O Manny Pacquiao δεν λέει ποτέ game over

H ιστορία του Pac-Man, του ταπεινού μποξέρ που έγινε ζωντανός θρύλος και που εξακολουθεί να προκαλεί όποιον τον αμφισβητεί.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Αγάθος 30 Ιανουαρίου 2019

Υπάρχουν πρωταθλητές που δεν τα παρατάνε ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο Manny Pacquiao, στις 17 Δεκεμβρίου, έκλεισε τα 40 - τα 24 από αυτά τα έχει περάσει στα επαγγελματικά ρινγκ: 70 αγώνες, 61 νίκες (39 με νoκάουτ), 7 ήττες στα σημεία. 70 μάχες που τον έφεραν από την απόλυτη φτώχεια, που βίωσε ως παιδί, στη δόξα, στο χρήμα και στην απόλυτη καταξίωση: ο Pacquiao θεωρείται ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές στον κόσμο, με 32 εκατομμύρια δολάρια κέρδη το 2011 και 160 το 2015 (χρονιά που αντιμετώπισε τον Floyd Mayweather, ο οποίος συμπτωματικά, είναι ο μόνος που βρίσκεται μια θέση μπροστά του στην ετήσια κατάταξη του Forbes).

Ωστόσο, ο Pac-Man, είναι ο μοναδικός πυγμάχος στον κόσμο που κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες βάρους, από την "Μύγα" έως τα "Υπέρ-ημιβαρέα". 

Η τελευταία νίκη ήρθε στο Λας Βέγκας στις 19 Οκτωβρίου του περασμένου έτους απέναντι στον Adrien Broner, σηματοδοτώντας την θριαμβευτική επιστροφή του μποξέρ που έγινε ζωντανός μύθος, ο οποίος αν και είχε κρεμάσει τα γάντια του για καιρό, άλλαξε γνώμη ονειρευόμενος ένα μόνο πράγμα: να χτυπηθεί ξανά με τον Floyd Mayweather ώστε να στραπατσάρει για τα καλά το πρόσωπο του "Pretty Boy".

Η μόνη φορά που συναντήθηκαν οι δυο πυγμάχοι ήταν το 2015, στην επονομαζόμενη μάχη του αιώνα. Με διαρκή αμυντική τακτική ο Mayweather ανακηρύχθηκε νικητής στα σημεία, ωστόσο τόσο οι θεατές δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα των κριτών, με τον Manny να ωρύεται για τη μεγάλη αδικία.

O Manny Pacquiao δεν λέει ποτέ game over

Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος του μποξ ήταν ανέκαθεν υπέρ του Pacquiao, κυρίως λόγω της ταπεινής του προέλευσης, κάτι που τον καθιέρωσε ως "πρωταθλητή του λαού" - όχι μόνο στις Φιλιππίνες, στη χώρα από την οποία προέρχεται. Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός Mayweather είναι ένας τύπος που του αρέσει να αναδεικνύει τον πλούτο του - ο ίδιος έχει δηλώσει ότι κοιμάται σε ένα στρώμα γεμάτο χαρτονομίσματα αντί για πούπουλα.

Βέβαια και ο Pac-Man είναι πλούσιος, αλλά όλα αυτά τα χρόνια επιδεικνύει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο στη χώρα του, έχοντας επανειλημμένα βοηθήσει οικονομικά τα θύματα των διαφόρων φυσικών καταστροφών που υπέστησαν οι Φιλιππίνες. Το ίδιο φιλάνθρωπος και γενναιόδωρος αποδείχθηκε και προς συναδέλφους μποξέρ, οι οποίοι είτε κατέληξαν στην απόλυτη φτώχεια (Rolando Navarrete) είτε έπρεπε να περάσουν μήνες σε κώμα μετά από έναν αγώνα (Z Gorres).

Κάποια εποχή ο Manny Pacquiao φλέρταρε άσχημα με τον τζόγο, όμως τον συγκράτησε η βαθιά Ευαγγελική πίστη του και το θείο όραμα που βίωσε μια νύχτα που κοιμόταν - τουλάχιστον έτσι δήλωσε ο ίδιος. Μετά απ’ αυτό θέλησε να ακολουθήσει πολιτική καριέρα. Την πρώτη φορά που προσπάθησε να εισέλθει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το 2007, δεν τα κατάφερε, αλλά τρία χρόνια μετά κέρδισε τη βουλευτική έδρα. Όμως, οι διαρκείς απουσίες του από το κοινοβούλιο όπως και μερικές ομοφοβικές δηλώσεις του, τον οδήγησαν σε απόσυρση από την πολιτική, όπου και αποφάσισε να ξανακατέβει εκεί που ο κόσμος τον τιμούσε και τον δόξαζε δεόντως: στα ρινγκ. "Το μποξ είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξω την οικογένειά μου, αλλά και ο μόνος τρόπος να βοηθήσω εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Η πολιτική είναι για μένα ένα λειτούργημα, όχι ένα μέσο για να κερδίζω τα προς το ζην", δήλωσε στις αρχές του 2016. Μερικούς μήνες μετά πήρε το χρίσμα για μέλος της Γερουσίας των Φιλιππίνων, ένα σώμα με περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και ελάχιστο πολιτικό έργο (πραγματική Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον Pac-Man).

Αν η πολιτική είναι ένα λειτούργημα ενός ανώτερου προορισμού και καθήκοντος για τον Pacquiao, το μπάσκετ φαίνεται να είναι το λατρεμένο του χόμπι - καταφέρνει να το διαχειριστεί σε υψηλό επίπεδο, αν και το μπόι του φτάνει μόλις στα 166 εκατοστά. Το 2014, όντας 36 ετών, έπαιζε βασικός στην Kia Sorento και λίγο αργότερα ανέλαβε χρέη προπονητή.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Σήμερα, στα 40 του, ο Pac-Man έχει ήδη επιτύχει στόχους που κανείς δεν μπορεί ούτε καν να ονειρευτεί αλλά εξακολουθεί να μην αισθάνεται τελειωμένος. Έχει ήδη πετάξει το γάντι στον Floyd και όλοι περιμένουν με ανυπομονησία την απάντηση. Μόλις έληξε ο νικηφόρος αγώνας εναντίον του 39χρονου Broner, ο Pacquiao δήλωσε στις κάμερες: "Το μήνυμά μου είναι ότι είμαι ακόμα ενεργός και αν ο Mayweather θελήσει να βγει από τη σύνταξη και να επιστρέψει στο ρινγκ, εγώ εδώ θα είμαι. Αν πραγματικά το θέλει ας έρθει. Είμαι ο πρωταθλητής και δεν επιλέγω αντίπαλο. Απλώς περιμένω να δω ποιος τολμά να με αμφισβητήσει".

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος