O Conοr McGregor και το trash-talking στο ρινγκ

Γιατί δεν πρέπει να βρίζεις τα ιερά και τα όσια ενός Αβάρου.

Οι παλιότεροι έλεγαν πως, προτού βγάλεις τη γλώσσα σου, πρέπει να τη βουλιάζεις στο μυαλό σου. Κοινώς, προτού μιλήσεις, οφείλεις να σκεφτείς. Ακόμα κι αν ο εγωισμός και η αυτοπεποίθησή σου έχουν μηδενίσει το κοντέρ, οφείλεις να σκέφτεσαι προτού εκστομίσεις κάτι, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Κρατάς πάντα μια πισινή. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι εχέφρονες άνθρωποι, εκτός από τους Ιρλανδούς.

Είθισται, όταν οι προσεχείς αντίπαλοι σε κάποιο βίαιο σπορ πρωτοσυναντιούνται ενώπιον των δημοσιογράφων, να ανταλλάσσουν εθιμοτυπικά μεταξύ τους ευφυείς διαλόγους, όπως "θα σου...", "θα μου...".

O Conοr McGregor και το trash-talking στο ρινγκ

Ο Conοr McGregor είναι αναμφίβολα ένας κορυφαίος αθλητής στο mixed martial arts, το είδος εκείνο του σπορ που μπορούμε να μεταφράσουμε ως "κοκτέιλ πολεμικών τεχνών": μια αμερικανική εφεύρεση που συνδυάζει όλα τα είδη πολεμικών τεχνών και πάλης, εκτός του κατς. Γιατί το ματς δεν είναι πάλη, αλλά μια χορογραφία υψηλού συγχρονισμού, όπου ακόμα κι ο Floyd Mayweather να αγωνιστεί εναντίον ενός μωρού τριών μηνών, εκείνο θα σκάσει στα γέλια.

Επίσης, σύμφωνα με τη Wikipedia, ο Conor "είναι γνωστός για την ικανότητά του να προσελκύει κόσμο για να παρακολουθεί τους αγώνες του στα PPVs (Pay-Per-Views) του UFC λόγω της εξωφρενικής του ζωής αλλά και της ικανότητάς του στο trash-talking (ανταλλαγή απρεπών φράσεων με τους αντιπάλους) κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου πριν από τους αγώνες".

Ο Conοr λοιπόν, ο επονομαζόμενος και Notorious (Περιβόητος), όταν συναντήθηκε με τον Khabib Nurmagomedov, πέραν των εθιμοτυπικών "θα σου...", "θα μου...", άρχισε να του βρίζει και ό,τι έχει πιο ιερό: τη θρησκεία, την πατρίδα, τον πατέρα του και δεν είμαι σίγουρος αν έπιασε στο στόμα του τη μητέρα και την αδελφή του. Κι εκεί ήταν που την πάτησε.

Πρώτον, δε βρίζεις την πατρίδα κάποιου, που, όπως περιέγραψε ο Eddie Scrap-Iron Dupris (Morgan Freeman) τον τόπο καταγωγής της Million Dollar Baby, βρίσκεται: "...somewhere between nowhere and goodbye", είναι δηλαδή κάπου ανάμεσα στο πουθενά και στο άντε γεια. Καλύτερη περιγραφή για το Νταγκεστάν δε θα μπορούσε να υπάρξει και οι καταγόμενοι από τη "Χώρα των βουνών" είναι πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Δεύτερον, δεν του βρίζεις τον πατέρα, που στο διώροφο φτωχικό τους στον κάτω όροφο ο άνθρωπος δε φιλοξενούσε προμήθειες και ζώα, όπως συνηθίζεται, αλλά είχε δημιουργήσει ένα γυμναστήριο στο οποίο προπονούνταν από την τρυφερή τους ηλικία ο Khabib και ο μεγαλύτερος αδελφός του – δε βρίζεις σε κάποιον τον άνθρωπο που τον δημιούργησε και τον διαμόρφωσε αυτό που είναι.

Επίσης, δε βρίζεις τη θρησκεία κάποιου που γεννήθηκε σε έναν τόπο από τον οποίο στρατολογεί τους πιο φανατικούς και επικίνδυνους οπαδούς του το Ισλαμικό Μέτωπο. Κυρίως όμως δε βρίζεις τα ιερά και τα όσια ενός τύπου που μετράει μόνο νίκες εντός του οκταγωνικού ριγκ, ιδιαίτερα όταν εσύ έχεις γευτεί την ήττα ήδη τρεις φορές.

Αν είχε φροντίσει να συλλέξει πληροφορίες για τον αντίπαλό του, ο Conor McGregor πιθανόν θα είχε μάθει ότι ο Khabib δεν είναι "Ρώσος", που χάνει ακόμα κι από Ιταλιάνους, όπως ο Rocky Balboa, αλλά Άβαρος. Κι αν δεν του έλεγε τίποτε η λέξη (το πιθανότερο), τότε θα έπρεπε να έχει απευθυνθεί σε έναν καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας ώστε να του εξηγήσει τι "φρούτα βγάζουν οι μογγολικές στέπες".

Το αποτέλεσμα πιθανότατα το διάβασες ή το είδες σε ένα ολιγόλεπτο βιντεάκι: ο Khabib ορμάει και όποιον πάρει ο χάρος (τον Conor συγκεκριμένα). "Υποταγή" και η πρώτη ήττα του Conor στο UFC – όχι απλώς έχασε, αλλά ξεφτιλίστηκε. Το τι επακολούθησε δεν το αναφέρουμε ώστε να μην οξύνουμε τα πνεύματα που συντηρούν τη βία στους αθλητικούς χώρους. Πάντως, ο Conor φτηνά τη γλίτωσε – με τους τύπους από το Νταγκεστάν δεν πρέπει ούτε καν να αστειεύεσαι αν δε θέλεις να βρεθείς μαχαιρωμένος, πυροβολημένος, γαζωμένος ή ανατιναγμένος.

Ο Conor McGregor κέρδισε πάντως για άλλη μία φορά στη μάχη των εσόδων. Με τούτα και μ’ εκείνα πρόσφερε στο UFC 180 εκατομμύρια ζεστά δολάρια εισπράξεις από τους συνδρομητικούς θεατές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος