Frenkie de Jong, επιστροφή στο μέλλον

Με την απόκτηση του 21χρονου Ολλανδού μέσου, η Μπαρτσελόνα φαίνεται να επιστρέφει στις Cruyff-ικές τις αρχές. Ή να τις εξελίσσει.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Ιανουαρίου 2019

Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε να βγάλει από τα ταμεία της €86.000.000 (75+11 που θα πληρωθούν αναλόγως επίτευξης στόχων) για να κάνει δικό της -από την 1η Ιουλίου- τον επόμενο σπουδαίο Ολλανδό μέσο.

Ο 21χρονος Frenkie de Jong παίζει να είναι αυτή τη στιγμή το πιο συζητημένο όνομα στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά στέκια, για όλους τους σωστούς λόγους. Ο de Jong, για τον οποίο ενδιαφέρθηκαν τόσο η Παρί Σεν Ζερμέν όσο και η Μάντσεστερ Σίτι επέλεξε τους μπλαουγκράνα, πραγματοποιώντας το παιδικό του όνειρο, αλλά όχι μόνο αυτό. Το ποδόσφαιρο που διαχρονικά (ή πιο σωστά από τον Cruyff και μετά) υπηρετούν οι Καταλανοί του ταιριάζει απόλυτα. Στη Μπαρτσελόνα από την άλλη, είναι σίγουροι πως δεν πρόκειται για μία επένδυση για την οποία θα μετανιώσουν και ελπίζουν πως ο Ολλανδός θα φέρει νέα επανάσταση στο παιχνίδι. Όχι μόνο στο δικό τους αλλά και γενικά. 

Και η αλήθεια είναι πως οι σκέψεις τους έχουν τρομερά γερές βάσεις. O Frenkie de Jong είναι μέσος. Από εκείνους που στο Football Manager χαρακτηρίζονται ως deep-lying playmaker (o Andrea Pirlo ο τελευταίος μεγάλος τέτοιος). Με την ίδια ευκολία, στο ίδιο παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως mezzala (ας πούμε κάτι σαν τον Naby Keita στη Λίβερπουλ ή τον Paul Pogba όταν έπαιζε στη Γιουβέντους). Πολλοί λένε πως θα μπορούσε να παίζει και κεντρικός αμυντικός για να φτιάχνει παιχνίδι από πίσω - ιδανικός για το ποδόσφαιρο του Maurizio Sarri στην Τσέλσι ή του Pep Guardiola στη Σίτι. Θυμίζει 8άρι, θυμίζει και 10άρι, θυμίζει όμως και λίμπερο από άλλη εποχή. Τίποτα από όλα αυτά ή πιο σωστά, όλα αυτά μαζί. Ήταν η καρδιά του Άγιαξ που προκρίθηκε μαζί με την Μπάγερν Μονάχου από τον όμιλο του Champions League και ένας από τους βασικούς λόγους που η εθνική Ολλανδίας ξεκινά να γίνεται και πάλι ελκυστική. 

Μοιάζει βγαλμένος από το μέλλον του αθλήματος: Ριψοκίνδυνα σλάλομ που ξεκινούν από την περιοχή της ομάδας του, κάθετες και μπαλιές τρύπες, 30άρες και 40άρες με χειρουργική ακρίβεια, τεχνική, σκέψη δύο φάσεις μπροστά, τέλεια πρώτη επαφή. Και πολλά άλλα. Οκ, δεν είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη (ακόμη;), έχει και μειονεκτήματα, όπως ας πούμε ότι είναι σχετικά αδύναμος, δεν έχει κεφάλι, είναι light για να παίξει πίσω, ενδεχομένως και αργός. Είναι όμως μία μοναδική περίπτωση παίκτη που θαρρείς πως είναι φτιαγμένος για την avant-garde του παιχνιδιού. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η διαδρομή του: Τέτοιοι γεννιούνται στην Ολλανδία, ανδρώνονται στον Άγιαξ (ο οποίος τον είχε αποκτήσει έναντι ενός Ευρώ, true story, συν κάτι δανεικούς, από τη Βίλεμ) και καταλήγουν στη Μπάρτσα.

