Hristo Stoichkov, o θρύλος των Βαλκανίων

Ο Maradona από τη Βουλγαρία κλείνει σήμερα 57 χρόνια ποδοσφαιρικής μαγείας και αλητείας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Φεβρουαρίου 2023

Πάθος, ψυχή, ατίθασος χαρακτήρας, αλητεία. Και πάρα, μα πάρα πολλά, κιλά μπάλα. Μέλος της Dream Team του Johan Cruyff στη Βαρκελώνη και ηγέτης της θαυμάσιας εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας στο Μουντιάλ του 1994. Ο Hristo Stoichkov κλείνει σήμερα τα 57 του (γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1966 στο Πλόβντιβ) και αξίζει να κάνουμε μία αναδρομή στην πορεία ενός εκ των πιο χαρισματικών ποδοσφαιριστών που παρήγαγαν ποτέ τα Βαλκάνια.

Hristo Stoichkov, o θρύλος των Βαλκανίων

Τύποι ποδοσφαιριστών υπάρχουν ασφαλώς πάρα πολλοί. Ο Hristo Stoichkov ανήκει σίγουρα σε εκείνη την κατηγορία των παικτών που λατρεύεις όταν αγωνίζονται στην ομάδα σου και μισείς όταν βρίσκονται απέναντι. Γι' αυτό άλλωστε έγινε ίνδαλμα στην Καταλονία και μισήθηκε στη Μαδρίτη (και όχι μόνο). Γνήσιος εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου της αλάνας και ακόμη γνησιότερος του original βαλκανικού attitude και κοσμοθεωρίας, ο Stoichkov ξεκίνησε την πορεία του το 1982 στην άσημη ΦΚ Χέρμπος από το Χαρμανλί της νοτιο-ανατολικής Βουλγαρίας. Το ταλέντο του ήταν τέτοιο που ασφαλώς δε θα μπορούσε παρά να βρεθεί σύντομα στην πιο δημοφιλή ομάδα της χώρας, ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Πέντε χρόνια, 119 παιχνίδια και 81 γκολ αργότερα θα γίνει ο πρώτος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που παίρνει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, με την οποία έμελλε να γράψει ιστορία, μαζί με τους υπόλοιπους παικταράδες που συνέθεταν την πραγματικά σπουδαία ομάδα του Cruyff: Φορώντας το νο.8 στη πλάτη θα κάνει όργια για μία πενταετία (αρχικά) στην Ισπανία έχοντας για παρτενέρ του στην επίθεση έναν άλλο σπουδαίο και εξίσου αλητήριο τύπο, τον Βραζιλιάνο Romario.

Στη Βαρκελώνη,ο Stoichkov κέρδισε μεταξύ άλλων 5 Πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο Ισπανίας καθώς και 1 Champions League (τότε -1992- Κύπελλο Πρωταθλητριών).

ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟΪΤΣΚΟΦ ΚΑΙ ΡΟΜΑΡΙΟ

Το 1994, στα γήπεδα των ΗΠΑ και στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα οδηγήσει την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας (μία ομάδα-συμμορία με ιδιόρρυθμους παικταράδες όπως οι Trifon Ivanov, Emil Kostadinov, Yordan Letchkov, Krasimir Balakov, Nasko Sirakov, Daniel Borimirov κ.α.) μέχρι την τέταρτη θέση, στη σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας της. Θα αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ (μαζί με το Ρώσο Oleg Salenko), κάτι που αργότερα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα.

ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟΪΤΣΚΟΦ ΠΑΡΜΑ

Το καλοκαίρι του 1995, τα εκατομμύρια της Parmalat θα δελεάσουν την Μπαρτσελόνα που θα πουλήσει τον Βούλγαρο σταρ στην Πάρμα, παρότι όλοι πίστευαν πως η καριέρα του θα συνεχιστεί για πάντα στο Καμπ Νου. Μετά από ένα χρόνο (23 συμ., 5 γκολ) στο Καμπιονάτο, ο Stoichkov θα επιστρέψει στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα και μετέπειτα στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Όπως κάθε αυθεντικός Βαλκάνιος που σέβεται τον εαυτό του, δε θα μπορούσε παρά να έχει και έντονες ποσότητες τυχοδιωκτισμού στο αίμα του. Και ασφαλώς αγάπη για το "μαρούλι". Το επιβεβαιώνουν οι θητείες του σε Αλ Νασρ Ριάντ (Σαουδική Αραβία, 1998), Κασίβα Ρεϊσόλ (Ιαπωνία, 1998-99), Σικάγο Φάιαρ (ΗΠΑ, 2000-02) και Ντι Σι Γιουνάιτεντ (ΗΠΑ, 2003), όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Οι πιο Hristo Stoichkov στιγμές του Hristo Stoichkov

stoichkov

  • "Υπάρχουν δύο Χριστοί: Ο ένας βρίσκεται στον ουρανό και ο άλλος παίζει στην Μπαρτσελόνα" είχε δηλώσει μετά τη βράβευσή του με τη Χρυσή Μπάλα το 1994. Αξίζει να αναφερθεί πως είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα Βαλκάνιος που έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα.
  • Το 1985, στον τελικό του Κυπέλλου Βουλγαρίας θα μπλέξει σε έναν επικό καβγά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μετά από το γεγονός, η αρχική ποινή που θα του επιβληθεί είναι ισόβιος αποκλεισμός απ’ το ποδόσφαιρο. Ευτυχώς για όλους, μειώθηκε αρχικά σε ένα έτος και μετά από έφεση σε έναν μήνα. Επιστρέφοντας στα γήπεδα, την επόμενη πλέον σεζόν θα βάλει 30 γκολ σε 38 παιχνίδια - εκτός από πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Βουλγαρίας, είναι και πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη. 
  • Στο πρώτο el Clásico που πήρε μέρος αποβλήθηκε, πατώντας με τις τάπες τον διαιτητή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποβολή του coach Cruyff. Τιμωρήθηκε με δύο μήνες αποκλεισμού από τα γήπεδα.
  • Άξιο αναφοράς είναι και το παρασκήνιο της μεταγραφή του από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στην Μπαρτσελόνα. Τον Μάιο του 1990 είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανθρώπων των δύο ομάδων. Αντιπροσωπεία των Καταλανών είχε βρεθεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα, για να αντιληφθεί πλήρως πώς κάνουν συζητήσεις οι Βαλκάνιοι: Οι συναντήσεις τους ξεκινούσαν στις 8 το πρωί και οι Βούλγαροι πρόσφεραν στους ανθρώπους της Μπάρτσα βότκα, ζεστή Coca Cola, γιαούρτι και καφέ. Το τελετουργικό ακολουθούσε μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, πριν ξεκινήσουν να μιλούν για δουλειές: Μία κουταλιά γιαούρτι, μετά βότκα, μετά Coca Cola και τέλος καφές για να μη μεθύσουν. Όπως αργότερα αποκάλυψε ο Josep Maria Minguella (ο άνθρωπος που ανακάλυψε και τον Lionel Messi), οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα συνήθιζαν να φεύγουν εντελώς μεθυσμένοι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • "Στη ζωή μου είχα δύο επιλογές: Να γίνω ληστής, να κλέβω και να κάνω βαρβαρότητες ή να είμαι ποδοσφαιριστής" είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο στην εκπομπή Offside της ισπανικής τηλεόρασης.
ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟΪΤΣΚΟΦ ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ

O Hristo Stoichkov φέρει -μαζί με τον κορυφαίο Ρουμάνο Gheorghe Hagi- τον τίτλο του Maradona των Βαλκανίων. Κάποιοι μίλησαν για έναν πολύ υπερβολικό χαρακτηρισμό. Αν το σκεφτείς όμως, ο Stoichkov πέτυχε κάτι που ο ίδιος ο Maradona δεν κατάφερε: Να θριαμβεύσει στο Καμπ Νου. Καθόλου άσχημα για τον χαρισματικό καβγατζή από το Πλόβντιβ.


Διάβασε ακόμη για την ημέρα που λαβώθηκε το ποδόσφαιρο, τον μύθο μίας ολόκληρης γενιάς Gabriel Batistuta και τον πιο άγριο αγώνα όλων των εποχών.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.