Τι ακριβώς συμβαίνει με την εθνική Καταλονίας

Μετά από δύο χρόνια η εθνική Καταλονίας έπαιξε ξανά ποδόσφαιρο, έστω και χωρίς τον Xavi.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο Xavi Hernández και ο Gerard Piqué θα έπαιζαν το τελευταίο τους παιχνίδι σαν συμπαίκτες. Δεν θα το έκαναν με τα μπλαουγκράνα χρώματα της Μπαρτσελόνα, ούτε με τη φανέλα της εθνικής Ισπανίας. Θα φορούσαν και οι δύο τα χρώματα της Καταλονίας, που έδωσε τον πρώτο της επίσημο αγώνα μετά το περίφημο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της περιοχής, τον Οκτώβριο του 2017, με αντίπαλο την εθνική ομάδα της Βενεζουέλας. Για τον Xavi μάλιστα, θα ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με την Καταλονία -πριν από την οριστική του αποχώρηση από την ενεργό δράση, τον επόμενο Ιούνιο, όσο κι αν οι παράγοντες της Αλ Σαντ προσπαθούν να τον μεταπείσουν- αλλά, παρότι βρισκόταν στην αποστολή, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να μην αγωνιστεί. Από την άλλη, ο Piqué αγωνίστηκε κανονικά, όπως επίσης και οι Aleix Vidal, Bojan Krkic, Marc Bartra, μεταξύ άλλων.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την εθνική Καταλονίας

Το παιχνίδι, που βρήκε νικητές τους Καταλανούς με 2-1, διεξήχθη στο Εστάντι Μοντιλίβι της Χιρόνα, πόλη από την οποία κατάγεται ο (Πρώην Πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας) Carles Puigdemont. Ο 32χρονος αμυντικός της Μπαρτσελόνα, ήταν από τους πρωταγωνιστές της συνάντησης, όχι μόνο λόγω της απόδοσής του, αλλά και του γεγονότος πως ήταν εκείνος που έπαιξε το ρόλο του πυροσβέστη όταν το κοινό ξεκίνησε να βρίζει εν χορώ την Ισπανία. Ο Piqué ύψωσε τα χέρια του προς την εξέδρα, ζητώντας να σταματήσουν οι αποδοκιμασίες. 

Ποδόσφαιρο και ανεξαρτησία

Η ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Καταλονίας βρίσκεται πίσω στο 1904, αν και το πρώτο της σοβαρό παιχνίδι δόθηκε το 1912, στο Παρίσι με αντίπαλο την Γαλλία. Μέχρι σήμερα, ελέγχεται από την Καταλανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, κάτι που της επιτρέπει μεν να δίνει φιλικούς αγώνες, όχι όμως να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω αλλά και τις εξελίξεις των δύο τελευταίων ετών, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας είχαν οργανώσει τα πάντα στην εντέλεια για το παιχνίδι της Δευτέρας, χωρίς όμως ποτέ να κρατήσουν κρυφό το ότι θα ήθελαν να δουν την ομάδα να παίζει στα προκριματικά κάποιου Euro ή Μουντιάλ. Ή ακόμη και στο Nations League. Από την άλλη, η Κυβέρνηση της Καταλονίας είχε ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες, ενδεχομένως έχοντας κατά νου το παιχνίδι σαν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρίας για να περάσει στη διεθνή κοινή γνώμη κάποια μηνύματα. "Σε μία δύσκολη εποχή για την περιοχή μας, δημιουργείται και πάλι ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στον απλό κόσμο και την ομάδα" δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Καταλανικής κυβέρνησης Elsa Artadi. 

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για την εθνική ομάδα της Χώρας των Βάσκων. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως οι δύο ομάδες συνήθιζαν μέχρι το 2016 να παίζουν αρκετά συχνά μεταξύ τους, σε γήπεδα όπως το Καμπ Νου ή το Μονζουίκ και όχι στο ταπεινό Μοντιλίβι.

Ο Piqué και ο Xavi

Οι διεργασίες υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δεν έχουν σταματήσει στιγμή να αλληλεπιδρούν με το ποδόσφαιρο, σχεδόν δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα. Θέση δε διστάζουν να πάρουν ακόμη και οι πολυδιαφημισμένοι (όσο και ακριβοπληρωμένοι) σταρ της Μπάρτσα. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τις δηλώσεις του Gerard Piqué, την 1η Οκτωβρίου του 2017, έπειτα από ένα ματς των μπλαουγκράνα με τη Λας Πάλμας, που διεξήχθη την ίδια ημέρα με το περιβόητο δημοψήφισμα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Καταλανούς να μεταβούν προς τις κάλπες, πολλές φορές χρησιμοποιώντας βία. O αγώνας είχε διεξαχθεί, για λόγους ασφαλείας, κεκλεισμένων των θυρών. 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΛΑΣ ΠΑΛΜΑΣ 2017

"Η συνέλευση προσπάθησε να αναβληθεί ο αγώνας με κάθε κόστος. Το συζητήσαμε μεταξύ μας, παίκτες και διοίκηση, και αποφασίσαμε να παίξουμε. Ήταν δύσκολο να αγωνιζόμαστε χωρίς τους φιλάθλους μας. Μετά από αυτό που συνέβη, ήταν η χειρότερη εμπειρία στην καριέρα μου. Ήταν μία σκληρή ημέρα. Υπήρχαν οικογένειες, παιδιά και γέροι και επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι δεν εκδήλωναν βία. Το είδε όλος ο κόσμος και θα υπάρξουν συνέπειες. Είτε ψηφίσεις ναι, όχι ή λευκό, σημασία έχει να ψηφίσεις. Κατά την περίοδο του Φράνκο δεν μπορούσαμε να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας. Είμαι και αισθάνομαι Καταλανός και είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους της Καταλονίας και τη συμπεριφορά τους τα τελευταία αυτά 7 χρόνια. Δεν υπήρχε καμία πράξη επίθεσης και ήρθαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να δράσουν, όπως έδρασαν. Πίστευα πως θα προσπαθούσαν να σταματήσουν τον κόσμο να πάει στις κάλπες με τρόπο ειρηνικό. Αυτό που συνέβη το είδε όλος ο πλανήτης. Τα πράγματα χειροτέρεψαν. Αυτή ήταν μία από τις χειρότερες αποφάσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Απομάκρυναν ακόμη περισσότερο την Ισπανία από την Καταλονία και θα υπάρξουν συνέπειες. Γνωρίζω πως στην Ισπανία υπάρχουν άνθρωποι που καταδικάζουν αυτό που συνέβη και πιστεύουν στη δημοκρατία. Αν δεν το πίστευα, δεν θα πήγαινα στην εθνική. Αλλά αν η Ομοσπονδία πιστεύει πως είμαι πρόβλημα, θα αποχωρήσω από την εθνική πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Το να αγωνίζεσαι στην εθνική δεν έχει να κάνει με πατριωτισμό" είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Piqué, πυροδοτώντας πάσης φύσεως αντιδράσεις.

ΤΣΑΒΙ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Την ίδια ημέρα, ο Xavi, ο οποίος αγωνιζόταν ήδη από το 2015 στο Κατάρ, δεν κατάφερε να βρεθεί στη Βαρκελώνη για να ψηφίσει. Στις δηλώσεις του όμως ανάφερε μεταξύ άλλων πως "αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Καταλονία, είναι ντροπή. Σε μια δημοκρατική χώρα, οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν. Όλη μου η υποστήριξη πηγαίνει στους Καταλανούς που προσπαθούν να ψηφίσουν. Ζήτω η Καταλονία".

Πλέον, τα πράγματα φαίνεται να έχουν γίνει περισσότερο ξεκάθαρα και για τους ίδιους τους Καταλανούς ποδοσφαιριστές, που εμμένουν μεν στις απόψεις τους, αλλά εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν από την πλευρά τους ώστε να μην οξύνονται τα πνεύματα. Αυτό δηλαδή σήμαινε και η χειρονομία του Piqué στο πρόσφατο φιλικό.

Η εθνική Καταλονίας έχει αδιαμφισβήτητα συμβολική σημασία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Εξακολουθεί να εκπροσωπεί την περιοχή ανεξάρτητα με τις γενικότερες πολιτικές ιδέες του καθενός. Η επιστροφή της στα γήπεδα, μετά από 2 ολόκληρα χρόνια, υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο όσο και σημαντικό γεγονός για όλη την περιοχή και κυρίως, για την ποδοσφαιρική της παράδοση. Κάτι που εν αντιθέσει με τα κίνητρα της ανεξαρτησίας, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.