σου. Μ’ αρέσει το τζάμπα.

> Μεγάλωσα σε ένα σπίτι στο Πέκαμ στο νότιο Λονδίνο. Ο πατέρας μου ήταν ράφτης. Η μητέρα μου πρόσεχε παιδιά. Μου τα έψαλλαν όταν δε ζητούσα κάτι με τη λέξη "παρακαλώ", οπότε δε μ’ αρέσουν οι άνθρωποι με κακούς τρόπους. Σ’ εκείνο το σπίτι μοιραζόμουν το δωμάτιο με τον αδερφό μου. Ο πατέρας μας είχε ζωγραφίσει στον τοίχο όλα τα καρτούν που αγαπούσαμε μικροί: τον Danger Mouse, τον Scooby-Doo και τον He-Man.

> Όταν μένεις σε ξενοδοχείο, κάτι δεν πάει καλά με τη λεκάνη της τουαλέτας. Είναι θέμα συνήθειας. Φαντάσου ότι μετακόμισα στο Λονδίνο και ακόμη δεν αισθάνομαι άνετα με την τουαλέτα.

> Δεν μπορώ να καταλάβω τους γονείς που έχουν παιδιά, αλλά δε θέλουν να αλλάζουν πάνες. Γι’ αυτή τη δουλειά πρέπει να λερώσεις λίγο τα χέρια σου.

> Αν θες να είσαι fit ενώ τρέχεις, φρόντισε να τρως μικρότερα γεύματα και σε σωστές ώρες. Ποτέ μην τρως μεγάλα γεύματα πριν πέσεις για ύπνο.

> Δεν έχω κλάψει ποτέ με ταινία. Την τελευταία φορά που έκλαψα ήμουν κουμπάρος σε ένα γάμο και είχα αγχωθεί με την πρόποση που έπρεπε να κάνω. Πιέστηκα πολύ. Ίσως σας αφήσω να δείτε το βίντεο.

> Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να σταματήσει το ρατσισμό. Είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει από την κοινωνία και πρέπει η ίδια να φροντίσει για την επίλυσή του. Θα έρθει από την παιδεία, το σχολείο και τους γονείς.

> Είμαι τεμπέλης, αλλά δε μ’ αρέσει η τεμπελιά. Για παράδειγμα, δεν είμαι από τους τύπους που παρατάνε πιάτα, φαγητά και χαρτοπετσέτες πάνω στο τραπέζι ενός εστιατορίου. Ειδικά όταν είμαι σε δημόσιο χώρο, είμαι τακτικός, καθαρός και κοιτάζω να κάνω τη δουλειά του άλλου ευκολότερη.

> Να συγχωρώ και να ξεχνάω; Όχι, δεν είμαι καλός σ’ αυτό.

rio ferdinand

> Μ’ αρέσει πολύ να βρίσκομαι στην παραλία κρατώντας μια μπίρα. Να μπαίνω για κολύμπι, επ’ ευκαιρία να ρίχνω κι ένα κατούρημα και να βγαίνω.

> Το Μαλάουι είναι το πιο στενόχωρο μέρος όπου έχω βρεθεί ποτέ.Το είχα επισκεφθεί με τον Gary Neville και τον David James το 2005 εκπροσωπώντας την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η καλύτερη δουλειά που θα μπορούσες να κάνεις εκεί ήταν να κατασκευάζεις φέρετρα. Ο HIV και η ελονοσία θερίζουν ακόμη και σήμερα. Είδαμε παιδιά να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας και να μην υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι στο νοσοκομείο. Αν ήμουν πατέρας εκείνη την περίοδο, θα είχα φρικάρει. Ήταν ένα ταξίδι αντίληψης.

> Έκανα ενόργανη γυμναστική για το Σάουθγουορκ στους Λονδρέζικους Αγώνες Νέων. Κάποιος που βρισκόταν εκεί εκπροσωπούσε τη Σχολή Μπαλέτου. Μάλλον πρέπει να με είδαν στην κατάλληλη φόρμα, μιας και στη συνέχεια μου πρόσφεραν μια υποτροφία διάρκειας τεσσάρων ετών. Το μπαλέτο είναι δύσκολο, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, το απόλαυσα.