Frenkie de Jong, επιστροφή στο μέλλον

Οι Ολλανδοί έθεσαν τις βάσεις πριν αρκετές δεκαετίες για να προχωρήσει το ποδόσφαιρο και η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που τους κόπιαρε, καλύτερα και με μεγαλύτερη επιμονή από κάθε άλλον, σε βάθος μάλιστα χρόνου. Ετοιμάζεται να το κάνει ξανά, μη διστάζοντας να θυσιάσει τρεις από τους χαφ της το επόμενο καλοκαίρι. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της Sport, Quim Domenech, οι Ivan Rakitic, Denis Suarez και Rafinha, θα φύγουν για άλλες πολιτείες ώστε να βρει χώρο και χρόνο ο de Jong. Με ή χωρίς τον Ernesto Valverde, που σημειωτέον είναι από τους μεγαλύτερους fan του Κροάτη μέσου. 

O de Jong έχει επίσης μία ικανότητα που ελάχιστοι φαίνεται να διαθέτουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο: Να βγάζει τη μπάλα από την άμυνα ντριμπλάροντας, αντί μίας εύκολης πάσας. Αν επιλέξει το δεύτερο θα το κάνει σχεδόν πάντοτε κάθετα και όχι παράλληλα (ή με κάποια απελπισμένη βαθιά μπαλιά) όπως το 90% των παικτών που καλύπτουν τη θέση του αμυντικού χαφ. Στον Άγιαξ, τον είχαν βάλει να παίζει ανάμεσα από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς (ή πολύ συχνά δίπλα στον επίσης παικταρά Matthijs de Ligt) και να παίρνει από εκεί τη μπάλα για να χτιστεί σωστά η επίθεση. Όσο ριψοκίνδυνο κι αν ήταν αυτό, ο de Jong, όχι μόνο αντεπεξήλθε αλλά έκανε και τη διαφορά. Οι αριθμοί συμφωνούν: 91,7% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, 2,7 μακρινές επιτυχημένες ανά ματς και 1,2 πάσες-κλειδιά (από αυτές που οδηγούν σε ευκαιρία για γκολ). Το παιχνίδι του στηρίζεται στη διαρκή κίνηση, είτε δική του, είτε των άλλων. Προτιμά το δεύτερο, αν και είναι απολαυστικός στο πρώτο. Ένα ποδόσφαιρο τάξης αλλά ταυτόχρονα και φαντασίας.

Από τα 70s μέχρι σήμερα έχουν περάσει περισσότεροι από 20 Ολλανδοί ποδοσφαιριστές από το Καμπ Νου. Παίκτες όπως οι Johan Neeskens, Ronald Koeman, Michael Reiziger, Frank de Boer, Phillip Cocu, Patrick Kluivert, Marc Overmars και ασφαλώς ο Johan Cruyff. Αλλά και αυτοί που δεν άφησαν ακριβώς το στίγμα τους: Winston Bogarde, Boudewijn Zenden, Ronald de Boer, Edgar Davids, Ibrahim Afellay και Jordi Cruijff μεταξύ άλλων. Ο de Jong έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει μέλος του πρώτου γκρουπ και μάλιστα ένα από τα πιο εξέχοντα.

ΦΡΕΝΚΙ ΝΤΕ ΓΙΟΝΓΚ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

"Ταιριάζει απόλυτα στη Μπαρτσελόνα και στο στυλ παιχνιδιού της. Θεωρώ ότι θα τα πάει καταπληκτικά, έχω ένα ξεχωριστό προαίσθημα γι' αυτό" ανέφερε ο διευθυντής ποδοσφαίρου (πια) του Άγιαξ, Marc Overmars, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας των δύο ομάδων. Στη Βαρκελώνη τον βλέπουν ως αντικαταστάτη του -υπερπολύτιμου- Sergio Busquets. Οι εκπληκτικές ικανότητες του de Jong όμως μπορεί να τον κάνουν να αποδειχθεί πολλά περισσότερα από αυτό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.