> Μ’ αρέσει να επισκευάζω χαλασμένες πρίζες. Στην τελική, δεν ασχολείσαι με κάτι παρά μόνο αν δεν το χρησιμοποιείς.

> Δεν είμαι θρήσκος. Πιστεύω ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τα πράγματα έχουν έτσι ή αλλιώς. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

> Μ’ αρέσουν τα μπάρμπεκιου. Το φαγητό μου έχει πάντα καλή γεύση. Το ξέρω γιατί φροντίζω να το προετοιμάζω σωστά. Μαρινάρω το κρέας από το προηγούμενο βράδυ και μετά ετοιμάζω μια σαλάτα με ένα καλό dressing: κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, ίσως και λίγο τσίλι. Κάποιες φορές η γυναίκα μου ίσως κάνει και κοφτό μακαρονάκι με λιωμένο τσένταρ. Μετά το γεύμα θέλω πάντα κάτι σε γλυκό, αλλά δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι επιδόρπιο. Ένα μπισκότο σοκολάτας μού κάνει μια χαρά.

> Όσο κι αν σε συμπαθεί ο προπονητής σου, υπάρχει μια γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσει για να γίνεις πετυχημένος. Ίσως στην αρχή να μου άρεσε να παίρνω μια χριστουγεννιάτικη κάρτα Χριστουγέννων από τον Sir Alex Ferguson και την προπονητική του ομάδα. Τώρα δε θα ήθελα κάτι τέτοιο.

> Έχω αρχίσει να εξοικειώνομαι με την ιδέα να αποκτήσω σκύλο. Τα παιδιά μου είναι τρελαμένα μαζί τους, αλλά τα κατοικίδια μυρίζουν πολύ. Πηγαίνεις στο σπίτι κάποιου και καταλαβαίνεις από την εξώπορτα ότι έχει σκυλιά. Αν τελικά πάρω, τα παιδιά μου καλά θα κάνουν να τα διατηρούν καθαρά. Ποιος ο λόγος να πάρεις ένα καναρίνι ή ένα χάμστερ; Μ’ αρέσουν τα ζώα και πηγαίνω συχνά στο ζωολογικό κήπο. Το σαφάρι που είχα πάει στη Νότια Αφρική ήταν μοναδική εμπειρία. Δεν είναι ότι δεν αγαπώ τα ζώα, απλά δεν προτιμώ τα κατοικίδια.

rio ferdinand

> Το δεύτερό μου όνομα είναι Gavin. Αλλά δεν ταιριάζει καθόλου με το Rio και το Ferdinand. Το σύνολο απλά δεν είναι εύηχο.

> Διάβασα το βιβλίο του Warren Buffet. Δε θυμάμαι τον τίτλο του αυτή τη στιγμή, αλλά ήταν καλό. Μ’ αρέσει να διαβάζω βιβλία που μιλάνε για τον Bin Laden, τον Saddam Hussein, τον Putin... Τα βιβλία αυτά μπορεί να περιέχουν τη γνώμη κάποιου άλλου για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά αυτό δεν κάνει το περιεχόμενό τους λιγότερο διορατικό. Έχεις διαβάσει το Marching Powder; Αναφέρεται σε μια φυλακή στη Βολιβία, πραγματική ιστορία. Είναι πολύ καλό.

> Όλοι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που γνώριζες όταν ήσουν νέος, συνήθιζαν να λένε: "Μια μέρα θα μετράς τους καλούς σου φίλους στα δάχτυλα του ενός χεριού". Κι εσύ έλεγες: "Πώς; Δε μου φτάνουν και τα δύο χέρια για να τους μετρήσω". Ο αριθμός αυτός τελικά ελαττώνεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος